1. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, cili kering, bunga lawang, bunga cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga.
2. Dah naik bau dan garing sikit letak carrot dan kentang sebab dua-dua ni ambik masa nak empuk. So, kita letak awal sikit dalam periuk.
3. Letak serbuk kari. Kacau-kacau rata.
4. Letak ayam.
5. Letak serbuk kari lagi sikit. Kacau rata lagi sekali.
6. Letakkan santan dan air secukupnya.
7. Letak garam dan gula secukup rasa.
8. Letak bawang besar yang dipotong 4.
9. Biarkan mendidih.
10. Letak tomato yang dipotong 4. Biarkan sekejap dan tutup api.
Siap.
Jangan salah sangka. Pinggan yang ada nasi ni Encik Suami yang punya.
4 comments on "Kari Ayam Sesuka Hati"
Cam senang je kan..
Tapi aku dah serik bab kari utk 2009 ni..
tahun depan laa cuba lagi
takper..tahun 2010 bakal menjelma. boleh cuba lagi
lapar terus tgk kari...adeh...
tak sedap mana pun kaseh..abaikan. chaiyok2
Post a Comment