Wednesday, March 30, 2005

Hujan Pasti Berhenti

Posted by Mar at 1:00 PM 2 comments
1 2 3.. Do Re Mi
Apa nak jadi.. Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi.. akan terjadi
Hujan pasti berhenti..


Kawan : Kalau kau anggap hujan tu umpama air mata kau, aku rasa takkan berhenti sebab kau kalau tengok cerita Melayu yang tak berapa nak sedih pun kau nangis jugak.

Aku : Cheh... itu kes lain maaaaa. Itu menghayati cerita namanya :p


1 2 3.. Do Re Mi
Apa nak jadi.. Alif Ba Ta A B C
Apa nak jadi.. akan terjadi
Hujan pasti berhenti..

Monday, March 28, 2005

Posted by Mar at 12:19 AM 0 comments
Hati menangis siapa yang tahu.....

Tuesday, March 22, 2005

Periuk Kera

Posted by Mar at 2:33 AM 0 comments
Zurina tengah buat presentation kat depan. Furniture yang dia buat buat berasaskan kepada konsep pitcher plant.

Aku : Eh, pitcher plant tu pokooookkkk.... Alaaaaa pokok apa tu. Lupa pulak aku apa namanya. Haaaaaaa niiii.... mangkok monyet. Kan?

Izati : Wooooiiii, periuk kera la.

Orang lain buat presentation kat depan, aku dengan Izati ketawa terkekeh-kekeh kat belakang hanya kerana periuk kera dah jadi mangkok monyet.

*Aku kena kutuk lagi. Kalah lagi. Aku memang kena makan kacang cerdik ke lepas ni?

Izati - 2
Mar - 0

Sunday, March 13, 2005

Athirah Oh Athirah

Posted by Mar at 8:55 PM 0 comments
MEH LA KLIK SINI <----- FOTOPAGES UPDATED!!!!!!

Image hosted by Photobucket.com

Mak dia baru masukkan dia ke kelas sempoa.

"Heyyy, bukan kelas sempoa la. Kelas mental arithmetik."

Dia marah bila aku cakap tu kelas sempoa. Yaya, kelas mental arithmetik. Minggu ni dia ajar Abah aku tentang mental arithmetik. Minggu depan giliran aku pula dipaksa mengikuti kelas mental arithmetik kelolaan dia.

Mak Athirah :
Kita tengok dalam masa 6 bulan ni macam mana prestasi Athirah. Efektif ke tak kelas ni. Kalau tak cukup hari Sabtu, kelas hari Ahad pun Athirah pergi jugak.

Athirah :
Haaaaaaaa!!! Habis tu bila masa kita nak pergi Giant??????

Nota :
Giant adalah pasar raya besar (baca:shopping complex paling hebat dalam dunia bagi Athirah).

Friday, March 11, 2005

Makan kacang untuk jadi pandai

Posted by Mar at 11:21 AM 0 comments
Izati bersungguh-sungguh bercerita dengan aku. Dia dengan kawan-kawan serumah dia dok ketagih dan asyik mengunyah “kacang cerdik” dua tiga menjak nih. Dengar jer perkataan “kacang cerdik”, aku tergelak terkekeh-kekeh. Dia bengang. Untuk menambahkan bengang dia, aku bersuara.

“Habis sekarang ni ko dah jadi “cerdik” la ni yer?” Izati tersenyum-sumbing sambil memukul-mukul lengan aku.

“Kacang cerdik tu kacang pistachio la. Apa kuno sangat ko ni?” Izati bersuara dalam nada bengang melihatkan aku yang masih ketawa terkekeh-kekeh.

“Lorrr, cakap la kacang pistachio. Kacang cerdik mana la aku tau. Well, I was born in London. Cakep Mlayu saya tak fahem,” aku membalas dengan nada minah saleh sesat di Kuala Lumpur.

“Berlagak nak mampus. Meluat aku dengar. Nanti ko Mar. Ada peluang nanti aku balas dendam cukup-cukup.” Izati masih tak mengalah.

24 jam berlalu. Izati masih tak puas hati dengan aku akibat ditertawakan tak ingat dunia di khalayak ramai. Dia masih berdendam dengan aku. Masuk ke kelas, dia tanya 3 orang classmate kitorang,

“Korang pernah dengar “kacang cerdik” tak?”

“Pernah. Kacang cerdik tu kacang pistachio.” Ah sudah. Depa 3 orang tau kacang cerdik tu kacang apa rupanya. Aku pulak makin jadi tak puas hati melihatkan Izati tersenyum bangga hingga aku rasa ingin serkup muka dia dengan baldi.

Kerana rasa malu + tak puas hati yang teramat, aku bertanya pada 12 orang di jabatan aku termasuk junior, senior dan lecturer aku tentang kacang cerdik. Perhatikan di situ. Dua belas orang. Akibatnya aku pula ditertawakan mereka-mereka ni. Sahih diorang memang tahu kacang cerdik tu apa. Aku jer yang tak tahu. Kali ni aku rasa macam muka aku yang patut diserkup dengan baldi.

Mungkin lepas ni aku kena selalu makan “kacang cerdik” supaya aku jadi lebih cerdik :).

Izati – 1
Mar – 0

Round 2 is coming!!!

Posted by Mar at 9:53 AM 0 comments
Explorace Season 2. Kalau Explorace All Stars umpama pemanas enjin, episod semalam umpama episod untuk menarik nafas seketika selepas tercungap-cungap selama 6 minggu berturut-turut. Pusingan kedua / semi final masih belum bermula. It will only starts next week. Episod kali ini hanya sekadar memaparkan recap on previous episode, sneak preview of Round 2, temuramah bersama team yang berjaya dan yang tewas, pengalaman pahit / manis / masam / masin etc juga temuramah bersama keluarga, kenalan , peminat dan penyokong para peserta.

Berikut adalah lokasi bagi pusingan kedua yang akan bermula minggu hadapan :

Vietnam : Hanif & Narin vs Malek & Faezah
Australia : Azura & Azira vs Haslina & Vanessa
Bali : Amir & Dani vs Philip & Godwin

*Oooohhh, rupanya Hanif tu dah kahwin. Ingatkan Hanif & Narin tu ada hubungan yang ehemmm…ehemmm. Ramalan Nujum Pak Belalang aku kurang berkesan ler kali ni nampaknya :).

Thursday, March 03, 2005

Macam-macam

Posted by Mar at 11:50 PM 0 comments
Mula-mula dia appoint junior aku untuk jadi Pengarah Program tanpa berbincang sepatah haram pun dengan Majlis Tertinggi dalam persatuan di jabatan aku ni. Tahu-tahu Pengarah Program (yang tak pernah sekalipun attend meeting persatuan) dah dilantik, tempat dah ditetapkan, tarikh dah ditentukan. Fine. Dia Presiden. Dia ada hak nak buat sebarang keputusan. Aku hanya Naib Presiden. Hanya kuli batak dia. Dia umpama Raja, aku hanyalah rakyat jelata yang menurut perintah (heyy, patutnya aku jadi Memanda Menteri la).

Kemudian dia kata semua perkara dah settle. Dia hanya suruh aku uruskan soal publisiti dan promosi manakala seorang lagi rakan dalam Majlis Tertinggi diminta menguruskan soal pengangkutan. Publisiti dan promosi serta pengangkutan. Hanya itu sahaja tugas yang dia arahkan Majlis Tertinggi selesaikan. Dia kata yang lain-lain sudah diuruskan. Tak perlu risau apa-apa. Bagus kan kerja dia.

Tup-tup, 2 minggu selepas tu, dia conduct satu lagi meeting dan arahkan semua Majlis Tertinggi persatuan di jabatan aku ni untuk laksanakan pelbagai jenis tugas yang sebelum ni dia tak pernah sebut pun. Mana pergi Pengarah Program dan kuncu-kuncunya. Dah berpaling tadah? Atau dah menyorok dalam almari sebab menyampah kerja dengan dia? Tu, belum lagi masuk sesi mengadu dan membodek dengan lecturer menuduh kami-kami ni tak bertanggungjawab melaksanakan tugas konon. Naikkan la, harumkan la nama ko sorang. Nama kami-kami ni biar busuk macam taik. Kau nak sijil? Ambik la. Tak heran. Kami-kami buat kerja bukan untuk sijil tapi sebab tanggungjawab, mangkok. Kau ingat kami macam kau yang gila kuasa dan kedudukan. Memburuk-burukkan orang kononnya macam kau sorang saja la manusia paling baik dalam dunia. Akhirnya mintak tolong jugak dengan kami-kami yang yang tak bertanggungjawab ni. Tiba-tiba saja semua perkara yang dah diselesaikan kononnya tu sebelum ni diletak atas bahu kami-kami ni. Hampeh. Nak start all over again dalam masa yang sangat terhad? Lantak la. Ya, ya. Kami rakyat jelata yang menurut perintah.

Kita tutup cerita tu. Marah-marah pun tak guna. Tugas aku kena promosikan majlis ni supaya semua junior-junior teruja untuk hadir (dengan kata lain, dipaksa datang,hehehe). Aku pun bertungkus-lumus la buat poster, kad jemputan di celah-celah assignment, tesis dan projek aku yang bertimbun-timbun tu. Aku cetak 2/3 keping, buat photocopy 20 keping, dengan senang hatinya. Dalam aku senang hati tu,boleh pulak aku dapat berita tarikh event ditukar sewenang-wenangnya tanpa inform aku tentang perubahan tu. Dan yang buat aku sakit hati tu,aku tahu tentang perubahan tarikh tu dari mulut orang lain. Bukan dari mulut dia. Mangkok. Nasib baik aku hanya cetak 2/3 keping dan selebihnya aku photocopy jer. Kalau aku buat printing untuk 20 keping macam mana? Nasib baik tak tempah banner (budget ciput nak banner mendenya). Kalau dah tempah banner, siapa nak tanggung kerugian tu? Jawab. Tak pasal-pasal hari tu aku serang dia via SMS (depan-depan aku tak berani, hehehe). 2/3 hari dia malu-malu badak nak bercakap dengan aku (mungkin takut aku tembak dia kot).

Majlis ni sebenranya untuk kami yang dah nak grad ni. Kami nak grad, kami buat majlis sendiri. Buat majlis untuk meraikan diri sendiri la kiranya ni. Lepas tu siap beli hadiah untuk diri sendiri supaya malam tu kononnya ada la orang nak sampaikan hadiah untuk kami yang bakal grad ni. Tak thrill langsung sebab awal-awal dah tahu apa hadiah tu.Hentam sajalah labu.

Besok majlis tu. Harap-harap semuanya berjalan lancar. Lepas ni tak payah la aku menghadap muka Tuan Presiden yang bijak bistari tu lagi.Penat la bekerja dengan hamba Allah sorang tu.


Ni lah dia poster yang sepuluh kali ubah tu. Ubah tu, ubah ni. Ubah tarikh, ubah bayaran bla..bla..bla. Fed-up aku. Last-last aku buat hitam putih. Senang. Lepas tu nak buat photocopy jugak. Yang nampak hitam putih jer.


Ni kad jemputan untuk setiap pelajar.


Ni tag untuk urusetia majlis. Sebenarnya aku yang beriya nak buat. Hamba Allah tu bukan suruh pun. Bukannya apa. At least buat macam ni, rasa dihargai la sikit urusetia yang bertungkus-lumus anjurkan majlis ni. Cantik tak cantik belakang kira. Ni kerja nak cepat siap.


Yang ni special request dari urusetia. Depa beriya nak pakai bunga malam tu. Nak tempah mahal nak mampus. Aku pun volunteer la nak tolong buat. Aku charge murah jer sebab aku tau budget sangat la ciput. Kerja amal jariah la kiranya ni padahal aku ada berlambak assignment tak siap lagi. Takpe, asalkan diorang happy, ok la kan. Besok kalau diorang tak pakai bunga aku tu, aku sumbat kat mulut diorang. Hehehehe.


*See, aku pandai gubah-menggubah. Ada sesiapa nak buat tempahan? (or ada sesiapa nak masuk meminang aku?)Hehehe

They surrender in the middle of the race??Why?

Posted by Mar at 11:46 PM 8 comments

Yohanis & Bulan


Narin & Hanif

Explorace. Episod semalam adalah yang terakhir bagi pusingan pertama. Kali ni yang beradu tenaga ialah Yohanis & Bulan serta Hanif & Narin. Hanif & Narin ialah standby team yang menggantikan Aszmy & Faizah yang menarik diri.

Lokasi kali ni bertempat di Negeri Sembilan. Starting point ialah di Taman Seni Budaya, Muzium Negeri di Seremban. Yohanis & Hanif were taking Route 1 while Bulan & Narin were taking Route 2.

Route 1, dari Taman Seni Budaya, Yohanis & Hanif dikehendaki pergi ke Jelita Ostrich Farm dengan menaiki bas. Lari punya lari ke Terminal Bas, pusing punya pusing dalam Terminal Bas, diorang pun dapat naik atas bas untuk ke sana. Dalam bas, Yohanis kalut merayu-rayu akak dalam bas supaya bunyikan loceng untuk dia kalau dah sampai. Si Hanif sibuk pulak minta abang driver bagitahu dia kalau dah sampai. Gabra siut kalau terlepas, boleh meroyan dibuatnya. Hahaha.

Sampai di Jelita Ostrich Farm, mereka diberi soalan. Soalan untuk Hanif, “ Sukan Malaysia (SUKMA) yang keberapakah yang diadakan di Negeri Sembilan?”. Jawapan : Yang ke-10. Soalan untuk Yohanis, “Bunga apakah yang melambangkan identiti Negeri Sembilan?”. Jawapan : Bunga tanjung. Both of them failed to give the right answer. Padahnya, mereka perlu menunggang ostrich.

Seksa jiwa raga dibuatnya bila tengok diorang masa ni. Bayangkan ostrich yang agak bulat bentuk badannya dengan leher yang panjang, bila ditunggang, sahih la badan takkan duduk seimbang menyebabkan Yohanis jatuh beberapa kali di tengah jalan memaksa dia mengulang semula tunggangannya. Lain la kalau menunggang kuda, badan kuda panjang dan lebih tegap. Nasib menyebelahi Hanif kerana sampai ke garisan penamat dengan hanya sekali tunggangan walaupun ala-ala macam nak jatuh jugak la dia masa tu.

Sampai di garisan penamat, mereka perlu mencari kunci kandang di bawah rimbunan rumput-rumput kering. Sekali lagi dengan mudah Hanif berjaya mencari kunci tersebut dan malang seribu kali malang buat Yohanis yang terpaksa punggah dan punggah dan punggah lagi tapi tak jumpa-jumpa. Tapi aku rasa masa ni Yohanis sebenarnya hilang fokus sebab penat tadi tak habis lagi kot.

Dengan kunci yang mereka dapat tu, mereka dikehendaki membuka kandang ostrich dan memasukkan 2 ekor ostrich ke dalam kandang. Untuk task ini, Yohanis sekali lagi terpaksa menghadapi cabaran hebat bila ostrich tu taknak masuk kandang. Sahih ostrich yang dia dapat tu degil hingga membuatkan Yohanis tersangat la depress.

Selesai task di Jelita Ostrich Farm, Yohanis & Hanif menuju ke Stesen Komuter Seremban (kalo tak silap). Nasib baik la ada driver yang tolong hantar diorang ke sana, kalau kena basikal ke jalan kaki ke, mahu Yohanis mengamuk kat situ sebab marah dia dengan sang ostrich tadi pun tak habis lagi. Dari Stesen Komuter Seremban mereka membeli tiket untuk ke Stesen Nilai. Sampai di Nilai, mereka perlu ke sebuah balai polis untuk dapatkan basikal.

At last, terpaksa jugak berbasikal ke Nilai 3. Syurga beli-belah untuk wanita. Di Nilai 3, ada task menanti di Suria Silk House. Yohanis dan Hanif perlu mengalihkan 20 gulung kain dari lori ke dalam kedai dan menyusunnya di display area. Jangan korang ingat kain tu dalam gulungan yang kecik-kecik dan comel-comel jer. Satu gulungan kain jer beratnya hampir 20-30kg. Kalau 20 gulung dah berapa kilo tu. 400-600kg. No wonder Yohanis sampai cedera di kaki.

Selesai task di sana, mereka pergi pulak ke Kedai Permaidani Raja. Di sini, mereka dikehendaki mencari Golden Key di bawah setiap carpet dalam kedai tu. Kedai carpet tu besar maaaaa. Carpet dia pun banyak maaaaaa. Mau nangis tu nak cari. Selak punya selak sampai berselerak macam baru kena rompak la kedai tu dibuatnya. Agaknya dalam hati tokei kedai tu, nak ajer dia cekik budak berdua ni. Pekerja-pekerja kat situ sure la menyumpah sebab nak kena kemas balik karpet-karpet yang dah bersepah tu. Nasib ler. Tak dapek nak nolongnya (lokasi kat Negeri Sembilan, so, kena ada dialek Nogori sikit).

Dari Nilai 3, Yohanis dan Hanif berbasikal semula ke Stesen Komuter Nilai untuk ke Eagle Ranch Resort di Port Dickson.

Route 2, dari Taman Seni Budaya, Narin dan Bulan berlari ke KTM Seremban untuk menaiki komuter menuju ke Tiroi. Malang bagi Narin, walaupun meninggalkan Bulan jauh di belakang, tapi dek kerana komuter yang memang sejak azalinya lembab, last-last dia terpaksa naik komuter yang sama dengan Bulan. Sia-sia berlari bagai tak hendak tadi. Frust dibuatnya. Sabar, Narin. Aku faham kerana aku selalu mengalaminya. Mungkin masa tu kau rasa nak belasah driver komuter tu. Kan Narin kan?

Sampai di Stesen Tiroi, mereka berbasikal ke Kampung Pelegong. Sampai di Kg. Pelegong, mereka diberi soalan. Soalan untuk Bulan, “Berapakah panjang pantai Port Dickson?”. Jawapan : 18km. Soalan untuk Narin, “Datuk Mohamad Hassan adalah Menteri Besar Negeri Sembilan yang keberapa selepas merdeka?”. Jawapan : Yang ke-5. Dua-dua tak tau jawapan tapi belasah jer bagi jawapan jugak. Dan yang bestnya, jawapan-jawapan yang diorang bagi tu betul. Hebat. Mantap sungguh tembakan mereka.

Selesai menjawab soalan, Bulan & Narin perlu ke Ladang Getah Mat Dabal. Di sini mereka berdua dikehendaki mengutip 15kg getah beku / getah lantun. Narin mendahului di sini bila dia terlebih dahulu menyelesaikan task ini walaupun ketinggalan di belakang Bulan sebelum ini. Mungkin Narin teringat pesanan ibunya iaitu, “Bayangkan bau getah yang busuk ni bau duit”, menyebabkan Narin bersemangat menyelesaikan task tersebut serta meraih RM30 setelah menjual getah-getah tu. Malang buat Bulan kerana terpaksa berpatah-balik 3 kali kerana getah beku/getah lantun yang dikutipnya tak cukup 15kg.

Jauh meninggalkan Bulan, Narin terus menuju ke Stesen Komuter Tiroi. Sekali lagi Narin dilanda sakit hati yang terlampau bila komuter yang ditunggu-tunggu tak kunjung tiba. Ibarat menunggu kucing bertanduk, Narin sekali lagi rasa mahu menampar pula driver komuter tersebut (ni telahan aku jer ni sebagai penyedap rasa). Ditambah pula, waktu menunggu tu Narin ternampak Bulan sedang menuju ke Stesen Komuter Tiroi. Tapi akhirnya Narin menarik balik perasaan nak menampar driver komuter itu lalu timbul pula rasa ingin belanja driver komuter tu makan roti canai dan teh tarik kerana komuter tiba-tiba muncul dan terus meninggalkan Bulan yang tak sempat menaiki komuter tersebut. Kalau Bulan pandai, dia sepatutnya menarik perhatian driver komuter tu dengan aksi-aksi kelam-kabut dan berkejar-kejaran supaya driver tu tunggu dia. Kenapa? Tak percaya? Aku pernah buat apa. Berjaya taktik tu. So, sesiapa nak cuba, silakan. Tiada bayaran tambahan dikenakan.

Sampai di Stesen Komuter Seremban, Narin dan Bulan dikehendaki ke Pusat Latihan Asas Tentera Darat (PUSASDA) dengan menaiki bas. Kali ni mereka berdua terpaksa berdepan dengan kerenah driver bas pulak. Bas yang dinaiki Narin boleh berhenti lama (bukan sekejap) di stesen minyak untuk mengisi petrol. Bas yang hendak dinaiki Bulan pulak, sedang melakukan aktiviti apa tah (berehat-rehat sat kot) dalam bas dan belum lagi mahu bergerak sedangkan itulah satu-satunya bas yang boleh dinaiki. Dua-dua situasi ni aku pernah alami. Boleh terbakar jiwa dibuatnya. Nak-nak kalau aku dah memang lambat. Boleh meroyan maaaa. Hehehe.

Di PUSASDA, Narin dan Hanif perlu berlari mengelilingi padang kawad dalam keadaan yang panas terik dan kemudian mencari tag Explorace yang ada pada anggota-anggota tentera yang sedang buat latihan kawad tu. Ramai maaaaaaa, bukan 2/3 orang jer. Mau berpinar la nak cari mana tag tu. Tu belum lagi kena sergah dan tengking dengan abang askar yang sorang tu untuk mintak izin ambik tag. Boleh luruh jantung kalau kena tengking macam tu hari-hari. Kecut-kecut perut Narin masa tu.

Lepas dapat tag, kena cari pulak Golden Box dalam takungan air pancut di tugu peringatan Muzium Tentera Darat. Tengah-tengah panas macam ni, kalau berendam dalam air syok jugak. Itulah yang diorang terpaksa buat untuk cari Golden Box punya pasal. Selam punya selam barulah jumpa.

Dah jumpa Golden Box, kena pulak cari kad yang tertera nombor pendaftaran trak tentera dalam terowong yang bisa memeningkan kepala tu gara-gara terdapat banyak sangat lorong-lorong sempit yang mengelirukan. Dengan adanya kad nombor pendaftaran tu, diorang pun cari la trak tersebut dan ditumpangkan untuk menuju ke Meeting Point di Eagle Ranch Resort.

Di Eagle Ranch Resort, Narin dan Bulan menunggu pasangan masing-masing. Hanif tiba dahulu menyebabkan Bulan tak keruan dan menangis kerana Yohanis tak muncul lagi. Task yang menanti di sini ialah mendapatkan dua dayung yang telah digantung di pokok. Cara mengambil dayung yang pertama ialah dengan membaling kapak ke arah tali dan menjatuhkan dayung tersebut. Cara kedua ialah memanjat tali dan menarik tali untuk menjatuhkan dayung tersebut. Cara kedua tu tersangat la mencabar hingga menimbulkan amarah dan kecewa Hanif. Dan di sinilah juga Yohanis dan Bulan membuat keputusan yang agak drastik dan mengejutkan iaitu menarik diri dari pertandingan kerana mereka merasakan tidak berdaya lagi untuk melakukan task tersebut.

Penarikan diri Yohanis dan Bulan secara automatik memberikan kemenangan buat Hanif dan Narin namun task-task yang berikut tetap diteruskan oleh Hanif dan Narin. Mereka berkayak ke Pulau Asam, mengambil 2kg “buah tanah”. Kemudian berbasikal ke Teluk Kemang, mengambil pelampung di tengah pantai, masukkan pelampung ke tiang dan akhirnya menuju ke Pantai Cahaya Negeri bertemu Daphne.

Tahniah buat Hanif dan Narin.

Jadi 6 pasangan yang akan ke pusingan kedua ialah Amir & Dani, Haslina & Vanessa, Malek & Faezah, Philip & Godwin, Azura & Azira serta Hanif & Narin. Congratulations!!
 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal