Monday, January 03, 2005

Sungguh hebat teknologi sekolah aku kan?

Posted by Mar at 8:55 AM
5 tahun dulu aku buat course registration secara manual. Isi borang. Tulis sebijik-sebijik nama subjek yang aku nak ambik, course code bla..bla..bla. Beratur panjang berjela (selalu) dan menunggu seperti buah yang tak jatuh (kadang-kadang) untuk dapatkan tandatangan pengesahan dari ketua program. Hantar pulak borang kat pejabat fakulti. Selesai.

Setahun kemudian teknologi sedikit maju. Aku tak payah bersusah-payah cari ball-pen (aku jarang guna ball-pen, tak suka), cari senarai subjek yang aku nak ambik dan mengapplikasikan teknologi menyalin dan meminjam senarai subjek dari kawan (sebab aku punya dah tak tau aku campak pi mana). Borang kuning yang berlapis-lapis (kek lapis berwarna-warni) tu sekarang dah siap bercetak dengan nama dan subjek yang aku nak ambik mengikut pelan pengajian yang dah ditetapkan. Senang sikit kerja aku. Cuma masih kena beratur panjang berjela untuk dapat tandatangan ketua program. Tak apa. Anggap saja tu sesi bertanya khabar, memuji (baca:mengumpat) dan bergelak ketawa sambil memerhati gelagat manusia yang lalu-lalang. Ini semua sebagai aktiviti sampingan memandangkan berdiri tegak seperti patung cendana bukanlah aktiviti yang mencabar minda.

Hampir ke penghujung pengajian diploma, teknologi semakin canggih. Sekarang dah ada online registration (padahal universiti lain dah buat benda ni dah berkurun dah aku rasa). Tapi bukan student yang buat. Abang handsome kat pejabat yang tolong buatkan. Aku masih kena isi borang kek lapis berwarna-warni tu. Cuma tak payah mintak tandatangan ketua program. Aku pun tak tau kenapa tak payah mintak tandangan. Lantaklah. Lepas tu bagi pada abang handsome. Dia buatkan online registration. Selesai.

Dua tahun lepas (masa aku mula masuk sekolah untuk buat bachelor), teknologi "canggih konon" ini masih diguna pakai. Bawak borang kek lapis berwarna-warni untuk ditandatangani ketua program. Lepas tu bawak pulak pergi computer lab untuk buat online registration. Kali ni buat sendiri. Tak ada abang handsome tolong buatkan. Abang handsome cuma jadi mandur. Lepas buat online registration kena pulak hantar borang kek lapis berwarna-warni ke pejabat. Selesai.

Semester lepas masih dengan proses yang lebih kurang sama tapi dah boleh buat online registration guna line internet kat rumah masa cuti. Bukak semester, borang kek lapis berwarna-warni keluar. Mintak tandatangan ketua progam, hantar borang pi pejabat.

Semester ini...aku tak pasti nak namakan teknologi apakah ini. Mungkin korang boleh namakan. Hadiah akan menyusul kemudian jika nama tersebut berjaya membuatkan aku ketawa berguling-guling seperti cerita hindustan. Hehehehe. Masa awal semseter, buat online registration di rumah. Bila aku tanya pada abang handsome di pejabat pasal borang kek lapis berwarna-warni, dia kata belum keluar lagi. Khabar angin yang aku dengar kemungkinan besar tiada lagi pengeluaran borang tu lagi. Online registration dah memadai. Bagus kan. Semakin hari semakin memudahkan. Aku sayang sekolah aku.

Minggu lepas aku bukak website sekolah, ada berita terpampang minta student melakukan pengesahan terhadap online registration yang dah dibuat sebelum ni. Ok. Jom kita buat pengesahan secara online. Selesai. Yayyyyy. Borang kek lapis berwarna-warni dah pupus. Sekarang dah selesai bab-bab meng"register" subjek yang nak diambik.

30 Disember (lebih sebulan selepas buat online registration)...kawan aku hantar SMS bagitahu borang kek lapis berwarna-warni dah keluar dan dia dah ambikkan untuk aku. Terima kasih kat kawan aku. Dia kata nanti kena mintak tandatangan ketua program dan lepas tu hantar kat pejabat. Registration lagi??????? 1)Online registration 2) Pengesahan terhadap online registration yang dah dibuat 3) Ambik borang kek lapis berwarna-warni 4) Mintak tandatangan artis pujaan (baca:ketua program) 4) Hantar ke pejabat yang ada abang handsome. Kerja gila.

Sudahnya pagi tadi aku terpacak kat punch card sekolah aku untuk tunggu encik ketua program sampai (dia selalu hilang-hilang pi seminar itu, program ini bla3x.. sebab tu aku kena jadi penunggu punch card supaya aku dapat "beramah-mesra" dengan dia. Kadang-kadang aku "main kejar-kejar" jugak dengan dia sebab selalu sangat terjumpa kat tengah jalan. Muahaha)

Aku rasa wujudnya online registration adalah untuk mengurangkan penggunaan kertas dan memudahkan abang handsome dan kakak cun kat pejabat. Tapi sekolah aku masih mahu menggunakan kaedah zaman primitif dengan menggunakan berhelai-helai kertas dan menyuruh abang handsome dan kakak cun bekerja dengan lebih kuat dan memaksimakan masa di pejabat dengan membuat kerja berulangkali. Oh ya, baru aku teringat. Kertas tu kita beli guna duit kerajaan. Mari kita belanjakan. Mari. Pedulikan semua. Mari kita berbelanja besar dan "bergurau senda"/"beramah mesra" dengan student (baca:menyusahkan student). Kesian kat abang handsome dan kakak cun. Kerja senang jadi bertambah rumit. Kerja yang sama dibuat berulang-kali. Sungguh bagus. Orang lain dah sampai ke bulan, kita masih terkemut-kemut di puncak Everest. Hebat kan?

Aku? Seronok jugak jadi penunggu punch-card :P. Itu lebih baik dari beratur panjang berjela. Kan..kan...kan?

Meminjam kata-kata lecturer aku. Ditekankan sekali lagi. Lecturer aku yang kata, bukan aku. "Online registration tu untuk hiasan semata-mata". Lecturer aku yang kata yer. Bukan aku :)

0 comments on "Sungguh hebat teknologi sekolah aku kan?"

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal