Monday, May 30, 2011

2nd appointment

Posted by Mar at 8:37 PM 6 comments
Hari ni pergi klinik pusing-pusing sampai pening. Saya rasa Abang Garmin yang bagi instruction lambat tapi Encik Suami kata saya yang tak pandai guna Abang Garmin. Lantak la. Janji sampai klinik kan. Tapi lambat la.

Akibatnya, saya menjadi pesakit yang terakhir berjumpa doktor hari ini. Padan muka.

Macam biasa.

Check BP.

Timbang berat. Sudah turun 2 kilogram. Tapi doktor suruh giatkan lagi proses menurunkan berat badan dengan bersenam. Tiba-tiba nak say hai dengan Celebrity Fitness. Eheeeemm.

Doktor terangkan tentang laporan HSG. Kedua-dua tiub fallopian saya ok. Patent. Alhamdulillah. Legaaaa sangat. Sepatutnya tak ada masalah untuk dapat baby sebab result semen analysis Encik Suami hari tu pun ok. Dia dapat keluarkan 4Mil. 1Mil yang diuji mengandungi 27 juta. 80% berkualiti. Lebih kurang 22 juta. Mungkin kalau kesemua 4Mil diuji lebih kurang 100 juta kot yang ada. Serius doktor tu bercerita tentang itu dengan begitu excited.

Encik Suami ok. Haruslah saya yang kena kerja keras menurunkan berat badan lagi dan lagi. Bulan ni dah boleh mula cuba secara natural. Next cycle dah kena mula dengan bantuan clomid dan BBT chart. Doktor bagi tempoh untuk 3 cycle. Kalau pregnant, terus call klinik. Kalau lepas 3 cycle tak ada apa-apa, perlu jumpa doktor semula. Mungkin lepas Raya nanti.

Semoga ada rezeki buat kami kali ini.

Jumlah yang dibayar hari ini ialah RM60 untuk bekalan clomid bagi 3 cycle. Kali ni tak perlu bayar consultation fee.

Saturday, May 28, 2011

HSG biasa saja, keputusan mendebarkan

Posted by Mar at 10:00 AM 11 comments
Baru balik buat HSG.

Tak ada la sakit sangat. Sakit sikit-sikit saja. Period pain lagi sakit rasanya. Tapi memang darah meleleh la sikit keluar lepas buat HSG tu.

Ingatkan doktor klinik tu nak bagi terus report untuk dibawa jumpa doktor saya Isnin ni. Tapi dia cakap dia akan hantar terus report tu pada doktor saya hari Isnin nanti sebab perlu tanya doktor saya for 2nd opinion.

Saya tanya, "Is there any problem?"

Dia jawab, "Don't worry. We just want to get 2nd opinion?"

Jumlah yang dibayar hari ini ialah RM190 untuk HSG.

Serius saya berdebar dan susah hati.

Kalau anda jadi saya, anda berdebar tak?

Lambatnya hari Isnin.


Tuesday, May 24, 2011

1st Appointment

Posted by Mar at 5:20 PM 6 comments
Hari ni.

1st appointment.

Letak I/C suami isteri di kaunter.

Duduk menunggu.

Nama dipanggil. Check BP. Tulis a few details.

Duduk semula.

Nama dipanggil. Masuk terus bilik doktor. Doktor tanya beberapa soalan.

Masuk bilik lain. Perlu buat transvaginal scan. Pembantu doktor yang buat. PEREMPUAN. Legaaaaaaaaa. Kalau doktor yang buat confirm merah padam muka gua. Hahaha.

Lepas tu cik pembantu doktor panggil doktor untuk tengok skrin. Ya, doktor tengok skrin jer. Legaaaaa lagi sekali di situ. Doktor kata semua nampak ok. Cik pembantu doktor kata uterus pun ok menghadap ke depan. Tidak terbalik.

Tak sakit pun.

Keluar jumpa doktor semula. Dia kata ovari nampak ok, rahim pun ok. Tapi tiub fallopian tak tau ok ke tak. Perlu buat HSG. Bukan kat klinik dia. Klinik lain. Sabtu ni.

Berat badan kena turunkan. Jaga pemakanan. Say NO to bahan perisa, bahan pengawet dan bahan pemanis. Kena bersenam. Kurangkan stress. Banyak baca Al-Quran. Kurangkan pendedahan kepada bahan toksin dan racun seperti asap rokok, pestisid etc.

Keluar bilik doktor, cik pembantu tanya persetujuan untuk buat semen analysis. Encik Suami kata, OK. Result dalam setengah jam. Perfect. 22 juta.

Sebelum balik, dapat Adipex, Metformin dan SPE. Untuk kuruskan badan ya, puan-puan. Kalau tak kurus jugak lepas ni, sila menyorok bawah meja.

Sabtu ni buat HSG. Isnin bawak result HSG jumpa doktor semula.

Consultation fee RM120.
Scan RM50.
Semen analysis RM50
Adipex RM30
Metformin RM9
SPE RM50

Jumlah yang dibayar hari ni RM309.

Monday, May 16, 2011

Termimpi-mimpi

Posted by Mar at 8:13 PM 3 comments
Cik P patut muncul hari ni.

Tapi Cik P masih belum muncul.

Nak gembira sangat nanti meraung sendiri.

Nak sedih. Apa ke hal la pulak kan?

Kerja pun selambak. Tak sempat kot nak fikir beriya.

1st appointment dengan doktor minggu depan.

Seminggu lagi. Lama jugak tu.

Tapi saya dah mimpi jumpa doktor tu. Siap doktor tu tulis surat untuk refer ke hospital kot. Tapi dalam surat ada tulis "clomid" dan perlu admit kat hospital sehari. Lepas tu kena MC. Panjang gak isi surat tu tapi tak berapa nak faham.

Gila ah. Dah termimpi-mimpi bagai ni.

Monday, May 09, 2011

Hari Ibu Itu

Posted by Mar at 5:35 PM 3 comments
Hari Ibu berlalu.

Hati sangat tersentuh.

Sana sini tentang Hari Ibu. Televisyen, suratkhabar, Facebook, Twitter.

Seolah-olah bukan ibu seperti saya tiada tempat di hati mereka.

Namun hati saya jadi terharu hingga hampir menitiskan air mata tatkala mendengar pembaca berita Buletin Pagi turut mengucapkan Selamat Hari Ibu buat wanita yang sedang berusaha bergelar ibu dengan ungkapan "Bersabarlah."

Terima kasih, TV3. Terima kasih kerana ada ruang buat kami pada hari itu.

Wednesday, May 04, 2011

I Would Die For That

Posted by Mar at 9:45 PM 3 comments

What I want most
Before my time is gone,
Is to hear the words
"I love you, Mom."

I would die for that.

(by Kellie Coffey)



Emosi sangat terganggu.

Kerja. Peribadi. Perasaan. Pelbagai.

Kadang rasa nak marah.

Kadang rasa nak nangis.

Kadang rasa nak ketawa puas-puas.

Yang malas nak buat sekarang, bermanis muka yang terlampau.

Sebabnya, nanti akan ada la yang nak ambil kesempatan kan.

Dan akan ada juga mudah nak cari salah.

Buat baik sangat pun jadi masalah.

Buat jahat lagilah salah kan.


Tuesday, May 03, 2011

Posted by Mar at 10:43 PM 3 comments
Masih mengharap.

Tak salah nak mengharap kan?

Bukan kena bayar pun.

Harapan dan impian membuatkan setiap nafas dan denyut nadi saya lebih bermakna.
 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal