Friday, January 07, 2005

Explorace All Stars

Posted by Mar at 3:27 AM
Explorace Season 2 bakal muncul. Explorace All Stars umpama pemanas enjin. Sebagai pembuka langkah. Dengan niat untuk beramal. It’s only a fundraising episode. Ada 3 kumpulan. Setiap kumpulan mempunyai dua ahli terdiri daripada seorang warga korporat dan seorang selebriti popular.

Team 1 : Good Year - Harith Iskandar & (I can’t remember his name)
Team 2 : TV3 – Umie Aida & Mr Amil
Team 3 : MAS – Celina 3R & Kapten Nik

First task took place at Sri Pentas TV3. Peserta perlu ke set Berita Terkini untuk dapat klu seterusnya. Team TV3 yang terakhir sekali sampai di set Berita Terkini. Mungkin Encik Amil yang bekerja di TV3 tak pernah tahu di mana set Berita Terkini. Mungkin dia baru beberapa jam diterima bekerja di TV3. Who knows? Hahaha.

Second task, mereka menuju ke Batu Caves. Perlu masak tose di sebuah kafe (restoran mamak sebenarnya). Naik 272 anak tangga ke puncak untuk dapatkan klu (tambah lagi 272 untuk turun). Waktu ni Mak tanya aku. “Mar pernah naik tangga Batu Caves ke?”. Aku jawab, “Tak, kenapa? Mak pernah naik ke?”. “Apa pulak tak pernah. Dulu dating dengan Abah naik tangga Batu Caves la.” Mungkin lepas ni bakal suami aku perlu bawa aku naik tangga Batu Caves untuk meneruskan tradisi keluarga. Hahaha.

Umie Aida yang kurus dan fit tu pun termengah-mengah macam nak putus nyawa turun naik tangga tu. Aku tak dapat bayangkan kalau aku yang naik. Mau pengsan dua tiga kali atas tangga tu. Aku tengok pun penat seh. Group Harith masa mula-mula dah buat silap besar sebab terus naik tangga Batu Caves dengan yakinnya tanpa jumpa Sang Tose yang sedang setia menanti. Dah separuh perjalanan baru diorang sedar dah buat silap. Nak tak nak kena turun balik. Tak dapek la nak nolongnya ek. Harith masa ni dah merah padam. Nasib baik dia tak collapsed masa tu. Partner dia nampak so gentleman bila dia cakap kat Harith masa nak turun, “I’ll wait for you.” Tergoda aku dengan partner dia tu. Muahaha.

Task seterusnya, semua dikehendaki pergi ke Good Year TTDI untuk tukar tayar. Team MAS is leading. Yang paling sadis waktu kat sini bila tengok Harith muntah bahana memanjat tangga Batu Caves tadi. But after that, he’s back on track.

Next, mereka perlu ke Sunway Extreme Park. On the way ke sana, Umie Aida tanpa segan-silu menggelakkan si Harith yang termengah-mengah masa di tangga Batu Caves. Balasannya, team mereka terkebelakang sedangkan team Harith di tempat kedua walhal mereka yang paling akhir meninggalkan Batu Caves dan Good Year TTDI. Di Sunway Extreme Park, mereka dikehendaki menaiki sebuah kenderaan berat yang aku tak pasti namanya. ATVI if I’m not mistaken.

Seterusnya mereka ke Akademi Penerbangan Malaysia, Kelana Jaya. Akademi yang melahirkan krew cabin yang cemerlang hingga MAS dianugerahkan The Best Cabin Crew Award selama 4 tahun berturut-turut. Here, they have to act as stewards and stewardess in a mock-up cabin to serve food to several “passengers” waiting there. After task completed, they will be given the Golden Box and Golden Key. Nothing much here except for TV3’s team. Umie Aida and her partner dah silap masuk tempat. Tak pasal-pasal depa dok kacau beberapa staff MAS yang dok serius berbincang. Nasib diorang tak kena maki. Oppss, aku lupa. Pekerja MAS semua bersopan-santun dan tak akan maki orang punya. Cuma seorang bekas ahli keluarga MAS yang terlampau tu aje yang sedikit kurang siuman dan kurang ajar.

After task is completed, they have to go to Jalan Masjid India (near Mydin). Di sini mereka perlu menghiburkan orang ramai yang lalu-lalang dan mengumpulkan RM5. Dengan duit tersebut mereka perlu membeli tiket Putra LRT menuju ke KL Sentral. Bab naik LRT aku suka sebab tu kenderaan rasmi aku. Hehe.

Di Jalan Masjid India, team Celina 3R (MAS) mengambil langkah bijak sebab tak payah nak menunggu lama untuk kutip RM5. Celina hanya menjual nama 3R dan sejelai t-shirt putih dengan harga RM5 pada seorang akak (yang baru kopak shopping sakan di Mydin dan kemudian dikopakkan pulak oleh si Celina). Team Umie menyanyi sambil menadah topi mengutip duit dari orang ramai. Team Harith menyanyi lagu “Hotel California” hingga habis tanpa menadah topi mengutip duit sedangkan budak-budak kat situ dah excited keluar duit nak bagi diorang. Mungkin Harith tak nak buka topinya sebab takut cahaya silau menerpa dan orang ramai bakal bertempiaran lari. But at last, aku faham kenapa dia kena buat macam tu. Dia nyanyi satu lagu hingga tamat dan dapat RM10 (dua kali ganda daripada yang sepatutnya) sebab diorang perlu bayar tambang lebih untuk pergi ke KL Sentral.

Masa ni memang bengkak hati betul aku tengok team si Harith. Ada ke patut dari Jalan Masjid India diorang menonong pergi ke stesen Star LRT Sogo untuk ke KL Sentral. Aku rasa nak hempuk jer kepala diorang dua orang tu. (Harap maaf, situasi di sini mungkin agak extreme kerana kemarahan penulis yang mem”khinzir” buta. Gelagat kumpulan ini sangat menimbulkan amarah penulis kerana penulis sangat bijak dan obses terhadap pengangkutan awam di Kuala Lumpur). No wonder this team earned RM10 at Jalan Masjid India. Kalau tak, mahu menapak diorang ke KL Sentral.

Finally, as expected, team MAS menang. Mereka menyumbangkan RM10,000 untuk Titian Kasih. Tempat kedua, team TV3 (menyumbangkan RM7,000 untuk PEYAKIN) dan team GoodYear (menyumbangkan RM5,000 untuk Pure Life).

0 comments on "Explorace All Stars"

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal