Wednesday, December 28, 2011

Baik macam Dr. Hamid juga

Posted by Mar at 11:08 PM 5 comments

Pagi tadi. Kali pertama check up di Hospital Selayang. Kali pertama jumpa gynae baru. Bukan lagi Dr. Hamid Arshat.

Saya dan suami buat keputusan untuk bersalin di Hospital Selayang. Kami memilih untuk bersalin di bawah skim Full Paying Patient (FPP). Bermaksud segala kos perubatan dibayar sendiri, bukan subsidi kerajaan. Sebab utama kerana saya mahu bersalin di hospital kerajaan dan dalam masa yang sama mahu suami menemani saya sepanjang masa di wad. Kalau bersalin di hospital kerajaan lain, suami tidak dibenarkan berada di wad pada waktu malam. Oh, tidak. Saya tak sanggup. Saya yang manja dan mengada-ngada ni perlukan suami sebagai tempat untuk merengek, menangis dan sebagainya. Hospital Putrajaya pun ada skim ini tapi lagi lagi la jauh dari rumah saya. Selayang dekat sikit.

Sebelum ke Hospital Selayang, suami dah call bertanya tentang prosedur pendaftaran. Tak perlu buat temujanji. Terus saja datang pada hari Isnin atau Rabu.

Kami sampai lebih kurang pukul 8.00 pagi. Terus diberi penerangan dan mendaftar di kaunter FPP. Kami diminta memilih pakar gynae yang diingini. Dr. Roslan, Dr. Param, Dr. Philip, Dr. Arifah atau Dr. Yu. Sebelum tu memang dah survey kat internet. Ramai yang kata Dr. Roslan paling best. Jadi, kami berdua sepakat memilih Dr. Roslan sebagai gynae baru saya. Kemudian, perlu isi beberapa borang dan buku merah rekod kesihatan ibu.

Jururawat di kaunter terus menghubungi Dr. Roslan. Katanya, Dr. Roslan boleh berjumpa kami pada pukul 10.00 pagi sebab waktu itu dia sedang bertugas di wad. Memandangkan memang hari ini dikhaskan untuk berada di Hospital Selayang, jadi kami setuju untuk tunggu. Lepaklah kami di kafe hospital.

Pukul 9.25 pagi, saya dapat panggilan daripada jururawat tadi. Dr. Roslan sudah ada katanya. Kembali ke kaunter FPP tadi, perlu serahkan kad pengenalan dan bayaran RM110. RM100 untuk consultation fee dan RM10 untuk pendaftaran.

Seterusnya, check air kencing, timbang dan check bp. Kemudian, terus berjumpa dengan Dr. Roslan. Saya beri dia laporan perubatan daripada Dr. Hamid. Dia tanya saya beberapa soalan. Lepas tu saya diminta baring untuk scan. So far, baby ok. Masih girl :-)

Memandangkan parents saya ada diabetes, doktor suruh check darah. Random test saja bukan MGTT sebab saya dah minum air mangga di kafe. Kalau result lebih daripada 8, kena repeat dengan MGTT. Result tak tau lagi.

Lepas proses ambil darah, terus ke kaunter ubat. Next appoinment lagi 2 minggu. Pukul 10.30 pagi, selesai segala urusan. Tak payah jenuh menunggu. Semuanya cepat. Sediakan saja duitnya.

So far, saya selesa dengan Dr. Roslan. Nampak dia jenis relax, cool dan mesra. Baik macam Dr. Hamid juga :-)
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, December 19, 2011

Sensitif dan meluat

Posted by Mar at 6:28 PM 3 comments
Saya menyampah dan meluat betul dengan kata-kata untuk menakutkan yang kononnya nasihat (tidak diminta) daripada golongan 'kakak-kakak' yang kononnya berpengalaman dalam hal ehwal mengandung dan beranak ni.

Bukanlah saya ni degil atau tak mahu dengar nasihat. Kalau betul caranya memang saya dengar dan ikut. Tapi kalau gayanya lebih kepada menakut-nakutkan saya, apa faedahnya?

Tak payah takut-takutkan orang boleh tak? Doa yang baik-baik kan lebih elok.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, December 18, 2011

Sweet Couple

Posted by Mar at 9:45 PM 0 comments


Cantik kan pengantin dua orang ni. Sama cantik. Sama padan. Kacak dan cantik.


Pengantin lelaki ialah bekas rakan sekerja suami. Pengantin perempuan ialah DJ Era FM.


Tahniah dan Selamat Pengantin Baru, Aril dan Ira.

Saturday, December 17, 2011

Pasrah

Posted by Mar at 11:42 AM 5 comments


Lengan dan pipi lebih berlumba-lumba naik daripada perut. Perut tak adalah besar mana tapi tang lengan dan pipi, ya ampuuuuuun.


Tak. Tak merungut.


Saya pasrah.


Tunggulah dalam patang nanti. Cheeewwaahhh. Berangan.

Friday, December 16, 2011

Si dia

Posted by Mar at 7:14 AM 2 comments

Si dia sudah kembali.
Hatiku berbunga kembali.

Sekarang nak drive pun takut-takut.
Takut kereta cedera.
Hahaha.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, December 14, 2011

Bukan cuti biasa

Posted by Mar at 5:49 PM 2 comments

Nama jer cuti sekolah. Yang cutinya budak sekolah. Cikgunya tetap kena datang sekolah.

Dah dua minggu saya ulang-alik ke sekolah menyiapkan kerja-kerja sebagai persediaan untuk menghadapi tahun 2012.

Masih tak siap lagi.

Tapi bahu dah sakit. Pinggang dah tegang. Ada sesiapa yang baik hati nak tolong picit bahu?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, December 13, 2011

Tak boleh sorok dah

Posted by Mar at 7:56 AM 4 comments

Mak cik saya tegur. Ibu jari kaki pun dah tak nampak dah. Saya bantai jawab,"Nak cukur *tuuutt* pun tak nampak dah." Keji tak? Hahaha.

Si kecil dah pandai main kasar dah. Selalu lembut jer dia geletek-geletek perut dan pundi kencing. Semalam petang, bergegar perut dikerjakannya. Love you, sayang.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, December 12, 2011

Mood kerja ke laut

Posted by Mar at 4:26 PM 2 comments

Sejak kebelakangan ni laptop saya buat hal. Bila cuba on akan keluar error message macam ni. Kalau nasib baik, dapat la guna sekejap. Nasib tak baik, akan off sendiri. Bila on akan jadi balik penyakit yang sama.

Fikir beribu-ribu kali ni nak beli baru ke tak.

Bila laptop buat hal macam ni, mood kerja saya pun ke laut la jawabnya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, December 11, 2011

Masuk ICU

Posted by Mar at 3:11 PM 0 comments






'Dia' masuk ICU.










Seminggu.










Saya sedih.










Saya rindu.










Cepat sembuh dan sihat ya.

Saturday, December 10, 2011

Tutti Fruitti ~ 50% discount.

Posted by Mar at 1:54 PM 0 comments

Tutti Fruitti baru buka di Ampang Jaya. Dekat dengan International School dan SPCA. Sederet dengan 7-eleven.

Tak menyempat-nyempat terjah sebab nak kejarkan 50% discount. 2 hari jer diskaunnya. 10 dan 11 Disember 2011. Hari dan esok.

Hari ni dan esok jer la kalau nak sumbat penuh-penuh cup tu dengan froyo kan. Kalau hari lain, hazab nak membayarnya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, December 09, 2011

Tulisan

Posted by Mar at 7:39 PM 0 comments

Tulisan saya masa darjah 3. Masa tu tahun 1990. Cantik tak?
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, December 08, 2011

Selamat tinggal, Dr. Hamid Arshat

Posted by Mar at 11:13 AM 6 comments

Panjang umur kita jumpa lagi. Sobs.


Husband dah call Hospital Selayang. Boleh datang setiap Isnin atau Rabu untuk pendaftaran bersalin dan check-up. Bayaran RM10 untuk pendaftaran, RM100 untuk consultation doktor. Ubat-ubat ada caj lain ikut jenis ubat. Harga wad ikut jenis bilik.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, December 01, 2011

Check-up terakhir

Posted by Mar at 2:02 PM 5 comments


23 minggu.

Hari ini check-up terakhir dengan Prof. Dato' Dr. Hamid Arshat. Sedih rasa nak tinggalkan dia.

Dia tanya dah pasti ke nak bersalin di mana. Bila kami kata sudah, dia pun beritahu, jangan risau. Dia akan sediakan laporan perubatan untuk dibawa ke hospital nanti. Dia pesan, kalau ada apa-apa dan perlukan nasihat dia, beritahu saja bila-bila dia akan tolong. Serius sedih gila masa ni. Rasa macam nak nangis.

Dia dah macam bapa sendiri. Ya la kan. Daripada kosong terpinga-pinga dengan masalah kesuburan, tak mengandung walaupun dah 3 tahun kahwin masa jumpa dia sampailah dah mengandung boyot macam ni, tiba-tiba terpaksa berpisah dengan dia. Memang sedikit terkesan di hati apatah lagi bila dia cakap, apa-apa masalah nanti beritahu jer. Bila-bila, insyaallah dia akan tolong. Sebak ok.

Minggu depan laporan perubatan saya, dia akan siapkan dan keluarkan. Selepas itu, saya akan buat temujanji dengan Hospital Selayang. Check-up seterusnya adalah di Hospital Selayang. Insyaallah, mungkin akan bersalin di sana juga. Kalau bukan Selayang pun mana-mana hospital kerajaan la. Yang pasti, Hospital Selayang adalah pilihan utama.

Tak lama dah lagi. Takut. Berdebar. Macam-macam. Semoga segalanya dipermudahkan oleh Allah Yang Maha Berkuasa.
Published with Blogger-droid v1.7.4
 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal