Sunday, January 30, 2005

Kerana Dia

Posted by Mar at 11:59 PM 0 comments
6pm :
On TV. Channel 8. Cerita Jepun. Queen of Lunch Time. Ada mamat Jepun cute, handsome. Cair. Ada awek Jepun cun. Lawa. Ada nasi telur dadar disiram sos daging warna hitam, rupa macam nasi goreng Pattaya. Telan air liur.

7.15pm :
Lapar. Lapar nasi telur dadar cerita Jepun tadi. Lapar ke teringin ke mengidam ha? Abah nak keluar pergi surau. Kirim kat Abah suruh dia beli nasi goreng Pattaya bila balik nanti.

10pm :
Abah panggil. Nasi goreng Pattaya ada atas meja. Perut aku menyucuk-nyucuk. Sakit. Ambik sudu. Makan. Perut sakit. Nasi tak rasa apa. Sedap? Entah. Tak sedap ke? Entah. Perut sakit. Sakit sangat. Bengang. Lidah tak dapat rasa sedap dan nikmat nasi macam awek cun makan dalam cerita Jepun tadi. Tension. Sakit hati. Tak payah kirim beli nasi goreng Pattaya tadi pun tak apa rasanya. Hampeh. Benci. Tapi nak marah kat sapa? Sakit perut. Sapu minyak Cap Kapak. Sakit lagi. Tak ada beza pun. Sakiiiiiiitttttttt.

Besok ada 3 assignment aku kena submit.

Kerana 3 assignment tu dah 3 hari aku tak tengok langsung tesis aku. Frust.

Kerana 3 assignment tu dah sebulan aku tak pernah jumpa advisor/supervisor aku. Frust.

Kerana 3 assignment tu aku tak dapat celebrate birthday Eisya. Frust.

Kerana 3 assignment tu aku tak dapat join GMI BBQ Party. Frust.

Kenapa aku frust sangat ni? Tak puas lagi ke frust menonggeng putus cinta dulu? Jangan nak mengada-ngada. Tak payah nak tambah-tambah beban. Beban kerja yang ada dah cukup banyak. Arrrrgggghh. Perut aku masih sakit. Sangat sakit.

Alangkah indahnya hidup kalau aku jadi macam awek Jepun dalam cerita aku tengok tadi tu. Nikmat kelazatan nasi telur dadar yang dia makan membuatkan dia lebih bersemangat untuk terus menjalani kehidupan yang lebih baik. Hanya kerana sepinggan nasi telur dadar, hidup dia jadi sungguh bahagia.

Tak. Aku tak mintak jadi Siti Nurhaliza yang kaya raya. Aku tak mintak jadi Norjuma yang nak kahwin dengan adik VVIP. Aku tak mintak menang RM100,000 dalam Explorace macam Fariz & Rina (tapi kalau dapat apa salahnya). Aku tak mintak Jehan Miskin mengurat aku. Aku tak mintak Leonardo da Vinci lukis potret wajah aku seperti dia melukis wajah Mona Lisa. Aku tak minta Shah Jahan membina apa-apa monumen seperti dia bina Taj Mahal buat Mumtaz Mahal. Hari ni, aku cuma mintak nak makan nasi goreng Pattaya yang sedap macam awek cerita Jepun tu. Tapi aku tak dapat rasa sedap pun. Kenapa? Marah. Sangat marah. Sakit perut. Sapu minyak. Masih sakit. Sakit sangat.

Sah besok mesti “dia” datang. Menyampah. Eh, tak boleh menyampah. Gila kau. Kalau dia tak datang lagi la aku risau. Tapi aku rasa macam baru jer hari tu dia datang. Sekarang dia dah nak datang lagi. Cepatnya masa berlalu. Masa akan terus berlalu tapi aku masih di sini. Frust sangat.

ALEXANDER
Pelakon : Collin Farrell, Angelina Jolie, Val Kilmer, Anthony Hopkins

BIRTH
Pelakon : Nicole Kidman, Cameron Bright, Danny Huston

I KNOW WHAT YOU DID LAST RAYA
Pelakon : Erra Fazira, Azlee Jaafar, Waheeda

Dah 2 minggu Abah bagi aku 3 keping VCD tu (6 keping sebenarnya). Dah 2 minggu VCD tu tersadai atas dressing table aku. Tak bersentuh langsung. Frust aku bertambah-tambah.

(Jangan tanya aku sama ada VCD tu yang original atau yang cetak rompak. Aku tak tahu. Kalau aku tahu pun aku buat-buat tak tahu. Kalau kau nak tahu, mungkin kau kena tanya Abah aku sebab dia yang beli. Bukan aku :)

Friday, January 28, 2005

Trip To Malacca (Again???)

Posted by Mar at 4:13 AM 0 comments

Jidol, Mimie, Kucik

Entri ni aku tulis sebab ada orang tu bengang masa aku suruh-suruh dia ambikkan gambar 3 gadis-gadis yang pergi Melaka ari tu sampai dia cakap, “Kalau ko tak masukkan dalam Chempakasari (blog aku la tu) siap la.”

Cuti semester minggu lepas aku pergi Melaka (lagi?) for 2 days 1 night (17 & 18 January). As usual la dengan kengkawan aku yang suka buat plan last minute tu, Jidol, Kucik & Mimie. Our last trip to Melaka last August diorang inform aku 3 jam sebelum pergi. Masa diorang call, aku tengah dok syok dulit mimpi lagi. Tapi kali ni tak last minute sangat la. Dua hari sebelum pergi diorang dah inform dah. Kawan-kawan aku sudah semakin terurus. Alhamdulillah. Satu perkembangan yang baik.

Tang inform awal tu dah ok la tapi boleh pulak diorang tak bagitau aku yang diorang rupanya nak tidur sana. Aku dengan melenggang kangkong selamba jer datang jumpa diorang kat Shah Alam baru la diorang bagitau. Apo nak dikato. Terpaksa la terus melenggang kangkong selamba badak menonong ke Melaka.

Kat Melaka kalau tak beli barang tak sah. Tak. Bukan cencaluk. Typical sangat la beli cencaluk kat Melaka padahal banyak lagi benda lain yang lagi best. Contohnya seperti :

1. Berus gigi (beli kat Guardian, Mahkota Parade)

2. T-shirt untuk pakai masa tidur dan keesokan harinya (beli kat Bukit St Paul)

3. Magnetic earings untuk orang yang tak bertindik macam aku (beli kat Jonker Street)

4. Model Malacca’s shophouses (beli kat jonker Street jugak)

Nasib baik hotel tempat kitorang duduk tu ada towel kalo tak towel pun aku kena beli jugak. Kitorang duduk kat budget hotel jer tapi sangat memuaskan hati dan bersih walaupun caj untuk satu malam RM50 jer. Siap ada attached-bathroom, air-cond, TV+Astro, queen size bed, 2 botol mineral water. Promote tak ingat nampak. Udah-udah la tu kan. Bukan aku dapat diskaun pun :P.

Tebang = Terbang ?

Posted by Mar at 3:47 AM 0 comments

Kim & Lynn


Haslina & Vanessa

Episod kali ni aku tak teruja sangat untuk tengok sebab aku tengah dok syok khayal menggentel model Malacca’s shophouses yang beli kat Melaka hari tu. Ditambah pulak tiada jejaka handsome mahupun cute yang boleh aku tenung dan renung untuk dibawa ke alam mimpi :), di samping tiada aksi sumpah-menyumpah atau sumpah-sumpah untuk aku gelakkan.

Anyway, episode kali ni ada 4 orang wanita. Girls Power!!!! Team Kim & Lynn dan juga team Haslina & Vanessa. Lokasi kali ni bertempat di negeri Pahang, negeri terbesar di Semenanjung Malaysia. Kim & Haslina were taking Route 1 while Lynn & Vanessa on Route 2. Basically, Route 1 (Taman Kenangan – Deerland – Gajah Kuala Gandah – Tekam Plantation Resort – Kuala Tahan Jetty) and Route 2 (Taman Kenangan – Pekan Sari - Kampung Bangau Tanjung – Gunung Senyum – Kuala Tahan Jetty).

On Route 1, dari Taman Kenangan, Temerloh, Kim & Haslina menaiki teksi menuju ke Pekan Lama Lanchang. Sampai di sana mereka perlu mencari seorang mamak tukang gunting rambut untuk mendapatkan kunci basikal. Sejak bila mamak tukang rambut menawarkan khidmat sewa basikal yer? Mentang-mentang masuk TV, dan dan tu tambah perkhidmatan ek. Gila glamour dan gila kuasa sungguh mamak tu :)

Dari sana Kim & Haslina perlu berbasikal ke Deerland. Aku tak perasan berapa kilometer tapi yang pasti memang jauh berbelas kilometer la jugak. Kim nampak begitu yakin dan sungguh bertenaga. Muka Haslina nampak macam takut, nervous, letih, tak yakin. Everything. But one thing good about her, dia tak membenarkan keletihan, ketakutan dan segala macam perkara negatif lain menguasai dirinya. Dia terus memberikan semangat buat dirinya sendiri, “Stay focus”...her magic words.

Kim sampai dulu di Deerland. Haslina terlepas entance untuk ke tempat yang sepatutnya. Dia ketinggalan agak jauh di belakang. Ada soalan menanti kedua-duanya di sini. Both of them failed to answer the questions. Therefore, diorang kena mengeluarkan bunyi pelik sebagai memberi isyarat (isyarat apa aku tak sure) kepada rusa-rusa yang ada kat situ. For me, it’s not bunyi pelik la tapi macam vocal training dalam Akademi Fantasia dan Malaysian Idol tu, hehehe. Susah ni. Gila kuasa betul. Penyanyi pun nak jadi diorang ni. It seems like episode kali ni temanya GILA KUASA. Peserta gila kuasa, mamak tukang gunting rambut pun gila kuasa. Ada sapa-sapa lagi nak masuk senarai? :)

Habis task kat Deerland, Kim & Haslina menuju ke Gajah Kuala Gandah untuk memandikan gajah + mandi bersama gajah kat situ. Sungguh romantis mandi bersama gajah dalam bath tub (baca:sungai warna teh tarik) dengan aroma yang sungguh menusuk kalbu bak bersantai di hotel 5 bintang. Kan Kim? Kan Haslina? Hahaha. Setelah puas bermanja-manja dan lencun bersama gajah tu, mereka dikehendaki ke Tekam Plantation Resort, Jerantut.

Here, they have to perform a few tasks to get the Golden Key. Mereka perlu mendapatkan 2 tandan pisang, 50kg (hambik kau) buah cempedak (cempedak ke nangka ha?) dan 20 biji kelapa. Untuk dapatkan pisang, mereka perlu menebang pokok pisang tu. Si Kim boleh cakap, “Ooo...kena ‘terbang’ pokok ni?”. Nak jer aku jawab, “Haaa...terbangkan la pokok tu sampai kat KL. Lepas tu jalan kaki ambik buah pisang tu kat KL. Dah tu berenang bawak pergi Kuching pulak.” Sangat mencabar Explorace kali ni kan? Amazing Race pun kalah. Aiyoooooo..terbang dengan tebang tu are two different words la Kim oiiii.

Lepas dapat dua tandan pisang, nak kena ambik 50kg buah cempedak pulak. Time ni kesian betul dengan si Haslina. Macam nak pengsan dia mengangkat. Nasib ler kan. Nak sangat masuk Explorace, ha hambiiikkk, hehehehe. Lastly, kena mengait 20 biji buah kelapa. Lepas dah cukup semua diorang kena pergi ke Pusat Pengumpulan Buah untuk memastikan kuantiti buah-buahan yang mereka bawa adalah betul dan tepat. Malang sungguh buat Kim sebab buah cempedak yang dia ambik tak cukup 3kg. Nak tak nak walaupun sakit hati, terpaksa la dia patah balik ke dusun untuk ambik lagi buah cempedak tu. Pakcik yang jaga dusun tu sure bengang jer sebab dia dah siap kunci pagar dusun tu. Mungkin dah nak balik kot. Tak pasal-pasal kena bukak balik pagar tu semata-mata untuk 3kg cempedak. Tu laaaaa Kim...nak cepat sangat. Kan dah tersilap timbang (diorang kena timbang siap-siap masa kat dusun sebelum bawak ke pusat pengumpulan). Cuba bawak-bawak bertenang yer Kim. Tak dapek ler nak nolongnya.

Haslina meneruskan cabaran dengan mencari Golden Key di dalam salah satu buah cempedak yang ditempatkan di gerai yang ada di situ. Nasib menyebelahi Haslina. Dia belah buah yang pertama, dia dah jumpa Golden Key. Tapi aku pelik. Macam mana diorang masukkan Golden Key tu dalam buah tu ek? Hairan sampai tak boleh tidur malam aku dibuatnya memikirkan benda tu. Eeeemmmm... Ada sesiapa tahu?

On Route 2, dari starting point di Taman Kenangan, Lynn & Vanessa dikehendaki ke Pekan Sari (macam pasar pagi atau pasar tani) untuk berjumpa dengan salah seorang peniaga di situ. Puas la nak cari satu pasar tu. Takkan nak tanya sorang demi sorang kan? Mampuihh. Bila dah jumpa dengan orang yang dimaksudkan (kedua-duanya dikehendaki berjumpa dengan orang yang berlainan), diorang pun menumpang la naik motor akak tu untuk ke Kampung Bangau Tanjung.

Di Kampung Bangau Tanjung, Lynn & Vanessa perlu menangkap ikan patin. Susah jugak ek nak tangkap ikan tu. Siap terkangkang, terlentang, menyelam macam nak pergi snorkeling pun ada gayanya. Tapi snorkeling yang ini tak ada la nampak dasar laut yang cantik dengan ikan-ikan yang berwarna-warni macam kat Pulau Tioman tapi yang nampak lumpur-lumpur yang berkeladak jer la. Tiba-tiba aku terbayangkan masak lemak ikan patin. Eeemmm..yummy..yummy. Ada sesiapa nak belanja aku makan ikan patin?

Dari Kampung Bangau Tanjung mereka dikehendaki berbasikal ke Gunung Senyum. Berbelas kilometer jugak la nak sampai ke sana. Apa nak buat. SENYUM jer la kan. Baru menepati konsep. Sesuai dengan nama Gunung Senyum tu. Hehehe. Waktu atas basikal, Kim call Lynn. Lynn bagitau Kim, “My ‘good friend’ is coming". Masa promo Explorace dari minggu lepas lagi, aku dok ingat ‘good friend’ tu the other team members. Rupanya ‘good friend’ yang Lynn maksudkan tu ialah kawan baik setiap wanita yang pasti datang setiap bulan selama seminggu tu rupanya. Tapi memang respect sungguh dengan Lynn sebab dalam keadaan kecemasan yang tak terduga tu dia tetap relax, cool dan selamba buat flying fox, terjun dalam air, berlari ke sana ke sini, masuk celah lubang dalam gua, memanjat sana, memanjat sini. Kalau aku la jadi dia sure dah tak keruan dan hilang terus mood nak buat apa-apa pun (tu sebab aku tak masuk Explorace hehehehe).

Vanessa pula sepanjang di Gunung Senyum asyik tersenyum dan bergelak ketawa walaupun dia agak ketinggalan di belakang. She really enjoy the journey. Mungkin Vanessa adalah calon paling sesuai untuk menjadi model mempromosikan Gunung Senyum selepas ni. Kerajaan Negeri Pahang mungkin boleh ambil perhatian :). She's so sweet. Dah dapat Golden Box, mereka perlu ke Meeting Point di Kuala Tahan Jetty untuk bertemu pasangan masing-masing. On the way ke sanalah baru Lynn singgah sebentar di Shell untuk membeli ‘barang tu’ dan menguruskan dirinya sebentar.

Sampai di Kuala Tahan Jetty, Lynn & Vanessa terpaksa menunggu pasangan masing-masing sebelum meneruskan perjalanan ke Kampung Dedari iaitu sebuah perkampungan orang Asli. Haslina sampai dulu di Kuala Tahan Jetty dan terus berlari tak jejak tanah mendapatkan Vanessa untuk menaiki bot ke Kampung Dedari. Lynn agak gelisah dan risau menunggu Kim. Kim masa tu tengah sibuk menimbang dan membelah buah cempedak la tu rasanya. Tak payah la risau-risau Lynn. Kejap lagi sampai la tu :).

Di Kampung Dedari, kedua-dua kumpulan dikehendaki menyalakan api dengan menggesek-gesekkan tali pada sebatang kayu. Nasib baik kayu jer yang berasap bukan telinga diorang yang berasap walaupun sebenarnya hati membara jer sebab api tak gak menyala especially Kim & Lynn bila tengok Haslina & Vanessa dah berjaya menyalakan api. Selesai menyalakan api, mereka perlu membuka Golden Box menggunakan Golden Key untuk mendapatkan klu yang seterusnya.

Mereka perlu ke Finish Line di mana Daphne sedang menunggu di Mutiara Taman Negara. Bukan naik bot yer tapi diorang kena berkayak hingga nun jauh di sana.

Finally, Haslina & Vanessa adalah kumpulan yang pertama sampai di Finish Line dan seterusnya melayakkan mereka untuk ke Round 2 bersama Amir & Dani. Kim & Lynn nampak betul-betul frust sebab dari segi fizikal dan fitness memang mereka cukup bersedia dan lebih menonjol berbanding Haslina & Vanessa. Hanya sedikit kesilapan Kim waktu di Tekam Plantation Resort yang membuatkan team ini ketinggalan.

Satu yang aku belajar dari 2 episod Explorace yang dah berlalu ni ialah kekuatan fizikal bukanlah segala-galanya tapi yang penting ialah kekuatan mental dan fokus terhadap apa yang perlu dilakukan. Kalau korang perasan dah dua minggu peserta yang waktu di starting point cukup yakin, bersemangat dan nampak dominan berbanding kumpulan yang satu lagi, tapi bila sampai di penghujung terpaksa akur pada kekalahan. Kita tengok next week, will it be the same scenario?

Saturday, January 22, 2005

Sumpah Aku Sepak Kau!

Posted by Mar at 11:09 AM 0 comments

Jes & Chum


Dani & Amir

Setelah berpuluh-puluh promo di televisyen, akhirnya yang dinanti pun muncul tiba. Destinasi pertama Explorace Season 2 kali ni bertempat di Sandakan, bandar kedua terbesar di Sabah. 2 kumpulan yang beraksi kali ni ialah Amir & Dani serta Jes & Chum. Aksi Jes & Chum waktu di starting point cukup yakin, bersemangat juga menggerunkan. Bukan menggerunkan penonton (tak, aku tak gerun langsung :). The other team mungkin gerun la sikit kot sebab muka diorang ala-ala pucat lesi toreh pisau pun tak keluar darah bila dihimpit-himpit dan diasak-asak dek kumpulan ni. They are saying something like “Gambatte...gambatte...(if I’m not mistaken, it’s a Japanese word means good luck)..bla..bla..bla..” sambil menghentak-hentakkan kaki yang bisa membuat seluruh Sandakan bergegar.

Starting point mereka ialah di Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre. Di situ mereka dilepaskan untuk memulakan perjalanan oleh seorang jejaka handsome yang kalau korang tengok sure jatuh hati sampai termimpi-mimpi, Toby (seekor orang utan yang comel). Jes & Amir mengambil Route 1 manakala Chum & Dani mengambil Route 2.

Basically, Route 1 (Sepilok – Batu Sapi – Selingaan Islad – Sim Sim Jetty) manakala Route 2 (Sepilok – Kampung Garinono – Gomantong Cave – Sim Sim Jetty). Mereka akan bertemu pasangan masing-masing di Sim Sim Jetty sebelum meneruskan perjalanan bersama hingga ke end point.

Route 1, Jes & Amir diarahkan untuk menuju ke Batu Sapi (a three-legged stone- famous landmark of Sandakan) dengan menaiki bas mini (bukan macam bas mini kat KL tu tapi rupa dia macam van). Amir hangin saja sama itu Jes sebab dia kata Jes asyik mengekor dia dan menumpang sekaki bila Amir sibuk bertanya dengan pemandu-pemandu di situ. Nak tak nak walau dengan perasaan sakit hati, mereka terpaksa berkongsi bas untuk pergi ke Batu Sapi. Waktu dalam bas, terang-terangan Amir tunjuk rasa sakit hatinya pada Jes. Amir cakap pada Jes, “Now you see my back right? You’ll see my back FOREVER.” Sampai di Batu Sapi, puas pulak nak cari duit tukar untuk bayar tambang pada pemandu. Yang diorang bawak RM50. Berkejar ke sana ke mari mencari duit kecil tak termasuk dalam task pun tapi mereka sungguh rela hati melakukan task tambahan walau tiada markah bonus untuk task itu. Nasihat aku buat peserta Explorace yang lain : Sila bawa duit kecik hatta duit syiling sepuluh guni pun tak apa...hehehe.

Sampai di Batu Sapi, masing-masing dikehendaki menjawab satu soalan. Jes ditanya tentang nama lain bagi Sandakan (jawapan : “the gateway to Borneo’s wildlife” atau “a getaway to a natures paradise”) manakala Amir diminta memberikan nama 2 spesis penyu. Both of them failed to answer the question dan dikenakan denda. Dendanya ialah merakamkan gambar 3 Batu Sapi yang ada menggunakan kamera polaroid yang sungguh besar gedabak itu. Rasanya tak susah sangat kot penalti ni cuma kena berkejar ke sana ke mari (boleh naik kenderaan lain) sebab 3 Batu Sapi tu bukan berada dalam satu kawasan yang sama. Siap semua gambar diambil, barulah klu seterusnya diberikan.

Route 2, Chum & Dani bertolak dari Sepilok menuju ke Kampung Garinono juga menaiki bas tapi bukan bas mini. This time, bas besar sikit dan mereka juga menaiki bas yang berasingan. Jangan ingat bas tu berhenti betul-betul di depan kampung tu tapi mereka terpaksa menapak sampai basah seluruh anggota badan (bukan ketiak saja yang basah :).

Sampai di Kampung Garinono, Dani ditanya apakah sungai terpanjang di Sabah (jawapan : Sungai Kinabatangan) manakala Chum pula diberikan satu perkataan yang pelik (Pongo Pygmaeus) dan dikehendaki memberitahu apakah ia (jawapan : Orang Utan). Again, both of them can’t answer the questions. Bahananya, diorang perlu memetik buah salak sebanyak 5 kilo. Jangan ingat petik buah salak (snake skin fruit) macam petik buah rambutan yer walaupun petik buah salak tak payah guna galah atau memanjat. Dibekalkan dengan sepasang glove, mereka berdepan dengan duri-duri yang bila-bila masa boleh menghiris-hiris tangan diorang. Kalau tak dibekalkan dengan glove rasanya lebih seronok aku melihat episode kali ini hehehehe. Cukup 5 kilo buah salak dipetik baru la mereka diberi klu seterusnya.

Route 1, dari Batu Sapi, Jes & Amir menuju ke Selingaan Island (tempat penyu bertelur, ala-ala Rantau Abang la ni tapi di Sandakan) dengan menaiki bot selama satu jam. Sampai di sana, mereka perlu mencari 3 telur penyu (bola ping pong sebenarnya) yang hilang (of course pegawai-pegawai di situ tidak merelakan telur-telur penyu di Pulau Selingaan didedahkan kepada risiko didera, diramas dan dipecahkan oleh 2 jejaka yang sudah hilang pertimbangan akibat kepenatan :). 3 biji telur itu ditempatkan di 3 tempat yang berlainan iaitu di Explorace Race Hatchery Egg (kena mengorek-ngorek pasir), Snorkelling Point (kena menyelam la pulak) and the Highest Point in the island (mendaki sebuah menara tinjau).

Di Explorace Race Hatchery Egg mereka perlu bermanja-manja dengan pasir-pasir bagi mencari telur yang hilang tu. Bukan mereka yang bernafas dalam pasir tapi tangan saja yang bernafas dalam pasir. Task yang ni sangat mudah macam kacang putih bagi Jes tapi sangat membengkakkan hati seperti makan bubur kacang hijau yang terlupa direbus oleh Amir kerana setiap kali dia mengorek pasir, bukan telur yang dia dapat tapi sekeping kertas, “Sorry, please try again.” Selesai ketiga-tiga task, barulah mereka diberikan Golden Box. Mereka juga perlu menyelesaikan word puzzle untuk mengetahui di manakah Meeting Point untuk bertemu pasangan masing-masing. The actual word is SIM SIM. So, mereka akan ke Sim Sim Jetty.

Route 2, dari Kampung Garinono, Chum & Dani perlu ke Gua Gomantong untuk mendapatkan Golden Key. Bukan di dalam gua tapi di luar nun di atas sana. Gayat tak gayat diorang kena tolak tepi. Panjat tetap kena panjat atau mereka sanggup disekeh oleh kawan masing-masing. Perjalanan yang mudah buat Dani tapi Chum mengambil masa 45 minit untuk mencari Golden Key yang dah diletak kat celah mana pun dia tak tau. Chum sungguh panas hati. Ketinggalan 45 minit di belakang sungguh memberi tekanan dan menggusarkan hati.

Seterusnya Chum dan Dani bertemu Jes dan Amir di Sim Sim Jetty. Dari sana mereka semua perlu ke Sandakan Tourist Information Centre (Wisma Warisan). Nak kena naik bas. Amir dan Dani meluru tanya cik abang konduktor bas yang sorang ni sama ada bas mereka pergi ke Wisma Warisan atau tak. Cik abang tu dengan confident suruh diorang tunggu bas di bahagian bertentangan. Sebijik bas pun tak nampak bayang kat situ. Amir dan Dani dah start merungut-rungut. Khuatir Jes & Chum akan merapati mereka. Di saat-saat genting tu cik abang muka confident tiba-tiba menghampiri mereka kata boleh naik bas diorang untuk ke Wisma Warisan. Haiyooooo, cakap dari tadi kan senang. Agaknya dalam hati Amir & Dani diorang mesti rasa nak tumbuk dan belasah abang muka confident tu. Tak baik, tak baik. Apa-apa pun terima kasih kat abang muka confident.

Dalam perjalanan ke Wisma Warisan...ooohhh, di sini aku tau siapakah sebenarnya jejaka-jejaka yang aku tuliskan dialog mereka dalam entry yang lepas. Nak aku tuliskan kembali? Ok, aku tulis tapi kali ni dengan nama jejaka-jejaka tu sekali.

Amir dalam kalut berlari-lari, tiba-tiba tunduk mengikat tali kasut. Dani bengang dan menjerit, "Kan aku dah cakap tadi, ikat mati la."

Amir yang mengikat tali kasut tadi panas hati, "Kasut aku kena air la bodoh!"

Sampai di Wisma Warisan, mereka dikehendaki menyiapkan patung-patung yang telah tersedia dengan pakaian Suluk-Suluk Tawi/Daling Daling. Bukan satu tapi dua patung. Satu patung lelaki dan satu patung perempuan. Masa yang diambil untuk menyiapkan patung perempuan sungguh lama dengan segala macam mak nenek accessories yang boleh buat pitam jejaka-jejaka ni menghadapnya. Mungkin mereka jatuh hati dengan patung perempuan tu kot hingga berat rasa hati nak meninggalkannya :). Kalau patung-patung ni boleh menjerit, confirm diorang meraung-raung satu Sandakan akibat dikerjakan oleh 4 jejaka ni. Patung ni siap berdiri, terlentang, meniarap dan yang kelakarnya siap tertanggal tangan. Cedera parah patung tu. Sadis.

Habis task di Wisma Warisan, mereka perlu mendapatkan Explorace Passport Stamp di 4 lokasi iaitu di Labuk Road Bus Station, Bulatan Replika Sarang Burung, St Michael & All Angles Church dan Sam Sing Kung Temple. Memandangkan Jes & Chum ketinggalan jauh di belakang, mereka mengatur strategi untuk pergi ke lokasi pertama, kedua, keempat dan akhir sekali barulah ke lokasi ketiga dengan harapan mereka dapat mengejar Amir dan Dani. Strategi mereka menjadi.

Keadaan Amir dan Dani agak tegang kerana Amir nampak sangat sudah terlalu keletihan telah ditekan oleh Dani agar lebih laju berlari. Keadaan bertambah tegang bila mereka tersalah jalan dan terpaksa berpatah-balik. Dalam keadaan tertekan inilah rasanya Dani telah bersumpah di hadapan Amir, “Kalau kita kalah ni, sumpah aku sepak kau!”

Tapi nasib sungguh menyebelahi Amir & Dani apabila mereka sampai dulu di Finish Line (English Tea House, Sandakan) manakala Jes & Chum di belakang hanya beberapa saat sahaja. They arrived at Finish Line almost at the same time.

Amir & Dani berjaya untuk ke Round 2. Selamatlah Amir dari disepak oleh Dani tapi tak tau la pulak kalau sumpah ni meliputi hingga ke akhir perlumbaan. Kalau ya, mampus ler ko Amir. Cadangan aku pada Amir : Berdoalah semoga Dani dimakan sumpahnya sendiri hehehehe.

Friday, January 14, 2005

ACTION!

Posted by Mar at 9:13 AM 0 comments
Dialog paling menarik semalam.

DI MELAKA,

“Just now we were having CANDLE LIGHT LUNCH with Pak Lah” – Dato' Seri Dr. Lim Keng Yaik

Waaaaaa…so romantic :)

DALAM EXPLORACE,

Si jejaka dalam kalut berlari-lari, tiba-tiba tunduk mengikat tali kasut. Si partner bengang dan menjerit, "Kan aku dah cakap tadi, ikat mati la."

Si jejaka yang mengikat tali kasut tadi panas hati, "Kasut aku kena air la bodoh!"

EXPLORACE SEASON 2 (EPISODE 1) – THE EXTREME JOURNEY RETURNS

Nothing much on yesterday’s programme. Hanya episod pengenalan. Episod semalam memaparkan flashback Explorace Season 1 dan juga temuramah bersama pemenang-pemenang musim lalu iaitu Fariz & Rina (pemenang pertama), Maria & Jerry (pemenang kedua), Ravin & Sanjeev (pemenang ketiga).

Ada juga dipaparkan video yang dihantar oleh peserta sebagai memenuhi syarat permohonan. Kononnya video tu memaparkan kehebatan dan “keganasan” diorang. Masing-masing cuba nak tonjolkan keistimewaan diri sendiri. Impressive! :)

Ada juga gelagat waktu audition. Kalau tak silap audition ni dijalankan di Empangan Air Kuning. 31 peserta telah terpilih untuk menjalani audition. Audition terbahagi kepada 3 bahagian. Ada physical test (paling best bila diorang kena tangkap belut yang asyik dok melompat-lompat dalam lumpur. Ala-ala bernafas dalam lumpur gitu). Lepas tu ada IQ test dan juga ujian untuk menguji kebolehan berenang dan stamina mereka.

12 kumpulan telah terpilih bersama dengan 4 standby team (mana tau kot ada yang pancit atau tak sanggup nak aniaya/seksa diri sendiri dalam program ni). So, ada 16 kumpulan semuanya.

SELECTED TEAM
Kim & Lyn - Friends/Colleagues
Philip & Godwin - Brothers
Fido & Nurul - Engaged
Muhammad & Pie - Brothers
Aszmy & Faizah - Best Friend & Dating For 7 Years
Haslina & Vanessa - Colleagues/friends
Azura & Azira - Twin Sisters
Hafiz (yang baru diumumkan terpilih pun dah nangis. Lelaki maaa..nangiiiss.Abih camno nak race tu?) & Faezah - Colleagues
Yohanis & Joyce - Boyfriend/Girlfriend
Amir & Dani - Bestfriends
Siti & Viji - Friends
Jes & Cham - Colleagues

STANDBY TEAM
Raymond & Teh - Friends
Irene & Sue - Best friends
Hanif & Narimah - Friends
Hasnydzam & Shahriza - Bestfriends

Finally, ada gelagat krew-krew behind the scene dan juga sedutan Explorace Season 2 yang hanya akan mula beradu tenaga dan minda minggu depan. Basically, Explorace Season 2 ada 3 pusingan. First round, 12 kumpulan akan beradu di 6 lokasi di Malaysia. Second round, 6 kumpulan akan beradu di 3 negara. Final round, 3 kumpulan akan beradu bermula di luar negara dan berakhir di Malaysia. Nampak agak menarik, mencuit hati dan meloyakan tekak juga :). Can’t wait to see the journey begins.

For more info, please visit http://www.explorace.tv3.com.my

Wednesday, January 12, 2005

Siti Jarum yang Ngong

Posted by Mar at 1:18 AM 0 comments
Siapa ada baca kolum Cubit Manja bersama Siti Jarum dalam M*ngg*an Mal*ys*a, 9 Januari 2005? Salah satu artikel dia cerita pasal gosip Normala Samsudin kahwin. Bukan. Aku bukan nak tumpang gosip pasal Normala (walaupun aku sebenarnya nak tahu jugak. Sebab tu aku baca kolum dia, hehe). Ada benda yang aku nak komen sikit pasal Cik Siti Jarum nih (yang mungkin juga realitinya Encik Siti Jarum. Who knows?). Meh aku "quote"kan sikit kat bawah ni apa yang aku nak komen tu.

"Tapi anehnya tak ada pula yang telefon Siti tanya berapa jumlah terkini mangsa tsunami? Kalau nak diikutkan itulah isu yang paling hangat sejak dua minggu lalu. Isu Normala kahwin dah lama dah."

Apa kejadahnya orang nak telefon Siti Jarum ni tanya pasal berapa jumlah terkini mangsa tsunami. Terang-terang tulis kat bahagian atas kolum dia tu HIBURAN. So, maknanya dia kerja kat Meja Hiburan. Lain la kalau Cik Siti Jarum ni kerja kat bahagian Berita ke, Luar Negara ke, logik la jugak orang telefon nak tanya berapa jumlah mangsa tsunami. Dia ingat pemanggil tu bodoh ke nak tanya pasal benda lain pergi telefon kat bahagian lain. Karang kalau buat jugak sah-sah orang yang telefon tu kena maki punya dengan tukang angkat telefon sebab tanya soalan pada orang yang tidak berkenaan. Nanti keluar pulak kat Ruangan Forum, pembaca komplen dimaki oleh staff U*t*san.

Tapi tak tahu la pulak kan kalau Cik Siti Jarum ni kerja dia tulis berita + angkat telefon a.k.a kepochi kat semua bahagian. Almaklum ler mungkin juga ketereran Cik Siti Jarum menyebabkan dia sapu semua kerja kat suratkhabar tu. Entah ler.

(Aku tau la tu kolum Siti Jarum. So, dia punya suka la nak tulis apa kan, kolum dia. Suka-suka jer aku komen orang tulis mengarut-ngarut kan. Aku pun selalu mengarut-ngarut jugak kat sini. Tapi ni blog aku. Aku punya suka la. Siti Jarum tu tulis kat suratkhabar. Soalan aku : Syarikat suratkhabar tu dia punya ker?)

*HARAP MAAF, entry aku kebelakangan ini banyak berunsur kemarahan, keperlian, kesindiran yang mungkin menyinggung perasaan dan merentap jiwa adik kakak abang pakcik makcik datuk nenek. Mungkin kerana sekarang musim mengawan menyebabkan aku asyik rasa nak marah orang. Sebarang keterlanjuran harap dimaafkan. (Aku cakap sekarang musim mengawan sebab sekarang musim orang kahwin, musim orang mengandung, musim orang beranak dan yang paling utama burung yang menumpang kat pokok Mak aku tu makin rapat duduknya dengan isteri yang cantik molek tu. Ya, aku cemburu :)

Friday, January 07, 2005

Explorace All Stars

Posted by Mar at 3:27 AM 0 comments
Explorace Season 2 bakal muncul. Explorace All Stars umpama pemanas enjin. Sebagai pembuka langkah. Dengan niat untuk beramal. It’s only a fundraising episode. Ada 3 kumpulan. Setiap kumpulan mempunyai dua ahli terdiri daripada seorang warga korporat dan seorang selebriti popular.

Team 1 : Good Year - Harith Iskandar & (I can’t remember his name)
Team 2 : TV3 – Umie Aida & Mr Amil
Team 3 : MAS – Celina 3R & Kapten Nik

First task took place at Sri Pentas TV3. Peserta perlu ke set Berita Terkini untuk dapat klu seterusnya. Team TV3 yang terakhir sekali sampai di set Berita Terkini. Mungkin Encik Amil yang bekerja di TV3 tak pernah tahu di mana set Berita Terkini. Mungkin dia baru beberapa jam diterima bekerja di TV3. Who knows? Hahaha.

Second task, mereka menuju ke Batu Caves. Perlu masak tose di sebuah kafe (restoran mamak sebenarnya). Naik 272 anak tangga ke puncak untuk dapatkan klu (tambah lagi 272 untuk turun). Waktu ni Mak tanya aku. “Mar pernah naik tangga Batu Caves ke?”. Aku jawab, “Tak, kenapa? Mak pernah naik ke?”. “Apa pulak tak pernah. Dulu dating dengan Abah naik tangga Batu Caves la.” Mungkin lepas ni bakal suami aku perlu bawa aku naik tangga Batu Caves untuk meneruskan tradisi keluarga. Hahaha.

Umie Aida yang kurus dan fit tu pun termengah-mengah macam nak putus nyawa turun naik tangga tu. Aku tak dapat bayangkan kalau aku yang naik. Mau pengsan dua tiga kali atas tangga tu. Aku tengok pun penat seh. Group Harith masa mula-mula dah buat silap besar sebab terus naik tangga Batu Caves dengan yakinnya tanpa jumpa Sang Tose yang sedang setia menanti. Dah separuh perjalanan baru diorang sedar dah buat silap. Nak tak nak kena turun balik. Tak dapek la nak nolongnya ek. Harith masa ni dah merah padam. Nasib baik dia tak collapsed masa tu. Partner dia nampak so gentleman bila dia cakap kat Harith masa nak turun, “I’ll wait for you.” Tergoda aku dengan partner dia tu. Muahaha.

Task seterusnya, semua dikehendaki pergi ke Good Year TTDI untuk tukar tayar. Team MAS is leading. Yang paling sadis waktu kat sini bila tengok Harith muntah bahana memanjat tangga Batu Caves tadi. But after that, he’s back on track.

Next, mereka perlu ke Sunway Extreme Park. On the way ke sana, Umie Aida tanpa segan-silu menggelakkan si Harith yang termengah-mengah masa di tangga Batu Caves. Balasannya, team mereka terkebelakang sedangkan team Harith di tempat kedua walhal mereka yang paling akhir meninggalkan Batu Caves dan Good Year TTDI. Di Sunway Extreme Park, mereka dikehendaki menaiki sebuah kenderaan berat yang aku tak pasti namanya. ATVI if I’m not mistaken.

Seterusnya mereka ke Akademi Penerbangan Malaysia, Kelana Jaya. Akademi yang melahirkan krew cabin yang cemerlang hingga MAS dianugerahkan The Best Cabin Crew Award selama 4 tahun berturut-turut. Here, they have to act as stewards and stewardess in a mock-up cabin to serve food to several “passengers” waiting there. After task completed, they will be given the Golden Box and Golden Key. Nothing much here except for TV3’s team. Umie Aida and her partner dah silap masuk tempat. Tak pasal-pasal depa dok kacau beberapa staff MAS yang dok serius berbincang. Nasib diorang tak kena maki. Oppss, aku lupa. Pekerja MAS semua bersopan-santun dan tak akan maki orang punya. Cuma seorang bekas ahli keluarga MAS yang terlampau tu aje yang sedikit kurang siuman dan kurang ajar.

After task is completed, they have to go to Jalan Masjid India (near Mydin). Di sini mereka perlu menghiburkan orang ramai yang lalu-lalang dan mengumpulkan RM5. Dengan duit tersebut mereka perlu membeli tiket Putra LRT menuju ke KL Sentral. Bab naik LRT aku suka sebab tu kenderaan rasmi aku. Hehe.

Di Jalan Masjid India, team Celina 3R (MAS) mengambil langkah bijak sebab tak payah nak menunggu lama untuk kutip RM5. Celina hanya menjual nama 3R dan sejelai t-shirt putih dengan harga RM5 pada seorang akak (yang baru kopak shopping sakan di Mydin dan kemudian dikopakkan pulak oleh si Celina). Team Umie menyanyi sambil menadah topi mengutip duit dari orang ramai. Team Harith menyanyi lagu “Hotel California” hingga habis tanpa menadah topi mengutip duit sedangkan budak-budak kat situ dah excited keluar duit nak bagi diorang. Mungkin Harith tak nak buka topinya sebab takut cahaya silau menerpa dan orang ramai bakal bertempiaran lari. But at last, aku faham kenapa dia kena buat macam tu. Dia nyanyi satu lagu hingga tamat dan dapat RM10 (dua kali ganda daripada yang sepatutnya) sebab diorang perlu bayar tambang lebih untuk pergi ke KL Sentral.

Masa ni memang bengkak hati betul aku tengok team si Harith. Ada ke patut dari Jalan Masjid India diorang menonong pergi ke stesen Star LRT Sogo untuk ke KL Sentral. Aku rasa nak hempuk jer kepala diorang dua orang tu. (Harap maaf, situasi di sini mungkin agak extreme kerana kemarahan penulis yang mem”khinzir” buta. Gelagat kumpulan ini sangat menimbulkan amarah penulis kerana penulis sangat bijak dan obses terhadap pengangkutan awam di Kuala Lumpur). No wonder this team earned RM10 at Jalan Masjid India. Kalau tak, mahu menapak diorang ke KL Sentral.

Finally, as expected, team MAS menang. Mereka menyumbangkan RM10,000 untuk Titian Kasih. Tempat kedua, team TV3 (menyumbangkan RM7,000 untuk PEYAKIN) dan team GoodYear (menyumbangkan RM5,000 untuk Pure Life).

Thursday, January 06, 2005

Awan yang Terpilu

Posted by Mar at 1:45 PM 0 comments
Ahad lepas, dua kali aku menonton video klip lagu ini. Sekali di saluran Astro Ria dan sekali lagi aku tak pasti di saluran mana. Dua kali juga pada hari itu aku menitiskan air mata. Entah kenapa lagu ini cukup menyentuh perasaan aku. Melodinya yang mampu meruntun jiwa ditambah dengan lirik lagu yang cukup menusuk kalbu bisa membuatkan aku leka sebentar dalam dunia aku sendiri. Video klipnya juga aku rasa telah berjaya meraih simpati dan air mata penontonnya (sebelum ni aku tak pernah menangis menonton video klip mana-mana artis). Aku rasa bukan aku seorang. Mungkin selepas ni aku perlu mendapatkan CD album Erti Pertemuan ini yang original. Ya, yang original, bukan yang cetak rompak :)

Seseorang memberitahu mungkin kerana emosiku yang kurang stabil beberapa minggu ini mendorong aku berkelakuan demikian. Dia kata, manakan tidak, menonton berita mangsa bencana tsunami hilang anak-anak di depan mata tanpa sempat berbuat apa-apa, aku menangis. Menonton Aishwarya Rai berlari mengejar Shahrukh Khan dalam filem Devdas, aku menangis. “There’s nothing la kalau kau menangis sebab tengok video klip Ning Baizura. Hakikatnya kau memang kaki melalak,” dia gelakkan aku.

Ya, ya. Aku kaki melalak. Hati aku mudah tersentuh. Hati aku lembik, cepat cair. Bak kata Eisya bila aku kata aku suka warna coklat, “Coklat, nampak kukuh dan teguh tapi cepat cair.” I’m not denying. Betul la tu apa yang kawan-kawan aku cakap. Mereka memang ahli nujum yang bertauliah :)

Tapi lagu ni lain sangat. Suara Ning dalam lagu tu seperti merintih dan merayu. Feel dia masa nyanyi lagu tu berjaya mengheret feel aku juga untuk sama-sama merintih bersama dia walaupun dia tak pernah masuk Akademi Fantasia belajar kelas lakonan untuk belajar menghayati lirik lagu dengan Fauziah Nawi mahupun Fatimah Abu Bakar.

Ya, lagu ini memang kisah tentang dia. Lagu ini memang ditulis untuk dia. Ning yang hebat. Ning Baizura yang pernah menawan hati aku dengan lagu Kau dan Aku lebih kurang 10 tahun yang lalu. Ning Baizura yang pernah aku benci kerana kejelekan sikapnya. Dan kini Ning Baizura yang kembali membuat hati aku meronta-ronta mahu mendengar suaranya.

Double thumbs up for Li Li Zhen, Loloq and Ning Baizura for this wonderful song.

AWAN YANG TERPILU

Kerana cinta
Aku kembara
Bagai camar
Melintas laut
Mencari pohon
Untuk berteduh

Kerana cinta
Aku kembara
Ikut lagu
Bisikan hati
Mendamba kasih
Paling setia

Sepasang sayap
Tak terlihat
Umpama mimpi
Yang tersimpan
Jadi rintik
Rintik hujan
Menciptakan
Awan yang terpilu

Puisi ini
Tercipta lantas
Tak kesampaian
Hajat meronakan
Gelora rindu
Ku kepadamu

Ingin sekali
Aku ungkapi
Isyarat jiwa
Dengan sempurna
Biar kau mengerti
Biar kau sedari
Keadaanku
Yang memujamu

Lagu: Li Li Zhen
Lirik: Loloq
Vokal: Ning Baizura


Oh ya, sempena tahun baru, aku terlupa memberitahu apa azam aku tahun ni.
Azam aku tahun ni : Melaksanakan azam tahun lepas.
Azam aku tahun lepas : Melaksanakan azam tahun sebelumnya.
Azam aku tahun sebelumnya : Melaksanakan azam tahun-tahun sebelumnya :)

Monday, January 03, 2005

Sungguh hebat teknologi sekolah aku kan?

Posted by Mar at 8:55 AM 0 comments
5 tahun dulu aku buat course registration secara manual. Isi borang. Tulis sebijik-sebijik nama subjek yang aku nak ambik, course code bla..bla..bla. Beratur panjang berjela (selalu) dan menunggu seperti buah yang tak jatuh (kadang-kadang) untuk dapatkan tandatangan pengesahan dari ketua program. Hantar pulak borang kat pejabat fakulti. Selesai.

Setahun kemudian teknologi sedikit maju. Aku tak payah bersusah-payah cari ball-pen (aku jarang guna ball-pen, tak suka), cari senarai subjek yang aku nak ambik dan mengapplikasikan teknologi menyalin dan meminjam senarai subjek dari kawan (sebab aku punya dah tak tau aku campak pi mana). Borang kuning yang berlapis-lapis (kek lapis berwarna-warni) tu sekarang dah siap bercetak dengan nama dan subjek yang aku nak ambik mengikut pelan pengajian yang dah ditetapkan. Senang sikit kerja aku. Cuma masih kena beratur panjang berjela untuk dapat tandatangan ketua program. Tak apa. Anggap saja tu sesi bertanya khabar, memuji (baca:mengumpat) dan bergelak ketawa sambil memerhati gelagat manusia yang lalu-lalang. Ini semua sebagai aktiviti sampingan memandangkan berdiri tegak seperti patung cendana bukanlah aktiviti yang mencabar minda.

Hampir ke penghujung pengajian diploma, teknologi semakin canggih. Sekarang dah ada online registration (padahal universiti lain dah buat benda ni dah berkurun dah aku rasa). Tapi bukan student yang buat. Abang handsome kat pejabat yang tolong buatkan. Aku masih kena isi borang kek lapis berwarna-warni tu. Cuma tak payah mintak tandatangan ketua program. Aku pun tak tau kenapa tak payah mintak tandangan. Lantaklah. Lepas tu bagi pada abang handsome. Dia buatkan online registration. Selesai.

Dua tahun lepas (masa aku mula masuk sekolah untuk buat bachelor), teknologi "canggih konon" ini masih diguna pakai. Bawak borang kek lapis berwarna-warni untuk ditandatangani ketua program. Lepas tu bawak pulak pergi computer lab untuk buat online registration. Kali ni buat sendiri. Tak ada abang handsome tolong buatkan. Abang handsome cuma jadi mandur. Lepas buat online registration kena pulak hantar borang kek lapis berwarna-warni ke pejabat. Selesai.

Semester lepas masih dengan proses yang lebih kurang sama tapi dah boleh buat online registration guna line internet kat rumah masa cuti. Bukak semester, borang kek lapis berwarna-warni keluar. Mintak tandatangan ketua progam, hantar borang pi pejabat.

Semester ini...aku tak pasti nak namakan teknologi apakah ini. Mungkin korang boleh namakan. Hadiah akan menyusul kemudian jika nama tersebut berjaya membuatkan aku ketawa berguling-guling seperti cerita hindustan. Hehehehe. Masa awal semseter, buat online registration di rumah. Bila aku tanya pada abang handsome di pejabat pasal borang kek lapis berwarna-warni, dia kata belum keluar lagi. Khabar angin yang aku dengar kemungkinan besar tiada lagi pengeluaran borang tu lagi. Online registration dah memadai. Bagus kan. Semakin hari semakin memudahkan. Aku sayang sekolah aku.

Minggu lepas aku bukak website sekolah, ada berita terpampang minta student melakukan pengesahan terhadap online registration yang dah dibuat sebelum ni. Ok. Jom kita buat pengesahan secara online. Selesai. Yayyyyy. Borang kek lapis berwarna-warni dah pupus. Sekarang dah selesai bab-bab meng"register" subjek yang nak diambik.

30 Disember (lebih sebulan selepas buat online registration)...kawan aku hantar SMS bagitahu borang kek lapis berwarna-warni dah keluar dan dia dah ambikkan untuk aku. Terima kasih kat kawan aku. Dia kata nanti kena mintak tandatangan ketua program dan lepas tu hantar kat pejabat. Registration lagi??????? 1)Online registration 2) Pengesahan terhadap online registration yang dah dibuat 3) Ambik borang kek lapis berwarna-warni 4) Mintak tandatangan artis pujaan (baca:ketua program) 4) Hantar ke pejabat yang ada abang handsome. Kerja gila.

Sudahnya pagi tadi aku terpacak kat punch card sekolah aku untuk tunggu encik ketua program sampai (dia selalu hilang-hilang pi seminar itu, program ini bla3x.. sebab tu aku kena jadi penunggu punch card supaya aku dapat "beramah-mesra" dengan dia. Kadang-kadang aku "main kejar-kejar" jugak dengan dia sebab selalu sangat terjumpa kat tengah jalan. Muahaha)

Aku rasa wujudnya online registration adalah untuk mengurangkan penggunaan kertas dan memudahkan abang handsome dan kakak cun kat pejabat. Tapi sekolah aku masih mahu menggunakan kaedah zaman primitif dengan menggunakan berhelai-helai kertas dan menyuruh abang handsome dan kakak cun bekerja dengan lebih kuat dan memaksimakan masa di pejabat dengan membuat kerja berulangkali. Oh ya, baru aku teringat. Kertas tu kita beli guna duit kerajaan. Mari kita belanjakan. Mari. Pedulikan semua. Mari kita berbelanja besar dan "bergurau senda"/"beramah mesra" dengan student (baca:menyusahkan student). Kesian kat abang handsome dan kakak cun. Kerja senang jadi bertambah rumit. Kerja yang sama dibuat berulang-kali. Sungguh bagus. Orang lain dah sampai ke bulan, kita masih terkemut-kemut di puncak Everest. Hebat kan?

Aku? Seronok jugak jadi penunggu punch-card :P. Itu lebih baik dari beratur panjang berjela. Kan..kan...kan?

Meminjam kata-kata lecturer aku. Ditekankan sekali lagi. Lecturer aku yang kata, bukan aku. "Online registration tu untuk hiasan semata-mata". Lecturer aku yang kata yer. Bukan aku :)
 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal