Wednesday, December 28, 2011

Baik macam Dr. Hamid juga

Posted by Mar at 11:08 PM 5 comments

Pagi tadi. Kali pertama check up di Hospital Selayang. Kali pertama jumpa gynae baru. Bukan lagi Dr. Hamid Arshat.

Saya dan suami buat keputusan untuk bersalin di Hospital Selayang. Kami memilih untuk bersalin di bawah skim Full Paying Patient (FPP). Bermaksud segala kos perubatan dibayar sendiri, bukan subsidi kerajaan. Sebab utama kerana saya mahu bersalin di hospital kerajaan dan dalam masa yang sama mahu suami menemani saya sepanjang masa di wad. Kalau bersalin di hospital kerajaan lain, suami tidak dibenarkan berada di wad pada waktu malam. Oh, tidak. Saya tak sanggup. Saya yang manja dan mengada-ngada ni perlukan suami sebagai tempat untuk merengek, menangis dan sebagainya. Hospital Putrajaya pun ada skim ini tapi lagi lagi la jauh dari rumah saya. Selayang dekat sikit.

Sebelum ke Hospital Selayang, suami dah call bertanya tentang prosedur pendaftaran. Tak perlu buat temujanji. Terus saja datang pada hari Isnin atau Rabu.

Kami sampai lebih kurang pukul 8.00 pagi. Terus diberi penerangan dan mendaftar di kaunter FPP. Kami diminta memilih pakar gynae yang diingini. Dr. Roslan, Dr. Param, Dr. Philip, Dr. Arifah atau Dr. Yu. Sebelum tu memang dah survey kat internet. Ramai yang kata Dr. Roslan paling best. Jadi, kami berdua sepakat memilih Dr. Roslan sebagai gynae baru saya. Kemudian, perlu isi beberapa borang dan buku merah rekod kesihatan ibu.

Jururawat di kaunter terus menghubungi Dr. Roslan. Katanya, Dr. Roslan boleh berjumpa kami pada pukul 10.00 pagi sebab waktu itu dia sedang bertugas di wad. Memandangkan memang hari ini dikhaskan untuk berada di Hospital Selayang, jadi kami setuju untuk tunggu. Lepaklah kami di kafe hospital.

Pukul 9.25 pagi, saya dapat panggilan daripada jururawat tadi. Dr. Roslan sudah ada katanya. Kembali ke kaunter FPP tadi, perlu serahkan kad pengenalan dan bayaran RM110. RM100 untuk consultation fee dan RM10 untuk pendaftaran.

Seterusnya, check air kencing, timbang dan check bp. Kemudian, terus berjumpa dengan Dr. Roslan. Saya beri dia laporan perubatan daripada Dr. Hamid. Dia tanya saya beberapa soalan. Lepas tu saya diminta baring untuk scan. So far, baby ok. Masih girl :-)

Memandangkan parents saya ada diabetes, doktor suruh check darah. Random test saja bukan MGTT sebab saya dah minum air mangga di kafe. Kalau result lebih daripada 8, kena repeat dengan MGTT. Result tak tau lagi.

Lepas proses ambil darah, terus ke kaunter ubat. Next appoinment lagi 2 minggu. Pukul 10.30 pagi, selesai segala urusan. Tak payah jenuh menunggu. Semuanya cepat. Sediakan saja duitnya.

So far, saya selesa dengan Dr. Roslan. Nampak dia jenis relax, cool dan mesra. Baik macam Dr. Hamid juga :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, December 19, 2011

Sensitif dan meluat

Posted by Mar at 6:28 PM 3 comments
Saya menyampah dan meluat betul dengan kata-kata untuk menakutkan yang kononnya nasihat (tidak diminta) daripada golongan 'kakak-kakak' yang kononnya berpengalaman dalam hal ehwal mengandung dan beranak ni.

Bukanlah saya ni degil atau tak mahu dengar nasihat. Kalau betul caranya memang saya dengar dan ikut. Tapi kalau gayanya lebih kepada menakut-nakutkan saya, apa faedahnya?

Tak payah takut-takutkan orang boleh tak? Doa yang baik-baik kan lebih elok.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, December 18, 2011

Sweet Couple

Posted by Mar at 9:45 PM 0 comments


Cantik kan pengantin dua orang ni. Sama cantik. Sama padan. Kacak dan cantik.


Pengantin lelaki ialah bekas rakan sekerja suami. Pengantin perempuan ialah DJ Era FM.


Tahniah dan Selamat Pengantin Baru, Aril dan Ira.

Saturday, December 17, 2011

Pasrah

Posted by Mar at 11:42 AM 5 comments


Lengan dan pipi lebih berlumba-lumba naik daripada perut. Perut tak adalah besar mana tapi tang lengan dan pipi, ya ampuuuuuun.


Tak. Tak merungut.


Saya pasrah.


Tunggulah dalam patang nanti. Cheeewwaahhh. Berangan.

Friday, December 16, 2011

Si dia

Posted by Mar at 7:14 AM 2 comments

Si dia sudah kembali.
Hatiku berbunga kembali.

Sekarang nak drive pun takut-takut.
Takut kereta cedera.
Hahaha.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, December 14, 2011

Bukan cuti biasa

Posted by Mar at 5:49 PM 2 comments

Nama jer cuti sekolah. Yang cutinya budak sekolah. Cikgunya tetap kena datang sekolah.

Dah dua minggu saya ulang-alik ke sekolah menyiapkan kerja-kerja sebagai persediaan untuk menghadapi tahun 2012.

Masih tak siap lagi.

Tapi bahu dah sakit. Pinggang dah tegang. Ada sesiapa yang baik hati nak tolong picit bahu?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, December 13, 2011

Tak boleh sorok dah

Posted by Mar at 7:56 AM 4 comments

Mak cik saya tegur. Ibu jari kaki pun dah tak nampak dah. Saya bantai jawab,"Nak cukur *tuuutt* pun tak nampak dah." Keji tak? Hahaha.

Si kecil dah pandai main kasar dah. Selalu lembut jer dia geletek-geletek perut dan pundi kencing. Semalam petang, bergegar perut dikerjakannya. Love you, sayang.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, December 12, 2011

Mood kerja ke laut

Posted by Mar at 4:26 PM 2 comments

Sejak kebelakangan ni laptop saya buat hal. Bila cuba on akan keluar error message macam ni. Kalau nasib baik, dapat la guna sekejap. Nasib tak baik, akan off sendiri. Bila on akan jadi balik penyakit yang sama.

Fikir beribu-ribu kali ni nak beli baru ke tak.

Bila laptop buat hal macam ni, mood kerja saya pun ke laut la jawabnya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, December 11, 2011

Masuk ICU

Posted by Mar at 3:11 PM 0 comments






'Dia' masuk ICU.










Seminggu.










Saya sedih.










Saya rindu.










Cepat sembuh dan sihat ya.

Saturday, December 10, 2011

Tutti Fruitti ~ 50% discount.

Posted by Mar at 1:54 PM 0 comments

Tutti Fruitti baru buka di Ampang Jaya. Dekat dengan International School dan SPCA. Sederet dengan 7-eleven.

Tak menyempat-nyempat terjah sebab nak kejarkan 50% discount. 2 hari jer diskaunnya. 10 dan 11 Disember 2011. Hari dan esok.

Hari ni dan esok jer la kalau nak sumbat penuh-penuh cup tu dengan froyo kan. Kalau hari lain, hazab nak membayarnya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, December 09, 2011

Tulisan

Posted by Mar at 7:39 PM 0 comments

Tulisan saya masa darjah 3. Masa tu tahun 1990. Cantik tak?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, December 08, 2011

Selamat tinggal, Dr. Hamid Arshat

Posted by Mar at 11:13 AM 6 comments

Panjang umur kita jumpa lagi. Sobs.


Husband dah call Hospital Selayang. Boleh datang setiap Isnin atau Rabu untuk pendaftaran bersalin dan check-up. Bayaran RM10 untuk pendaftaran, RM100 untuk consultation doktor. Ubat-ubat ada caj lain ikut jenis ubat. Harga wad ikut jenis bilik.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, December 01, 2011

Check-up terakhir

Posted by Mar at 2:02 PM 5 comments


23 minggu.

Hari ini check-up terakhir dengan Prof. Dato' Dr. Hamid Arshat. Sedih rasa nak tinggalkan dia.

Dia tanya dah pasti ke nak bersalin di mana. Bila kami kata sudah, dia pun beritahu, jangan risau. Dia akan sediakan laporan perubatan untuk dibawa ke hospital nanti. Dia pesan, kalau ada apa-apa dan perlukan nasihat dia, beritahu saja bila-bila dia akan tolong. Serius sedih gila masa ni. Rasa macam nak nangis.

Dia dah macam bapa sendiri. Ya la kan. Daripada kosong terpinga-pinga dengan masalah kesuburan, tak mengandung walaupun dah 3 tahun kahwin masa jumpa dia sampailah dah mengandung boyot macam ni, tiba-tiba terpaksa berpisah dengan dia. Memang sedikit terkesan di hati apatah lagi bila dia cakap, apa-apa masalah nanti beritahu jer. Bila-bila, insyaallah dia akan tolong. Sebak ok.

Minggu depan laporan perubatan saya, dia akan siapkan dan keluarkan. Selepas itu, saya akan buat temujanji dengan Hospital Selayang. Check-up seterusnya adalah di Hospital Selayang. Insyaallah, mungkin akan bersalin di sana juga. Kalau bukan Selayang pun mana-mana hospital kerajaan la. Yang pasti, Hospital Selayang adalah pilihan utama.

Tak lama dah lagi. Takut. Berdebar. Macam-macam. Semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah Yang Maha Berkuasa.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, November 29, 2011

Risau, seram dan macam-macam

Posted by Mar at 10:57 PM 0 comments
Jarang saya cerita tentang susah hati saya. Kesedihan saya. Kerisauan saya. Masalah saya. Semua tu bersilih-ganti dalam fikiran saya.

Tentang peribadi saya. Keadaan suami saya. Kesihatan saya. High bp yang merisaukan. Kesihatan dan keadaan si kecil. Macam-macam la. Kadang-kadang saya rasa tak tertanggung. Tangisan saja jadi teman walau saya tahu tak elok untuk si kecil di dalam ini. Namun apalah daya saya. Hanya tangisan mampu meredakan kekacauan jiwa saya.

Sebagai manusia yang lemah pastilah kita diuji dengan pelbagai perkara. Ada kelebihan. Ada kekurangan. Kita tidak mampu untuk memiliki kesemuanya. Namun pastinya kita mesti bersyukur dengan nikmat yang ada. Kita mungkin kurang di sini tetapi lebih di sana. Allah Maha Adil.

Sebab itulah saya cuba mengabaikan segala kesedihan dan mensyukuri segala kegembiraan yang melingkari kehidupan saya.

Paling merisaukan adalah keadaan si kecil di dalam ini. Sihatkah dia? Sempurnakah dia? Saya khuatir. Namun, jika difikirkan kembali, mengapa mesti saya risau tentang perkara yang di bawah ketentuan Allah? Walau apa pun yang berlaku, semua kan kuasa Allah.

Oleh itu, saya hanya mahu menikmati dan menghargai segala nikmat yang Allah kurniakan pada saya ketika ini. Apa yang akan terjadi akan datang bukan kuasa saya tetapi kuasa Allah. Semoga saya tabah dan kuat menghadapi hari ini dan hari-hari akan datang.

Usaha. Doa. Tawakal.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Seram

Posted by Mar at 8:53 PM 0 comments

Sejak dua menjak ni rajin juga window shopping. Saja jalan tengok barang baby. Tinjau-tinjau kat mana jual murah.

Petang tadi singgah Fabulous Mom kat tepi MRR2 Hulu Kelang. Ramah pulak sales assistant dia. Dia tanya saya, "Pregnant ke? Dah berapa bulan?" Bila saya cakap nak masuk 6 bulan, dia agak terkejut.

Saya tak salahkan dia. Memang tak ketara pun kebuncitan saya ni. Buncit lemak memang sejak azali. Jadi, pregnant tak pregnant sama jer. Sekarang pun masih sarung jeans lama dan t-shirt longgar biasa jer kalau keluar.

Yang buat saya seram, dia psiko saya. Dia kata, sekarang dah boleh dah beli barang sikit-sikit. Takut bersalin awal. Daripada nak tengok-tengok terus saya dan-dan tu rasa nak membeli. Betul juga cakap dia.

Kononnya saya nak mula membeli tahun depan jer bila dapat dividen ASB. Sebab seram punya pasal, saya beli la juga sebab hal-hal macam ni bukan boleh dijangka.

Tapi saya tak beli kat Fabulous Mom. Mahal sikit la kat situ. Lepas cuci mata kat sana, saya terus pergi One Baby World kat Taman Permata. Dah pernah cuci mata kat situ sekali. Jadi dah tau apa nak beli.

Hasilnya macam dalam gambar tu. Saya dapat 4 rompers, 6 stokin, 2 receiving blanket. Rompers dengan stokin tu satu set RM36.90. Receiving blanket tu satu RM10. Shopping pertama untuk baby hari ni, saya dah belanja RM56.90. Kira murah la kan sebab dapat 12 barang.

Baju-baju rasanya akan tambah lagi 6 pasang untuk cukupkan 10. Tak nak beli banyak-banyak. Cukup untuk guna dalam pantang jer. Nanti lepas pantang saya beli lagi yang lain.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, November 20, 2011

Baby Expo Midvalley

Posted by Mar at 4:52 PM 3 comments

Saja jalan-jalan cuci mata.

Hampir terjebak nak beli Medela Freestyle plus ada gift apa tah. RM1888. Juga hampir terjebak nak beli Little Bean Warmer and Sterilizer. Harga RM150.

Akhirnya, tak beli apa-apa pun. Jalan-jalan collect free gift jer. Baru 5 bulan setengah. Rasa macam awal sangat nak beli apa-apa pun. Next expo 24-26 Februari 2012 kat Kuala Lumpur Convention Centre. Kat Midvalley 9-11 Mac 2012. Nanti tunggu la mana-mana warehouse sale ke. Masa tu la shopping ek. Harap-harap belum bersalin lagi masa tu.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, November 07, 2011

Hayunan emosi

Posted by Mar at 1:44 PM 4 comments
Hayunan emosi makin menggila.

Adakah kerana perubahan hormon?

Saya tak pasti.

Air mata sangat mudah mengalir.

Hati sangat mudah terusik.

Jiwa sangat mudah tertekan.

Emosi ini sangat terganggu.

Segalanya serba tak kena.

"Oh Tuhan kuberserah segalanya kepadaMu. Agar jiwa kutenang dengan bimbinganMu selalu."
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, November 05, 2011

4th day on Aldomet

Posted by Mar at 2:13 PM 0 comments

Wednesday, November 02, 2011

Not an easy pregnancy

Posted by Mar at 9:50 PM 6 comments

Sudah 19 minggu.

Kerisauan saya tentang bp yang ting tong kini telah menjadi igauan ngeri.

Check-up semalam, bp saya 135/102. Kalau sebelum ini ting tong dan masih terkawal, tapi kini doktor bekalkan Aldomet untuk membantu menurunkan tekanan darah saya. Hujung tahun dengan macam-macam beban tugas mana mungkin saya bertenang tanpa bantuan ubat. Fikir positif. Ubat ini supaya saya dan si kecil tidak dalam situasi bahaya.

Tekanan darah yang tinggi bukan sahaja membahayakan ibu malah turut membahayakan si kecil. Saya perlu jaga pemakanan. Elakkan makanan berminyak. Kurangkan pengambilan gula.

Please pray for me and my little one.

P/s Doktor kata nampak macam baby girl :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, October 27, 2011

Blood pressure

Posted by Mar at 7:31 PM 0 comments


Ini bp saya pagi tadi.

Cantik jer kan.

Selalunya macam tu la.

Check bp kat rumah, cantik jer bacaannya.

Cuba check kat klinik. Confirm 1st time check tinggi. Nurse suruh relax, tarik nafas. Check lagi sekali baru ok.

Dah kenapa dengan saya ni? Ke mesin check bp kat klinik lebih canggih? Ke sebab saya nervous tiap-tiap kali nak jumpa doktor?


Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 26, 2011

Jatuh

Posted by Mar at 4:32 PM 8 comments
Sejak pregnant dah 2 kali jatuh. Kejap tadi jatuh kali kedua.

Bukan jatuh terduduk.

Jatuh melutut. Dua-dua kali jatuh pun macam tu.

Rasanya tak apa-apa kot. Terkejut jer.

Harap baby kat dalam kuat.

Sorry, baby.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, October 22, 2011

IKEA Meatballs

Posted by Mar at 3:00 PM 2 comments
Teringin dah lama. Tapi sebab tempat jauh di Damansara, macam malas nak meredah. Jadi gigih la saya mencari resepi nak buat. Resepi asal daripada sini tapi saya ubahsuai ikut barang yang halal la kan.

Bahan:
500 gram daging kisar

1 biji telur

200-300ml susu atau krim (saya guna susu tapi kalau guna krim lagi sedap kot)
2 1/2 sudu besar bawang besar (potong halus)
1/2 cawan serbuk roti
2 biji kentang (dibuang kulit dan direbus)
Sedikit minyak/butter/marjerin
Garam
Lada hitam / lada sulah

Cara:
1. Tumis bawang hingga kekuningan. Ketepikan.
2. Lenyek kentang rebus tadi.
3. Lembutkan serbuk roti dengan sedikit air. Campurkan ke dalam kentang lenyek.
4. Campurkan dan gaul kesemua bahan lain. Agak-agak apabila masukkan bahan berunsur cecair supaya campuran tidak terlalu basah.
5. Bulat-bulatkan membentuk bebola daging.
6. Letak atas dulang yang ditaburkan dengan tepung supaya tidak melekat.
7. Goreng dengan api perlahan hingga masak.

Bahan untuk sos krim:
100ml krim
200ml air
1 kiub stok daging
1 sudu besar tepung gandum
Garam
Lada hitam

Cara:
1. Didihkan air.
2. Masukkan stok daging. Biar hingga larut.
3. Masukkan krim.
4. Masukkan tepung untuk memekatkan.
5. Letakkan sedikit garam dan lada hitam.
6. Dah siap boleh tuangkan sos atas bebola daging yang telah digoreng tadi.

Ini versi dengan sos lada hitam.


Baki sos krim saya makan dengan macaroni. Ala-ala macaroni chicken carbonara versi jimat.

Friday, October 14, 2011

8 tahun

Posted by Mar at 9:26 PM 5 comments

Ini makcik saya yang saya panggil Busu. Adik bongsu ibu saya. Kami serupa. Nenek, Mak, Busu dan saya. Sukar hamil. Faktor keturunan mungkin? Dan orang selalu mengaitkan faktor ini dengan saya. Sesungguhnya ia mengguris perasaan saya. Sangat mengguris.

Mak anak sulung Nenek. Nenek dapat anak kedua iaitu Angah hanya selepas 7 tahun kelahiran Mak. Tahun yang sama Busu pula lahir tak cukup bulan. Angah lahir bulan Februari, Busu lahir bulan November tahun yang sama. Tapi jarak antara Mak dan Angah sangat jauh. 7 tahun.

Mak dapat saya selepas 2 tahun berkahwin. Cukup setahun tidak hamil, Mak dan Abah mendapatkan rawatan di Hospital Universiti atau sekarang dikenali sebagai PPUM. Hanya saya seorang. Saya tiada adik hingga kini.

Busu. Menunggu selama 8 tahun. Dalam tempoh itu pelbagai usaha sudah dibuat. Hospital mana yang tak pernah dia pergi. Dari HKL sampailah ke hospital dan klinik-klinik swasta. Tebuk sana, tebuk sini. Macam-macam. Pernah keguguran sekali tanpa mengetahui yang dia mengandung pun. Akhir sekali dia mendapatkan rawatan dengan Dato' Dr. Hamid Arshat. Masih seperti jawapan doktor-doktor sebelum ini, tiada masalah pada Busu dan Pak Usu. Lantaran itu Dr. Hamid mencadangkan agar mereka berdua mendapatkan rawatan di Darussyifa juga. Selepas 8 tahun, Busu dikurniakan satu-satunya cahaya mata perempuan yang kini sudah pun berusia 15 tahun.

Saya. Menunggu selama 3 tahun. Alhamdulillah kini telah hamil 16 minggu. Perjalanan saya masih jauh. Semuanya pun saya serahkan pada Allah. Moga Allah mempermudahkan perjalanan hidup saya. Jika diizinkan Allah, saya bakal menimang cahaya mata pada tahun ke-4 perkahwinan kami. Sesungguhnya hanya padaMu aku berserah. Saya hanya mampu berusaha dan berdoa namun Allah jualah yang menentukan segalanya.

Antara kami berempat, Busulah yang paling lama diuji. 8 tahun. Kalau saya jadi dia, saya tak pasti sama ada saya akan kuat seperti dia.

Gambar di atas adalah gambar terbaru saya. Gambar minggu lepas. Ya, saya memang tembam. Tak boleh nak sorok dah :-)

Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, October 05, 2011

Kerisauan masih bersarang

Posted by Mar at 7:30 PM 3 comments

15 minggu.

Dalam keterujaan, saya masih risau.

Dalam kegembiraan, saya masih khuatir.

Tapi saya tak mahu fikir banyak-banyak. Just enjoy the moment.

Tadi ke klinik untuk rutin pemeriksaan bulanan.

BP saya ting tong selalu. Kejap tinggi. Kejap ok. Masih di tahap ok la kot sebab doktor tak cakap apa-apa.

Berat naik 100 gram sahaja berbanding bulan lepas. Selepas melantak macam-macam selama sebulan beraya, 100 gram sahaja? Sedikit pelik sebab pagi tadi masa timbang di rumah, berat saya naik 1.4kg. Timbang saya yang rosak atau timbang klinik yang rosak? Musykil ni.

Check air kencing. Ok. Tak ada kencing kotor. Tak ada gula berlebihan.

Scan. Baby dah 15 minggu. Dah nampak tangan dan kaki bergerak-gerak. Tapi saya tak rasa lagi sebarang gerakan. Doktor kata dalam 5 bulan biasanya baru boleh rasa.

Check darah juga. Takut gila kena cucuk ambil darah. Siap pejam mata. Result belum tahu lagi. Kalau ada apa-apa yang abnormal, klinik akan call. Result sepenuhnya akan diterangkan dalam next check-up. 1 November 2011.

Moga Allah permudahkan segalanya. Amin.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, October 02, 2011

Infertility hurts but it doesn't stop us from trying

Posted by Mar at 3:40 PM 3 comments

Lemah bukan bererti kalah.

Kala lemah, menangislah sepuas hati.

Esok jangan lupa bangkit kembali.

Lemah datang dan pergi.

Kekuatan hadir silih berganti.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, September 25, 2011

Nafsu

Posted by Mar at 2:44 PM 2 comments

Pejam mata jer la membayarnya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, September 21, 2011

Pasti ada hikmahnya

Posted by Mar at 3:54 PM 6 comments
Semalam.

Satu berita menyedihkan.

Kerani sekolah kehilangan anak yang dikandungnya.

Sudah lebih kurang 5 atau 6 bulan dalam kandungan.

Tiba-tiba saja janin sudah tidak bergerak.

Sebelum ini dengarnya dia pernah keguguran.

Dia seperti kita. Masih menanti kehadiran anak sulung dalam rumah tangga.

Segala yang berlaku ini pasti ada hikmah di sebaliknya.

Hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Semoga dia tabah menghadapi dugaan ini.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, September 12, 2011

Siri Mengidam atau Nafsu Serakah?

Posted by Mar at 11:05 PM 5 comments
Hahaha.

Mengidam tu sekadar escapism.
Lebih kepada nafsu kot.

Hahahaha.


Kali pertama mengidam sejak pregnant. Roti nan cheese. Tak nak tempat lain punya. Nak yang di Medan Tuanku punya jugak. Makan habis. Tapi balik rumah, keluar isi perut semua masuk dalam toilet bowl.

Masih tak dapat. Ingat nak cari resepi buat sendiri.

Baru dapat petang tadi. Tak nak tempat lain punya. Nak yang di Midvalley sahaja. Sedap tapi mahal. Pejam mata jer la membayarnya.

Bubur berlauk Siam style. Sendiri masak. Bubur kosong. Telur goreng hancur. Ikan bilis goreng. Sayur campur. Chicken teriyaki Jusco mari. Limau wajib untuk sistem pembuangan. Nanti saya cerita tentang sistem pembuangan bermasalah saya sejak pregnant ni.

Bakso. Sendiri bikin. Termasuk bebola daging yang digentel sendiri. Sila kagum.




Panjang kan senarainya. Sahih. Ini nafsu ibu mengandung bukan anak yang dikandung.


Lariiiiiiiiii.

Sunday, September 11, 2011

Kumohon

Posted by Mar at 9:54 AM 0 comments

Setiap kali rasa sedih, tak keruan atau putus asa, lagu ini sentiasa jadi sumber kekuatan.



Setiap hari kumohon
Agar Kau sentiasa
Memberiku ketenangan dalam hati... kekuatan
Menempuhi segala dugaan yang mencabar ini
Pasti punya ertinya
Engkau beriku harapan
Menjawab segala persoalan
Hadapi semua dengan tenang

Dengan merasa kesyukuran
Ku doa Kau selalu
Mengawasi gerak-geriku
Berkatilah ku perlu rahmat dari Mu

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu... Ooh...
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

Curahkanlah nikmat Mu pada hidupku

Lagu : Mac Chew
Lirik : Sheila Majid
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, September 07, 2011

Alhamdulillah

Posted by Mar at 9:02 PM 11 comments
Setakat ini semuanya dalam keadaan baik kecuali berat yang makin lama makin naik. Sila salahkan Raya ya. Walaupun masih terkawal namun tetap risau kalau berat naik melampau. Khuatir akan memudaratkan diri sendiri dan si kecil ini.

Petang tadi bertemu dengan Prof untuk monthly check-up bulan ketiga. First time, hari ni Prof sendiri yang scan. Selalu assistant dia yang scan dan Prof cuma tengok skrin saja. Maluuuu sehhh. Walaupun dia scan tenyeh kat perut jer.

11 minggu


Kalsium. Vitamin E. Folic acid. Obimin.



Masih takut. Masih khuatir. Masih gementar. Moga semuanya selamat dan dipermudahkan olehNya.

Tuesday, September 06, 2011

Bahagia

Posted by Mar at 10:35 PM 0 comments

Kali pertama sakit kepala yang melampau.

Sudah 3 hari.

Tak keruan dibuatnya.

Sebab tak boleh telan Panadol.

Akibatnya. Kini saya adalah penagih koyok tegar.

Kayalah tauke koyok lepas ni.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, September 02, 2011

Isu itu lagi

Posted by Mar at 4:58 PM 0 comments
Raya kali ini.

Masih seperti dulu.

Soalan wajib yang menjengkelkan.

"Dah ada ke?"

"Bila lagi?"

Paling menyampah dan menjengkelkan serta menjuarai carta tahun ini adalah kenyataan mak cik yang mulut memang tak ada insuran.

Dia suruh suami ambil dan jaga seorang daripada anak abang ipar.

Pfffttttt.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Saturday, August 20, 2011

Operasi Mengemas

Posted by Mar at 1:43 PM 2 comments

Menjelang Hari Raya.

Orang lain sibuk mengemas rumah.

Tapi saya sibuk mengemas meja kerja di sekolah.

Tak tahu la sampai bila boleh bertahan kemas macam ni. Tak lama lagi bersepah balik rasanya.

Gasaklah.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, August 19, 2011

Pelik tapi benar

Posted by Mar at 8:25 AM 2 comments

Beg tangan sebesar bekas pensel.

Anda ada?

Saya ada.

Anda cemburu?

Tak payah la. Berat nak mengangkutnya hari-hari.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, August 18, 2011

Talam Mambo

Posted by Mar at 1:05 PM 2 comments


Seorang kawan pernah kata. Bulan-bulan puasa ni sedap kalau makan kuih talam. Sejuk jer bila masuk tekak dan perut.

Kali ni buat talam mambo.

Unik kan nama talam ni.

Sedap. Menarik. Jarang jumpa orang jual.

Resepi talam mambo dari sini.







Wednesday, August 17, 2011

Talam Jagung

Posted by Mar at 12:52 PM 6 comments

Seperti biasa, resepi Kak Hanieliza tak pernah mengecewakan.

Sedap sangat.

Lagi sedap kalau makan sejuk-sejuk baru keluar daripada peti ais.

Resepi talam jagung ada di sini.





Tuesday, August 16, 2011

Bingka Roti + Jagung

Posted by Mar at 12:45 PM 0 comments

Bingka roti ni sedap sangat.

Makan macam tu jer pun sedap.

Kalau buat sos tuang atas bingka roti ni lagi sedap rasanya. Tapi tak buat sebab tak mau menambahkan lemak yang sedia banyak ni.

Resepi saya ambil dari Mat Gebu.







Monday, August 15, 2011

Resepi Sardin Roll

Posted by Mar at 12:44 PM 5 comments
Ini sardin roll versi malas.

Guna roti saja.

Gulung-gulung.

Siap.




Bahan inti:
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
3 sudu kecil cili boh
3 biji cili merah (dibuang biji & dihiris nipis)
1 tin sardin (dibuang sosnya)

Bahan kulit:
Roti (1 buku - dipotong dua)
Sedikit tepung gandum
Sedikit air

Cara (inti):
1. Sediakan inti dahulu. Tumis bawang besar hingga layu.
2. Masukkan cili boh. Tumis hingga cili boh masak.
3. Masukkan cili merah. Kacau hingga cili merah layu.
4. Masukkan ikan sardin. Kacau hingga ikan sardin hancur.
5. Padamkan api dan biarkan sejuk. Setelah betul-betul sejuk barulah diletak atas roti untuk digulung.

Cara penyediaan:
1. Bancuh tepung gandum dengan sedikit air. Pastikan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat. Bancuhan ini berfungsi sebagai gam untuk melekatkan roti.
2. Gelek roti hingga nipis.
3. Letakkan sedikit inti.
4. Gulung roti.
5. Lekatkan dengan sedikit bancuhan tepung tadi.
6. Setelah siap semuanya boleh digoreng dengan api sederhana hingga masak.





Sunday, August 14, 2011

Talam Suji

Posted by Mar at 12:17 PM 7 comments
Kali pertama buat talam suji saya guna resepi Kak Hanieliza sebab saya yakin dan percaya resepi dia mesti jadi sedap.

Alhamdulillah.

Kali pertama buat terus jadi.

Dah banyak kali jugak la buat talam suji ni. Rasa seketul dua jer. Selebihnya bagi pada saudara-mara dan jiran-jiran.

Resepi talam suji Kak Hanieliza ada di sini.

Mesti cuba. Gerenti sedap.








 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal