Monday, November 30, 2009

Posted by Mar at 5:44 PM 0 comments
Khamis lepas pergi CF. Alyn, my coach check BP sebelum dia boleh start program. Dia kata BP sangat tinggi. Lupa nak tanya berapa sebab dah ala-ala panik dan risau bila dia kata BP tinggi. Tapi memang masa tu pening kepala sebab malam tu tak cukup tidur sebab jaga Mak kat hospital. Alyn suruh buat check-up dengan doktor. Tadi pergi klinik. Doktor check BP. Tinggi. 160/100!!! Sangat risau ni. Dah la Encik Suami tak ada. Takuuuttt. Esok dengan lusa kena buat follow-up lagi dengan doktor. Harap-harap semuanya stabil. Arrgghhh tetap takut ni.
Posted by Mar at 5:39 PM 0 comments
WEEKLY PROGRES
Starting weight: Early August: 87kg
Week 1: 28 September : 85.1kg (-1.9kg)
Week 2: 05 Oktober : 83.5kg (-1.6kg)
Week 3: 12 Oktober : 80.7kg (-2.8kg)
Week 4: 19 Oktober : 80.9kg (+0.2kg)
Week 5: 26 Oktober : 77.9kg (-3.0kg)
Week 6: 2 November: 79.1kg (+1.2kg)
Week 7: 9 November: 77.5kg (-1.6kg)
Week 8: 16 November: 75.9kg (-1.6kg)
Week 9: 23 November: 76.3kg (+0.4kg)
Week 10: 30 November: 77.3kg (+1.0kg)

TOTAL LOSS as at 30 Nov 2009: 9.7kg

MONTHLY PROGRESS
Early August 2009: 87kg
28 September 2009: 85.1kg (-1.9kg)
26 October 2009: 77.9kg (-7.2kg)
30 November: 77.3kg (-0.6kg)

Friday, November 27, 2009

Posted by Mar at 4:41 PM 2 comments
Tahun ini berkampung dan berhari raya di Hospital Kuala Lumpur.
Sakit pinggang.
Sakit kepala.
Bahana tidur duduk.
Hahahaha.

Wednesday, November 25, 2009

Posted by Mar at 2:20 PM 0 comments
Berakhir sudah 1 tahun di Institut Perguruan.... Cabaran besar sedang menanti...

Tuesday, November 24, 2009

Posted by Mar at 3:59 PM 0 comments
Nervous macam tak cukup preparation untuk UAK esok. Takuuuutttt.

Result exam tak keluar lagi. Takut jugak.

Result posting pun tak keluar lagi. Takut jugak.

Sekarang nak pergi hospital. Nak mandikan Mak. Kasi wangi-wangi sikit sebelum kena operate esok. Ni yang paling takut. Maaakk, hopefully semuanya ok. Mar takut.

Nak bawak nota sekali la. Nanti boleh tengok-tengok dan baca-baca masa kat hospital.

Nervous seehh tapi cover. Tak nak stress. Tapi takut jugak. Sekarang rasa nak nangis.

Cepat-cepat la selesai semua ni.

Monday, November 23, 2009

Posted by Mar at 8:45 PM 3 comments
Berat adalah naik. Mungkin sebab bendera merah. Mungkin sebab stress nak exam. Mungkin sebab risau Mak nak kena operate. Mungkin sebab risau fikirkan posting. Sedang berdoa supaya cepat kembali ke pangkal jalan. Disebabkan berat naik, so malas nak ambik gambar berat badan.


WEEKLY PROGRES
Starting weight: Early August: 87kg
Week 1: 28 September : 85.1kg (-1.9kg)
Week 2: 05 Oktober : 83.5kg (-1.6kg)
Week 3: 12 Oktober : 80.7kg (-2.8kg)
Week 4: 19 Oktober : 80.9kg (+0.2kg)
Week 5: 26 Oktober : 77.9kg (-3.0kg)
Week 6: 2 November: 79.1kg (+1.2kg)
Week 7: 9 November: 77.5kg (-1.6kg)
Week 8: 16 November: 75.9kg (-1.6kg)
Week 9: 23 November: 76.3kg (+0.4kg)

TOTAL LOSS as at 16 Nov 2009: 10.7kg

MONTHLY PROGRESS
Early August 2009: 87kg
28 September 2009: 85.1kg (-1.9kg)
26 October 2009: 77.9kg (-7.2kg)

Sunday, November 22, 2009

Posted by Mar at 7:10 AM 3 comments
Besok pagi Mak akan masuk wad.

Operation hari Rabu.

Berdebar.

Macam-macam debaran untuk minggu depan.

Debaran operation Mak.

Debaran assignment KISSM.

Debaran exam KISSM.

Debaran result exam.

Debaran posting.

Sedang melalui fasa berdebar-debar ni.

Saturday, November 21, 2009

Posted by Mar at 7:12 AM 0 comments
10 kali nangis tengok Nur Kasih malam tadi.

Gila ke meroyan???

Ke lapar nasi??

Bwahahaha.

Friday, November 20, 2009

Posted by Mar at 8:09 PM 0 comments
Kursus meleret hingga ke esok.

Debaran posting makin memuncak.

Jiwa kacau nak exam KISSM.

Assignment pun tak siap lagi.

Tapi malam ni ada Nur Kasih

So, how?

Sendiri mau ingat la beb!

How's my workout?

Posted by Mar at 5:45 AM 0 comments
Mula hari Ahad sebab CF start bukak on that day. Isnin tak pergi sebab Encik Suami cuti. From Tuesday sampai Khamis dah 3 hari berturut-turut setiap petang ke sana. Hari ni nak pergi lagi sebab mungkin Sabtu dan Ahad tak dapat nak pergi. Agak sakit sikit la kaki dan badan ni sebab entah berapa tahun sekali nak baru workout kan. Tapi nak kurus punya pasal tahan la sikit kan. No pain no gain tapi tak mau gain weight tau. Hahaha.




Thursday, November 19, 2009

Tahniah, Kak Cek

Posted by Mar at 8:20 PM 0 comments
Kak ngah, kak cek dapat 5A upsr.
From: +6013xxxxxxx
01:48pm 19/11/09



Adik ipar iaitu adik perempuan Encik Suami dapat 5A dalam UPSR.


Kak Cek, I'm proud of you. Congratulations!!!




Picture from: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e7/MA_Route_5A.svg/600px-MA_Route_5A.svg.png

Posted by Mar at 5:59 AM 0 comments
Dapat surat pelantikan sahaja. Penempatan belum lagi. Masih berdebar namun tetap redha dan positif walau ditempatkan di mana pun. Haiii, rezeki Allah kan ada di mana-mana. Probation period adalah antara 1 hingga 3 tahun. Haaa, siap siaga la untuk bekerja keras menggalas tanggung jawab. It's not as easy as other people think. Believe me.

Wednesday, November 18, 2009

Posted by Mar at 9:54 AM 0 comments
Pagi ni pukul 10.30 pagi ada taklimat dengan Bahagian Sumber Manusia. Apa agendanya tidak dapat dipastikan lagi. Ada khabar angin yang kata akan dapat surat posting dengan negeri yang bakal ditempatkan nanti. Ada yang kata hanya taklimat tentang perlantikan sahaja. Yang mana betul pun tak tau la. Tunggu jer la dengan sabar dan berdebar.
Posted by Mar at 12:32 AM 0 comments
Petang tadi berjaya ke CF lagi. Hari ni tak boleh nak pergi sebab kursus habis 6.45pm. Campur jem kat MRR2 confirm la sampai rumah sangat lambat. Akan sambung ke CF hari Khamis dan Jumaat. Sabtu dan Ahad cannot sebab Encik Suami cuti. Masa untuk berdua-duaan.


Tuesday, November 17, 2009

Posted by Mar at 12:31 PM 0 comments
Perut sakit sebab bendera merah sudah mari. Minggu depan punya progress confirm tak best, Tak apa la, Mar. Tabahkan hati dan jangan give up, ok. Nanti sendiri yang rugi. So, sendiri mau ingat la kan. Hahaha.

Peha kiri sakit kesan workout kat gym Ahad hari tu. Almaklum ler, bak kata Encik Suami, "Macam mana la tak sakit kalau 28 tahun sekali baru nak exercise!!!"

I sentap ok. Nasib baik lepas tu dia urut-urut peha gebu I ni. Kalau tak I sentap 28 tahun baru dia tau!!!




Terima kasih pada minyak ini.

Harap-harap cepat hilang sakit sebab petang ni nak pergi CF.

12 Sinful Foods To Avoid While Dieting (By C J Johnson)

Posted by Mar at 12:07 AM 0 comments
If you're dieting, either to get ready for a competition or just to shed a few pounds, then you need to know about these 12 common foods that are actually slowing down your progress. Although most of these are nutritious, they are not your best bets for ripping your midsection or shedding the maximal amount of bodyfat.


PASTA
While virtually a fat-free food, the 40 grams of carbs per cup can easily push your daily carb intake to a level that can prevent you from leaning out or losing weight. Try mixxing a half cup of fiber rich vegetables with a half cup of whole grain pasta which helps keep the carb levels lower and allows you to feel fuller with the extra fiber that whole grains and vegetables provide.


WHITE RICE
White rice is extremely refined and is rated as a high glycemic carbohydrate which fairly rapildy breaks down into glucose. High glycemic carbs stimulate the appetite, thus making you more hungry. Switch to brown or basmati rice which is a low glycemic carb and as with pasta, mix with high fiber vegetables to cut back on calories and fill you up more.


BAGELS
A single small bagel yields approxiametely 40 grams of carbs and a large one can yield up to 75 grams. Though bagels are low in fat, their high carb content is something to consider when you are tyring to limit carbs. For alternatives, try rye bread and oatmeal bread which are both the lowest glycemic breads, which means they stay with you longer and don't leave you feeling hungry.


RICE CAKES
While rice cakes are low in calories, they are very high on the glycemic index and do not fill you up or leave you feeling satisfied. They are like any other snack food and it can be hard to stop at just a few and it is very easy to eat the whole bag. Exercising restraint in the volume of food you eat is vital in losing weight. It is best to stay away from these empty calorie snacks and instead eat a snack that is in high fiber and low in calories that will leave you feeling full and satisfied.


CREAM OF WHEAT
Cream of wheat is fast digesting high glycemci carb and shoots in and out the stomach without triggering a feeling of fullness or satiety. Oats, oatmeal, oat bran and cream of rye cereal are much slower digesting alternatives that quell the appetite and provide more sustained energy due to their significantly higher fiber content.




COLD CEREAL
Most cold cereals are terrible weight loss foods as they are easy to overeat and provide absolutely no appetite support. Even the high fiber, no sugar cold cereals can pack a lot of carbs per bowl. If you can stick to eating a controlled portion, you'll do better with the high fiber hot cereal such as oatmeal, oat bran, and cream of rye.


FRUIT JUICE
Unlike whole fruit, juices are devoid of fiber and take up little space in the stomach, which leaves you more hungry rather than satisfied. Fiber rich foods help keep the appetite under control, so opt for whole fruit instead of fruit juice. You'll be less hungry while you benefit from a greater fiber, vitamin and mineral content.



DRIED FRUIT
While you can benefit from an ample amount of whole fruits providing important vitamins, minerals and fiber, dried fruit is simply to dense in carbs and sugar to aid in weight loss or leaning out. At about 65 grams carbs per half cup, dried fruit is very high in calories and can easily be overeaten. Stick to low carb whole fruits such as peaches, plums, strawberries, and cantaloupe.



GROUND TURKEY
Turkey breast is extremely low in fat and calories, but on the other hand, ground turkey meat is usually a mix of darker meat and turkey skin which boosts the fat content upward of 14 grams per 6 oz serving. Ask the butcher to ground up turkey breast meat for you instead of buying it off the meat shelf.



GROUND BEEF
Stay away from the ground beef you find in the grocery store because it's much higher in fat than grinding your own select cuts. A single serving can yield as much as 26 grams of fat! Ask your butcher to grind up eye of round, round or flank steak as these are the cuts that are lowest in fat.



DELI TURKEY SLICES
Though low in fat, many deli-style breasts are filled with sugar and salt. Read labels, check ingredients and look for sliced turkey devoid of added sugar and low in sodium. As a rule of thumb, less expensive sliced turkey yields more sugar and salt than the pricey versions.
ALCOHOL
Alcohol is a sugar and has no nutritional value. It should be avoided at all costs when you are dieting. If you must consume, a small amount ( a small glass) of red wine daily is okay, but you must remember that it is calories and needs to be included in your daily calorie allowance.

Eating a variety of fruits, vegetables, whole grains, lean protein, and healthy fats high in fiber, vitamins, and minerals will keep your appetite under control and leave you feeling full and satisfied while consuming less calories. Stop sabatoging your weight loss diet and hard work in the gym and eliminate all unnecessary foods that only provide empty calories and no nutritional content. As your body becomes accustomed to a high fiber diet, you will no longer crave the high glycemic carbs and you will begin to lose weight by following a sensible weight loss exercise program and diet.

Monday, November 16, 2009

Posted by Mar at 12:38 PM 0 comments
Menu lunch Mar masih bertahan dengan menu yang Mar dah explain hari tu. Cuma sekarang Mar replace kobis dan tuna mayonnaise dengan carrot yang diracik halus, bawang besar dihiris bulat dan letak sikit Mayo Lite cap Lady's Choice dan sikit sos cili. Roti wholemeal, salad hijau dan tomato masih kekal seperti biasa. Letak bawang jadi sangat sedap ok. Percayalah.
Posted by Mar at 6:01 AM 3 comments
WEEKLY PROGRESS
Starting weight: Early August: 87kg
Week 1: 28 September : 85.1kg (-1.9kg)
Week 2: 05 Oktober : 83.5kg (-1.6kg)
Week 3: 12 Oktober : 80.7kg (-2.8kg)
Week 4: 19 Oktober : 80.9kg (+0.2kg)
Week 5: 26 Oktober : 77.9kg (-3.0kg)
Week 6: 2 November: 79.1kg (+1.2kg)
Week 7: 9 November: 77.5kg (-1.6kg)
Week 8: 16 November: 75.9kg (-1.6kg)
TOTAL LOSS as at 16 Nov 2009: 11.1kg

MONTHLY PROGRESS
Early August 2009: 87kg
28 September 2009: 85.1kg (-1.9kg)
26 October 2009: 77.9kg (-7.2kg)

1st Experience

Posted by Mar at 12:31 AM 2 comments
Hari ni pertama kali jejak kaki di CF. Lebih kurang pukul 4pm. Mak ikut tapi dia jalan-jalan kat mall dan lunch kat Auntie Kopitiam (kalau tak silap). Habis workout terus call Mak ajak dia balik. Mar tak masuk pun dalam mall. Memandangkan inilah kali pertama jejak kaki masuk gym rasa sangat la tak larat padahal baru beberapa minit yang pertama. Tak apa la kan. Janji menggunakan facilities yang dah dibayar ni plus keluar jugak la peluh compare kalau Mar kat rumah asyik dok menghadap Facebook dengan Farmville. Muahahaha. Besok tak boleh nak pergi sebab Encik Suami cuti. Hari Selasa akan pergi sana lagi. Insyaallah.

Sunday, November 15, 2009

Posted by Mar at 2:46 PM 0 comments
Roti wholemeal dah habis.
Ambik kunci kereta konon nak pergi beli roti.
Alih-alih, kereta tak boleh start.
Bateri kong.
Beli kereta tahun 2005.
1st time bateri kong tahun 2007.
Bateri kong lagi hari ni, tahun 2009.
Maknanya setiap 2 tahun bateri keretaku akan kong.
Kereta guna bateri kering.
Terbang RM265.
Macam mana agenda ke CF hari ni?
Jadikah?
Tungguuuu.....

CF: Grand Opening Day

Posted by Mar at 9:22 AM 0 comments
Sangat excited, ok! Siap beli sport shoes baru. Khas untuk pergi gym. Bukan Mar yang beli sebenarnya. Mak yang belanja. Kalau ikutkan Mar, nak beli yang pasar malam punya. Nak cari yang harga antara RM10-RM20. Encik Suami cakap pergi gym ni sila target bahagian perut. Target 6 bulan untuk dapat flat tummy. Tak payah cepat-cepat. Biar lambat asal selamat. Padahal 6 bulan macam tak sempat jek. Tiba-tiba sentap dan terasa perutku buncit dengan kata lainnya. Hahaha.


Gadget baru sebagai pelengkap. Encik Suami dapat masa pergi Team Building hari tu. Sharing is caring. Tak gitu?

Harap-harap semangat berada pada momentum yang paling tinggi sampai bila-bila. Amin.

(Kualiti gambar kurang memuaskan kerana photographernya sangat amatur dan sila salahkan juga kamera cap ayam itu.)

Saturday, November 14, 2009

Posted by Mar at 8:04 AM 0 comments
Semalam terasa nak luahkan kemarahan yang sedikit membuak-buak.
Tapi tak apa la.
Sabar, redha dan pasrah lebih baik kan.
Janji gua kurus, dapat posting jadi cikgu, dapat layan Facebook dan buat kek yang sedap-sedap.
Hidup ini terlalu singkat untuk melayan perkara-perkara remeh.

Whatever!!

Friday, November 13, 2009

Sejarah Kegemukan dan Kekurusanku

Posted by Mar at 12:02 AM 3 comments
22 April 1981. Mar lahir dengan berat seperti baby normal yang lain iaitu 2.37kg. Kurus kecil sejak lahir hingga berumur 3 atau 4 tahun. Mar boleh dikatakan kanak-kanak yang kurang gemar makan dan minum susu menyebabkan badan agak kurus tapi bila tengok gambar tak adalah kurus sangat pun. Maka, atas kerisauan melihat anaknya seperti tak cukup makan, maka Abah dan Mak telah mula memberi Mar makan vitamin. Vitamin apa tidak dapat dipastikan dengan sahih. Mungkin vitamin C kot. Sejak itu Mar asyik la kemaruk dengan vitamin itu. Setiap kali nampak almari dalam bilik tidur Mak dan Abah, mulut Mar tak akan jemu menyebut, " Nak lat, nak lat" , yang mungkin membawa maksud nak coklat. Bermula daripada episod dan fasa malang lagi durjana dan menghancurkan itulah badan Mar mula tembam, debab, gemuk, gedempol. Meminjam kata-kata Kak Pnut dalam entri ini ====> http://ceritapnut.blogspot.com/2009/10/jangan-takut-jadi-gemuk-love-yourself.html . Sila salahkan vitamin itu atas kegemukan ku selama ini. Jangan salahkan diri sendiri. Hahahaha.






Salah satu gambar sebelum menelan vitamin durjana itu


Rentetan dari itu Mar langsung tak pernah merasa kurus sepanjang menempuh alam persekolahan tak kira sekolah rendah mahu pun menengah. Hanya gemuk semata-mata gemuk dan gedempol sahaja. Hinggalah tiba-tiba kesedaran untuk kurus dan cantik itu timbul setelah tamat SPM hujung tahun 1998. Kan ada 3 bulan cuti lepas SPM kan? Masa tu la Mar pulun kuruskan badan. 1st step, Mar merengek-rengek dengan Abah suruh beli treadmill dekat Carrefour. Selepas sesi merajuk segala bagai, barulah Abah belikan Mar treadmill tu. Bila treadmill dah berdiri gagah kat hall rumah maka sesi menguruskan badan pun bermula. Mar mula dengan berat 75kg sebelum mula dengan projek kuruskan badan tu. Sejak itu, Mar mula berjalan atas treadmill dari pagi sampai ke petang kadang-kadang bawak ke malam. Hanya rehat in between antara 1/2 jam atau 1 jam kalau rasa tak larat. Mar berjalan saja. Tak daya nak berlari atas tu sebab treadmill tu berfungsi secara manual sahaja. Menu setiap hari masa tu hanyalah air kosong dan epal sahaja. Tiada makanan lain langsung. Program ini berakhir apabila Mar diterima masuk ke UiTM Shah Alam untuk program diploma pada bulan Jun 1999. Waktu tu berat Mar adalah yang paling ringan sepanjang hidup iaitu 58kg.


Gambar bersama Encik Lan (lecturer yang paling best dan sangat kebapaan)


Apabila masuk UiTM maka bermulalah pula episod stress yang melampau dengan study, design, projek dan segala bagai tugasan yang back-to-back almost everyday. Langsung dah tak jaga makan apatah lagi exercise. Hobi paling utama bila ada masa terluang sikit hanyalah tidur, tidur dan tidur selain makan, makan dan makan. Sejak tu Mar jarang naik atas penimbang sebab tak suka nak tengok berat badan sendiri. Yang pasti memang montel dan tak cantik langsung. Ambik gambar pun tak suka bila sedar badan makin gedempol.


Habis diploma pertengahan tahun 2002, Mar kerja sekejap di Desa Tasik, Kuala Lumpur. Waktu kat sini Mar try kuruskan badan guna pil yang doktor bagi dekat klinik area office. Sangat berkesan hingga Mar berjaya menyarung semula kebaya favourite untuk konvokesyen. Ada jugak member yang perasan Mar dah kurus compare masa sebelum meninggalkan UiTM sebelum tu.


Gambar masa konvokesyen untuk diploma



Tak lama lepas tu, hujung tahun 2002, Mar masuk balik UiTM Shah Alam untuk 1st degree. Masih tidak belajar dari kesilapan ditambah dengan tekanan waktu belajar, Mar masih tidak menjaga makan dan tidak bersenam langsung. Keadaan bertambah buruk bila Mar mula bekerja pada tahun 2005. Almaklumlah dah pegang banyak duit. Apa tekak teringin nak makan semua beli melantak tak ingat. Hobi lain adalah tidur, tidur dan tidur. Paling melampau berat Mar masa kerja ialah 83kg.


Beberapa bulan sebelum kahwin Mak PAKSA Mar diet supaya masa kahwin nanti nampak la cantik sikit. Mak akan membebel kalau Mar makan yang bukan-bukan. Nak tak nak ikutkan la jugak plus nak jugak merasa slim sikit masa nikah dan sanding. Dengan diet yang macam nak tak nak dan juga tanpa senaman langsung, berat Mar masa kahwin adalah 75kg iaitu pada 29 Mei 2008.



Lepas kahwin memang tak jaga badan langsung. Makan tak jaga. Senaman pun tak. Bahagia la katakan. Hahahaha. Hinggalah mencanak hingga 87kg iaitu sebelum Mar memulakan kembali diet dengan bantuan Herbalife pada awal Ogos 2009. Kesedaran tu timbul sedikit sebab risau nanti akan ada komplikasi in case kalau Mar pregnant in future tapi semakin bersemangat bila Mar join 99HTN terutamanya bila baca blog kawan-kawan yang sama matlamat macam Mar. Thank you so much kepada Kak Zel iaitu penganjur 99HTN dan semua blogger yang share matlamat sama dengan Mar. Sejak daripada itu Mar promise pada diri sendiri Mar akan jaga pemakanan dan buat senaman selagi sihat hingga akhir hayat. Atas tekad inilah Mar join pulak dengan Celebrity Fitness dengan harapan Mar dapat jaga kesihatan sepanjang hayat. Kurus dan cantik merupakan bonus yang paling manis sekali. Moga tekad kali ini bukan hangat-hangat tahi ayam. Amin.



Gambar masa gemuk tak payah la tunjuk ek. Malu sangat. Tengok gambar yang submit untuk 99HTN tu sudah cukup membuktikan kegemukan melampau Mar. Hehehe.

Thursday, November 12, 2009

Miss him already

Posted by Mar at 5:50 PM 2 comments

Encik Suami ada program "Team Building" di Port Dickson selama dua hari.

Rasa sangat lonely.

2 hari jerrr. Tu pun nak kecoh. Hahahaha.

Celebrity Fitness

Posted by Mar at 10:04 AM 3 comments
I'm officially a member. Yippieeee!!!!

Wednesday, November 11, 2009

Posted by Mar at 10:55 PM 0 comments
Malam ni rasa kering tekak sangat-sangat.
Asyik dok bedal air masak dari senja tadi.
Terpaksa masak air lagi.
Panas mendesup lagi airnya.
Kering tekak.
Tak dapat nak minum.
Telan air liur jer la jawabnya buat masa ni.
Posted by Mar at 12:02 AM 0 comments
Encik Suami belum pulang dari kantor lagi.
Saya sangat rindu sama Encik Suami.
Tapi saya mengantuk tahap gaban.




Tuesday, November 10, 2009

Posted by Mar at 10:39 AM 4 comments
Hari tu dah terdengar pasal Celebrity Fitness akan buka kat Wangsa Walk Mall. Hari Ahad first time jejak kaki kat situ. Hampir tergoda nak pergi kaunter Celebrity Fitness kat depan Cold Storage tu. Tapi macam berbelah bagi lagi. So, just stop kat depan kedai Rotiboy. Encik Suami sambar Rotiboy 2 biji.

Tapi malam tadi bila baca entri ni =====> http://sarafyda.blogspot.com/2009/10/celebrity-fitness.html perasaan tu jadi macam nak sangat la pulak. Apatah lagi bila memikirkan alangkah syoknya kalau boleh ajak Fyda empunya blog itu sama-sama exercise kat Celebrity Fitness nanti.

Nanti Mar akan pergi Wangsa Walk Mall lagi sekali. Dengar explanation diorang dulu cemana. Kalau rasa ok dan berbaloi, ada potensi Mar terjebak di sana. Apa pendapat you all? Ok ke tak Mar join CF?

Monday, November 09, 2009

Posted by Mar at 8:17 PM 0 comments
Bakal ibu yang comel lote putih melepak, Puan Q telah menegur Mar petang tadi. Dia kata, "Muka Kak Mar nampak putih la sekarang ni." Berseri gitu dia kata la. Q dan Kak Ila tanya ada pakai apa-apa ke?

Macam mana ler tak nampak berseri dan cantik sikit kulitku kalau breakfast telan HL shake, lunch telan sandwich macam kat bawah tu dan dinner pulak telan HL shake lagi. No oily food. Kalau ada pun sikit-sikit jer. Kalau dulu, Mar makan sambal macam makan sup tau. Sila percaya. Mar ni memang hantu sambal sebab tu dulu, jerawat suka sangat membuat pembiakan kat muka Mar ni.

Kembang-kuncup hidung dan bontotku bila kena puji. Hahahaha.

Thank you, Q :)
Posted by Mar at 6:51 PM 0 comments


WEEKLY PROGRESS

Starting weight: Early August: 87kg
Week 1: 28 September : 85.1kg (-1.9kg)
Week 2: 05 Oktober : 83.5kg (-1.6kg)
Week 3: 12 Oktober : 80.7kg (-2.8kg)
Week 4: 19 Oktober : 80.9kg (+0.2kg)
Week 5: 26 Oktober : 77.9kg (-3.0kg)
Week 6: 2 November: 79.1kg (+1.2kg)
Week 7: 9 November: 77.5kg (-1.6kg)

TOTAL LOSS as at 9 Nov 2009: 9.5kg


MONTHLY PROGRESS
Early August 2009: 87kg
28 September 2009: 85.1kg (-1.9kg)
26 October 2009: 77.9kg (-7.2kg)

Sunday, November 08, 2009

Posted by Mar at 7:26 PM 0 comments
Entah hantu raya apa agaknya yang masuk dalam badan ni. Sekejap-sekejap lapar. Dari malam tadi sampai sekarang mulut ni rasa nak mengunyahnya jer kerjanya. Biskut. Mangga. Biskut. Biskut. Biskut. Risau pulak jadinya. Apa hal la pulak ni. Selalu tak ada pulak macam ni. Cepat-cepat la esok. Kalau pergi maktab, potensi asyik nak mengunyahnya tu kurang la sikit. Dok rumah ni huru-hara dietku. Marliza, sila cepat pulang ke pangkal jalan ya.

Saturday, November 07, 2009

What I Eat

Posted by Mar at 1:34 PM 13 comments
Sebelum tu Mar nak buat pengakuan bahawa masa 1st day 99HTN Mar sebenarnya dah melantak nasi ambeng sebungkus masa breakfast. Bukan nasi ambeng sebenarnya tapi ala-ala nasi ambeng tapi yang ini Indon yang buat. Kalau nasi ambeng yang Mar beli kat Mak Tim Corner tu besar gedabak tapi yang ni bungkusan dia besar macam bungkusan nasi kerabu tu. Kenapa Mar makan nasi tu? Sebabnya Kak Peah yang sebulan sekali datang cuci rumah tu akan beli sekali nasi tu untuk satu rumah. Sebulan sekali kira orang kat rumah ni wajib la makan nasi tu. Sangat sedap dan murah. Harga dia RM3.50 sahaja. Lauk dia bukan macam kita makan nasi campur tu. Lauk dia ala-ala nasi ambeng yang kat bawah ni. Sudah berdosa pada hari pertama ok. Sila marah jika anda rasa perlu.




(Gambar curi dari Google)

Selepas tragedi itu, Mar teruskan usaha menebus dosa tersebut dengan makan menu yang sihat (kononnya). So, inilah makanan yang Mar dok telan sekarang untuk lunch. Breakfast Mar akan minum HL Shake (3 sudu besar penuh F1 dibancuh dengan air sejuk 300ml). Actually, sejak seminggu sebelum 99HTN Mar makan benda yang sama untuk lunch tapi tanpa roti. Tapi disebabkan masa hari Isnin tu Mar telan rasa macam jemu dan jelak la pulak. So, on Tuesday Mar makan dengan 2 keping roti wholemeal Gardenia yang plastik hijau tu. Makan ala-ala macam sandwich. Inilah bahan-bahannya.

2 keping roti wholemeal

Salad ni 2 helai

Salad ni 2 helai jugak


Tomato dihiris nipis 1/2 biji


1 cup kecil kobis hiris campur + yogurt natural flavour dan 1 sudu kecil tuna mayonnaise Ayam Brand.

Jadi bila nak pergi maktab pagi-pagi tu Mar akan bawak lunch box macam kat bawah ni. Roti Mar letak dalam plastik lain supaya roti tu tak lembik bila nak makan nanti.

Disebabkan Mar terlampau rajin hari ni, Mar akan cerita step by step macam mana Mar buat sandwich ni.

Mula-mula letakkan roti sekeping. Lepas tu ikut jer la step macam dalam gambar tu ya.



Lepas tu sapu tuna mayonnaise 1 sudu kecil.

Lepas tu letak pulak hirisan kobis + yogurt 1 cup kecil



Tadaaaaaa!!!
Ini pulak dah kena telan separuh.

In between Mar wajib habiskan 3liter air masak dan 1liter Teamix

Kalau in between Mar rasa lapar jugak, Mar akan telan benda-benda kat bawah ni.

Untuk dinner Mar minum HL shake (serupa macam breakfast punya menu).

But being me, sudah pasti la akan ada kadang-kadang tersuap benda-benda yang merapu dan mendatangkan dosa pada diri sendiri. Untuk menyedapkan hati sendiri anggap sajalah ia sekadar untuk merasa dan mengelakkan kempunan.

Makanan-makanan ini akan ditelan hingga rasa jemu dan jelak. Menu hanya akan bertukar apabila tekak dah tak boleh terima lagi.
HARAP MAKLUM
 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal