Tuesday, January 31, 2012

Susu Kambing

Posted by Mar at 6:04 PM 3 comments


Dulu waktu saya jadi guru pelatih, ada seorang cikgu senior ni selalu pesan pada saya. Mar kalau mengandung nanti, masa 8 bulan macam tu, amalkan minum susu kambing. Insyaallah, anak tak akan dapat kena demam kuning. Itu kata dia. Saya tak pernah tau pun. Dia cakap, Alhamdulillah dia amalkan macam tu untuk tiga orang anak dia dan dengan kuasa Allah anak-anak dia tak kena demam kuning (jaundis). Waktu tu saya tanya dia. Tak berbau ke minum susu kambing? Dia jawab, terpaksa la tahan.

Jadi, kini kandungan saya telah masuk 8 bulan. Saya masih ingat pesan dia dan saya mahu cuba amalkan. Bila tanya suami, nak minum susu kambing segar atau susu HiGoat? Dia mahu saya minum yang segar. Dia pun call la pembekal susu kambing yang pernah kami beli dulu. Call punya call, tak berjaya dihubungi. Mungkin dah tukar nombor atau dah tak jual lagi. Jadi, kami buat keputusan untuk minum susu HiGoat.

Baru beli semalam. Mula minum pagi tadi. Saya bercadang nak amalkan minum satu paket sehari. Mula-mula risau juga dengan bau susu ni. Susu kambing kan. Dalam fikiran saya, mesti bau kambing. Sebab saya bukan peminum susu, maka saya risau tak boleh telan susu ni. Sepanjang mengandung saya tak minum susu pun. Kalau minum pun, minum susu berperisa atau milkshake. Itu pun boleh dibilang dengan jari. Saya hanya mengharapkan pil kalsium yang Dr. Hamid bekalkan sepanjang check-up dengan dia. Alhamdulillah, setakat ni saya tak ada simptom kekurangan kalsium seperti sakit kaki, sakit pinggang, sakit gigi atau pun cramp kaki. Pernah la cramp tengah malam tapi tak selalu. Rasanya ada la 3 kali.

Kisah pagi tadi. Saya blend susu HiGoat dengan kurma. Lepas tu minum. Alhamdulillah. Tak ada bau. Tak ada rasa loya. Tak muntah. Rasanya sedap la jugak sebab dah campur dengan kurma kan. Jadi ala-ala kurma milkshake gitu. Kalau tambah ais mesti lagi sedap.

Sunday, January 29, 2012

Seafood Alfredo

Posted by Mar at 8:20 AM 2 comments
Entri ini khas untuk Yannie.

Alkisahnya saya teringin sangat nak makan spagetthi bila Kekda up status FB dia pasal teringin nak makan spagetthi hari Khamis lepas. Pengaruh FB, twitter dan blog sangat kuat ok. Saya suka spaghetti yang creamy. Lagi creamy lagi best. Bab menambahkan lemak memang kepakaran saya.

Spagetthi yang paling sedap dan lemak berkrim yang pernah saya makan dijual di Strawberry Fields Cafe. Seafood carbonara kalau tak silap saya nama menunya. Seafood dia letak sangat banyak. Kuah pun melimpah ruah. Memang puas la makan. Kali terakhir saya makan di situ rasanya 2 atau 3 tahun dulu.

Bila dah teringin nak makan sangat benda ni hari tu, terfikir juga nak ajak suami pergi sana. Tapi rasa macam tak berbaloi pula. Pergi jauh-jauh, makan sepinggan. Melibatkan kos yang tinggi tu. Minyak lagi.

Jadi saya buat keputusan untuk masak sendiri. Teringin punya pasal sanggup tu nak masak padahal dah 2 bulan rasanya saya tak masak hatta nak masak air pun kadang-kadang saya mengelat. Pergi la Jusco cari barang untuk masak.

Operasi memasaknya pagi semalam. Macam berjanji pulak dengan Yannie bila tengok dia up entri ni. Sebab dah janji dengan Yannie nak share tentang resepinya di blog, maka inilah spagetthi lemak berkrim saya. Tadaaaaa.


Resepinya saya ambil daripada sini. Terima kasih, Adieha atas resepi yang sedap itu.

Memang itu resepi Seafood Alfredo. Tapi hentam saja la kan. Janji ada rupa dan rasa carbonara. Janji lemak berkrim. Dan yang penting memuaskan nafsu tekak yang melampau ni.

Untuk lauk dalam sos tu, selain seafood saya letak juga isi ayam dan daging sebab suami tak boleh makan seafood sangat. Dia ada resdung. Tak senang duduk dia nanti.

Kepada Yannie, selamat mencuba!

Bagi saya dah cukup lemak berkrim dah. Rasanya faktor utama yang buat sos jadi pekat dan lemak berkrim ialah susu segar, whip cream, grated parmesan cheese dan tepung jagung.

Suami makan bertambah. Mak cakap rasa lebih kurang macam Strawberry Fields Cafe punya. Eheeeemmmm.

Saturday, January 28, 2012

Jam baru

Posted by Mar at 8:36 PM 0 comments

Jam baru untuk bilik si kecik. Mak beli untuk bilik cucu dia. Cantik. Harga tak tanya pun. Maklumlah orang yang beli. Cuba kalau suruh Mommy dia beli. Confirm Mommy dia cari yang paling murah. Kalau dah murah tu haruslah design yang biasa-biasa jer.

Dasar kedekut. Hahaha.
Published with Blogger-droid v1.7.4

32 minggu

Posted by Mar at 3:06 AM 3 comments

Sambungan daripada peristiwa di Dewan Bersalin Sabtu lepas. Rentetan kes itu, temujanji saya dipercepatkan ke petang semalam. Patutnya next check up saya 17 Februari. Tapi sebab kejadian Sabtu lepas, Dr. Roslan nak jumpa saya lagi hari ni untuk lihat keadaan saya dan baby.

Duduk jer Dr. Roslan terus tanya sama ada air ketuban ada keluar lagi atau tidak. Saya kata tiada. Saya beritahu dia saya jatuh di tangga hari Ahad tu. Suami boleh cakap pulak dengan Dr. Roslan yang saya ni Minah Jatuh. Gelak besar Dr. Roslan.

Dia pun scan tengok baby. Baby ok. Sekarang kepala dah pusing ke bawah. Tak melintang lagi dah. Dr. Roslan kata sebab jatuh hari tu kot terus dia berpusing. Ada hikmah la jatuh hari tu, kata nurse Dr. Roslan. Selalu kalau jatuh dia kata risau kalau uri jatuh atau turun ke bawah. Alhamdulillah uri saya masih di atas cuma ada sedikit luka/koyak tapi ia tidak membahayakan. Bab uri luka/koyak ni serius saya tak perasan Dr. Roslan ada cakap. Suami kata dia dengar Dr. Roslan cakap pasal tu.

BP hari ni tinggi. 145/78. Dr. Roslan kata still ok lagi sebab bawah masih normal. Selalu kalau bawah tinggi yang bahaya. Kalau atas tinggi biasanya dikaitkan dengan faktor luaran. Mungkin sebab punggung saya masih sakit la kot. Duduk bangun menahan sakit. Ada kemungkinan kata dia.

Dalam masa dua minggu, berat saya naik 500 gram. Berat baby pula sekarang 1.85 kilogram.

Kali ni Dr. Roslan bekalkan saya dengan Obimin. Temujanji seterusnya lagi 3 minggu. 17 Februari.

Moga Allah permudahkan segalanya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, January 27, 2012

Hada Labo

Posted by Mar at 10:32 AM 8 comments

Orang lain dah berkurun tahu pasal produk yang meletup-letup dari Jepun ni. Saya baru tahu dua tiga hari lepas. Agak teruja dan terpengaruh dengar maklum balas baik daripada kawan-kawan di twitter.

Tapi dari sehari ke sehari tak berkesempatan nak pergi jeling kat kedai. Malam tadi kebetulan pergi Jusco AU2 beli barang dapur sikit. Menyinggah la sekejap pergi Watson cari Hada Labo ni. Tak ada pula kat Watson. Saya pergi Guardian kat sebelah. Yeayyy. Ada.

Saya jadi keliru dan pening nak ambil produk yang mana. Belek punya belek, saya ambil jer trial set dia. Harga RM34.90. Dalam tu ada moisturizing make-up remover, moisturizing face wash, moisturizing lotion dan moisturizing milk. Elok juga ambil trial set. Tengok dulu serasi ke tak dengan kulit. Kalau tak sesuai tak ada la rasa rugi sangat nanti kan.

Sekarang saya hanya guna pencuci muka Kose. Dah setahun guna. Boss saya yang cadangkan suruh guna sebab anak dia dulu banyak jerawat tapi lepas guna sabun Kose dah tak tumbuh lagi jerawat baru. Dari Jepun juga Kose ni. Kose serasi dengan kulit saya cuma parut-parut jerawat tetap berdegil nak duduk atas muka. Harga pun ok. Satu buku sabun tu saya potong empat boleh tahan 6 bulan. Harga sebuku RM75.

Nak cuba guna Hada Labo ni bukan niat nak bagi kulit licin, halus dan mulus sangat pun. Sebab sedar muka ni banyak sangat parut jerawat. Tapi kalau ya lagi bagus kan. Harapan saya supaya muka kurang sikit parut dan tak ada lagi tumbuh jerawat baru.

Kalau berkesan produk ni pada saya, saya review semula.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, January 26, 2012

Perjalanan Mencabar

Posted by Mar at 4:43 PM 2 comments

Asalnya semalam nak buat Mykad struktur baharu tu. Pagi ada urusan di PNB. Lepas tu baru la pergi JPN. Mula-mula pergi JPN Taman Sri Rampai. Penuh dengan manusia yang beratur sampai ke luar. Tak turun daripada kereta pun. Lepas tu terjah pula ke JPN Taman Melawati. Malangnya, Mykad struktur baharu kat situ akan mula diproses 15 Februari. Jadi, misi buat Mykad struktur baharu semalam adalah tidak berjaya. Azam malam tadi adalah untuk bangun pagi-pagi dan terjah JPN Maju Junction hari ni.

Misi bersambung hari ini. Seawal 7.30 pagi dah terpacak di JPN Maju Junction tapi pintu masih tutup. Kat pintu tulis buka jam 7.30 pagi. Bila tengok di laman web JPN, kaunter buka jam 8.00 pagi. Jadi kami terus menunggu dengan sabar. Beberapa keluarga lain juga muncul menunggu seperti kami.

8.00 pagi. Pintu masih tutup.

8.20 pagi. Pintu masih tutup.

8.30 pagi. Pintu masih tutup.

8.45 pagi. Seorang daripada abang yang menunggu call JPN. Selesai buat panggilan, dia beritahu bahawa JPN Maju Junction rupanya dah tutup. Alaaahaaaiiii. Kenapa la tak letak apa-apa notis beritahu dah pindah kat depan pintu tu? Kan dah menyusahkan ramai orang ni. 1 jam lebih dah terbuang menunggu benda yang sia-sia.

Ikutkan hati suami, dia nak balik terus. Buat lain kali saja. Tapi saya degil nak juga buat sebab lepas ni mana ada cuti panjang macam ni lagi. Nanti dah ada baby kasihan nak kena bawa dia sekali kat tempat orang ramai macam ni. Sambil-sambil fikir dalam kereta nak buat atau tangguh kemudian, saya pun cari maklumat tempat baru JPN Maju Junction tu. Rupanya dah pindah ke Kompleks Kementerian Dalam Negeri, Jalan Sri Hartamas 1, Off Jalan Dutamas 1.

Suami tanya. Nak pergi ke? Saya kan degil. Kalau nekad buat satu benda tu mesti nak buat waktu tu juga. Jadi, pergilah kami ke sana dengan bantuan maklumat dari sini. Terima kasih kepada tuan punya blog. Kerana maklumat anda kami tak sesat.

Bila dah sampai, nak cari parking satu hal la pulak. Suami dah nak ajak balik dah sebab dia kata susah nak cari parking. Lepas tu katanya kat dalam tak tahu lagi orang ramainya macam mana. Tapi dia ikutkan la juga kepala bini dia yang degil ni. Pusing dua kali baru dapat parking. Itu pun bukan kat dalam. Tapi kat luar, tepi jalan. Lepas tu menapak la kami naik ke atas.

Sampai di kaunter terus ambil nombor. Kami dapat nombor 2117 dan 2118. Nombor di skrin waktu tu 2080. Tak tunggu lama pun. Sekejap jer sebab kaunter banyak. Orang pun tak seramai macam di Sri Rampai. Masih ada tempat untuk duduk. Masih boleh bernafas dengan tenang.

10 hari lagi siap la Mykad struktur baharu kami. Bayaran RM10. Tapi kena ambil di Putrajaya. Tak kisah la. Janji dah buat kan. Tunggu lama-lama pun lambat-laun kena tukar Mykad baru juga. Lagi pun masa ambil nanti boleh wakilkan pada suami untuk ambil.

Ok. sekarang misi sudah berjaya walaupun agak mencabar dan berliku.

Terigau-igau

Posted by Mar at 5:59 AM 2 comments
Suami dah mula mengigau-ngigau. Saya tak sedar pun celah mananya dia mengigau. Saya kalau tidur memang tak sedar apa.

Suami cerita baru-baru ni dia mimpi dan mengigau saya sakit nak bersalin. Dia panik. Nak panggil Mak, takut Mak terkejut pulak. Jadi, dia terus ambil telefon nak call ambulans. Tapi tak sempat dail nombor ambulans, dia tersedar yang dia mengigau sebab tengok saya masih syok tidur macam tak ada apa-apa jadi.

Bila dia cerita, saya bantai gelak. Kelakar ok. Kenapa saya nak bersalin sampai kena call ambulans? Tak boleh ke nak hantar sendiri? Kalau betullah dia dail nombor ambulans dan ambulans datang hari tu, habislah kena hamun dengan pemandu ambulans tu.

Sekarang saya keliru. Siapa yang nervous nak bersalin sebenarnya ni?

Wednesday, January 25, 2012

Ini sedap

Posted by Mar at 7:28 PM 0 comments

Sangat. Sangat sedap. Kalau ikutkan hati nak telan berpaket-paket sekali hadap. Tapi bawa-bawalah bertenang ya. Esok, lusa, tulat masih ada.

Bila lapar, tekak teringin macam-macam. Lepas tu hujan pulak. Lagi la sadis. Nafsu... Nafsu... Please go away. Ok. Jom salahkan hormon.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, January 24, 2012

Sudah rasmi

Posted by Mar at 10:51 AM 11 comments

Gara-gara jatuh kat tangga Ahad hari tu, punggung saya sakit. Bila dah duduk seksa nak bangun. Tak boleh duduk lama-lama sebab bila tulang punggung tu berlaga dengan lantai, kerusi hatta tilam sekali pun memang sakit. Tidur pun mengiring jer. Tapi bila berdiri atau duduk tak kena bahagian tulang tu ok jer rasa. Cuma kalau dah duduk, nak bangun tu ada seksa sikit la.

Cuti-cuti ni saya dok menyiapkan banyak kerja. Minit mesyuarat, carta organisasi, gubal kertas soalan dan tanda buku la semestinya. Takkan nak buat kerja berdiri kan. Nak duduk lama-lama sakit.

Jadi, nak tak nak terpaksalah rasmikan nursing pillow ni buat alas duduk sebab kan ada lubang tengah tu. Jadi punggung terapung-apung la. Tak ada la sakit. Lepas duduk nak berdiri tu tetap la sakit lagi. Seksa jugak sakit punggung ni. Harap-harap mula sekolah nanti tak sakit dah. Masak saya kalau tak baik-baik lagi bila buka sekolah nanti.

Sunday, January 22, 2012

Dugaan dan cabaran

Posted by Mar at 2:32 PM 4 comments
Mungkin Allah nak uji saya. Macam-macam jadi dua tiga hari ni.

Rentetan kisah semalam, saya pergi hospital lagi pagi tadi untuk suntikan ubat dos kedua.

Selesai suntik, saya dan suami balik rumah. Saya tidur sebab mengantuk sangat. Pagi-pagi dah bangun kan.

Bangun tidur, saya pergi tandas nak kencing. Selesai kencing, saya turun tangga sebab nak hidupkan mesin basuh kat bawah. Saya tak tahu tukang cuci Mak saya baru lepas mop tangga. Terduduk saya kat tangga tadi. Sedih sangat. Rasa nak nangis. Kenapalah clumsy sangat saya ni. Risau sangat.

Lepas tu, saya duduk dan baring kat sofa ruang tamu. Selepas dua jam. Tak ada air keluar. Tak ada darah keluar. Baby masih bergerak. Kencing masih kerap.

Suami tak ada di rumah sekarang. Saya tak call pun beritahu. Nanti dia balik baru nak beritahu. So apa-apa tunggu arahan suami la sama ada nak pergi hospital ke tak.

Baby, please be strong. Mommy takut sangat ni. Terus gerak-gerak yer kat dalam.

Doakan kami ya.

Ya Allah. Engkau lindungilah anakku semoga selamat semuanya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Air kencing atau air ketuban?

Posted by Mar at 1:50 AM 2 comments



Pukul 5.00 pagi tadi. Sedar-sedar cadar dan kaftan basah. Buat tak tau. Cuba berlagak tenang. Terlepas kencing atas tilam kot. Bergegas pergi tandas sebab asalnya tersedar sebab nak kencing. Masuk tandas terus kencing. Kencing warna kuning pekat warna ala ala teh o cair.

Masuk bilik. Buka kaftan. Cium kaftan dan cadar. Tak ada bau hancing. Tapi basah. Jernih. Saya keliru. Air ketuban ke air kencing?

Saya kejut suami. Suami mamai. Saya suruh dia cium kaftan dan cadar tapi dia tak mahu. Dia suruh saya tanya Mak. Saya turun kejut Mak. Mak pun mamai tapi jawab tak ada bau.

Lepas tu saya dan suami gigih cari maklumat tentang air ketuban kat Google. Akhirnya, saya dan suami ambil keputusan untuk ke hospital supaya hati lebih tenteram dan tak tertanya-tanya.

Tapi tak ada la tergesa-gesa terus pergi. Pergi mandi dulu. Solat Subuh. Mengaji satu surah. Suami sambung tidur kejap. Saya menghadap komputer menyiapkan minit mesyuarat sekolah (sempat lagi tuuu... sangat dedikasi ok).

7.45 pagi kami keluar rumah. Breakfast di Desa Pandan. Lepas tu pergi Pudu ambil barang customer suami. Dah selesai baru la bertolak ke Hospital Selayang.

Sampai Hospital Selayang dalam pukul 10.00 pagi. Terus ke kaunter pertanyaan Dewan Bersalin. Cerita serba sikit sambil nurse tu tengok buku merah. Kemudian dia suruh naik ke Dewan Bersalin di Tingkat 5. Sampai kaunter Dewan Bersalin, bagi buku merah. Masuk dalam bilik, nurse mengadap saya untuk check BP. Mencanak-canak naik sampai atas jadi 180. Susah hati la kot pasal si kecik kat dalam ni. Tapi lepas nurse tu sembang-sembang mesra, suruh saya tarik nafas dalam-dalam, barulah BP turun jadi 128/68. Alhamdulillah.

Doktor pelatih tanya macam-macam soalan. Dia sangat excited nak tahu sejarah saya dengan Prof. Dato' Dr. Hamid Arshat. Dia tak berani usik saya apa-apa sebab saya pesakit FPP Dr. Roslan. Dia kena rujuk pada MO. MO pulak kena call rujuk pada Dr. Roslan sebab Dr. Roslan ada kerja kat bawah, tak ada kat wad.

Lepas tu MO nama Dr. Jane masuk. Dia pegang dan tekan sikit perut untuk kenalpasti kedudukan baby. Kemudian, dia scan tengok baby. Baby dah tak melintang tapi songsang. Kepala kat atas, kaki kat bawah. Kejap-kejap dia keluar call beritahu Dr. Roslan. Dr. Roslan suruh dia check kandungan air ketuban. Bila saya tanya, dia kata masih banyak. Lepas tu dia masuk satu alat di kemaluan saya. Untuk check apa saya tak pasti. Tapi agak sakit la masa dia masukkan tu. Dah masukkan alat tu, dia suruh saya batuk dua tiga kali.

Lepas tu dia keluar lagi call Dr. Roslan. Bila dia masuk semula, dia kata kejap lagi Dr. Roslan naik. Mungkin saya akan kena tahan di wad untuk masukkan antibiotik.

Bila Dr. Roslan sampai, dia scan saya lagi sekali. Dia pun cakap air ketuban banyak lagi. Dia buat keputusan suntik ubat untuk matangkan paru-paru baby sebagai persediaan kalau-kalau baby keluar awal. Dia suruh masuk wad untuk observation tapi saya kata kalau observe sendiri kat rumah tak boleh ke? Dia kata boleh tapi pagi esoknya kena datang untuk suntik lagi sekali. Lepas tu kena jumpa dia lagi hari Jumaat di klinik pakar. Saya pun setuju.

Lepas nurse suntik kat vontots, kami pun balik. Kena suntik tu sakit jugak. Tapi sakit kejap jer.

Air kencing ke air ketuban? Wallahualam. Yang pasti saya senang hati sikit sebab dah pergi hospital jumpa doktor. Harap-harap si kecik saya ni selamat kat dalam.

Doakan kami ya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Wednesday, January 18, 2012

Pembaziran atau pelaburan?

Posted by Mar at 5:35 PM 3 comments

Bila saya kata saya beli breastpump Medela Freestyle, saya tahu ada yang bersuara sinis kata ia satu pembaziran. Saya anggap ini pelaburan. Saya lebih rela keluarkan duit untuk breastpump ini daripada keluar duit beribu-ribu untuk stroller. Breastpump tolong saya keluarkan susu untuk kenyangkan perut anak saya. Stroller ribu-ribu untuk apa? Saya tak beli stroller pun. Tengok keadaan. Kalau betul-betul perlu baru saya beli. Sekarang saya masih rasa belum perlu.

Ya, saya emosi sebab ada orang pertikaikan keputusan saya untuk beli breastpump ini. Memang saya akui gigil untuk keluarkan duit sebanyak itu untuk ini. Tapi saya mahu fikir positif. Saya beli barang mahal, sudah pasti saya mesti usaha juga agar pembelian saya berbaloi. Kalau saya culas dan malas, memang bodohlah saya.

Saya bertekad untuk breastfeed anak saya nanti. Insyaallah. Moga Allah permudahkan dan makbulkan hasrat saya. Walaupun breastpump ini hanya membantu, sudah pastilah saya mahu sesuatu bantuan yang berbaloi dan memberi keselesaan kepada saya.

Ini pendapat, pendirian, keinginan dan hasrat saya. Saya tidak minta duit daripada orang. Jadi, tolong jangan pertikaikan apa yang saya mahu. Sila hormati keputusan saya kerana saya tak pernah masuk campur urusan anda.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, January 15, 2012

30 minggu

Posted by Mar at 9:01 AM 7 comments

Sekarang saya dah tak makan Aldomet. Sebulan saja saya makan Aldomet masa dengan Dr. Hamid. Lepas tu dah tak perlu makan lagi. Tanpa Aldomet, tekanan darah saya dah makin ok. Harap-harap ok selamanya. Jangan tinggi-tinggi la ok.

Keputusan untuk RBS (Random Blood Test) saya, kandungan gula 7.4 dan Hb 11.2. Saya anggap semua ok la kot sebab Dr. Roslan tak cakap apa-apa dan tak ada beri ubat pun.

Kedudukan baby melintang. Uri di atas. Jadi, Dr. Roslan kata kemungkinan pendarahan awal tu tiada sebab uri di atas. Tapi disebabkan kedudukan melintang ini mungkin boleh menyebabkan air ketuban pecah awal. Kalau air ketuban pecah, Dr. Roslan minta kami segera ke wad bersalin.

Jantina. Masih XX. Hamburger, kata nurse yang bersama waktu tu.

Risau juga baby duduk melintang ni. Lama dah rasanya dia stay dengan kedudukan macam tu. Sejak dengan Dr. Hamid lagi. Banyak sangat ke lemak kat dalam tu sampai susah sangat nak berpusing? Tapi Dr. Roslan dan nurse tu kata masih ada masa lagi kot untuk dia berpusing. Harap-harap si dia berpusing bila tiba waktu dan ketikanya. Amin.

Saturday, January 14, 2012

Terukir di Bintang

Posted by Mar at 1:08 AM 0 comments

Lagu yang menjadi kegilaan saya sekarang. Bila dengar lagu ni terus rasa jiwang sakan. Sangat menggambarkan perasaan saya terhadap Sang Suami.

Sayang. I love you.

Cinta sampai mati.

Insyaallah.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, January 13, 2012

Lega tak?

Posted by Mar at 1:16 PM 3 comments

Legaaaaa sangat.

Lepas ni boleh minum ais secara bermaharajalela. Ais kosong la tapi. Kalau air sirap hari-hari memang cari pasal la kan.

Masa dalam pantang dan lepas pantang, ais adalah big no-no. Jadi, sila nikmati sepuasnya sebelum bersalin ya.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Thursday, January 12, 2012

Asam Pedas Terbaik di Kuala Lumpur

Posted by Mar at 3:33 PM 4 comments

Pada tekak saya la kan. Tekak orang lain saya tak tau. Saya paling suka asam pedas yang kuahnya pekat. Kuah jenis cair-cair tu saya tak layan. Jadi asam pedas ini memang menepati citarasa saya. Asam Pedas Claypot di Wangsa Melawati.

Kuah pekat.
Pedas melekat.
Sedap sangat.

Wednesday, January 11, 2012

"Redha" atau "Reda" ?

Posted by Mar at 3:37 PM 4 comments

Saya serabut dan sakit hati sebenarnya. Ramai yang salah faham ejaan "redha" yang sebenar. Sebenarnya "redha" yang kita sebut tu sepatutnya dieja sebagai "reda" bukan "redha". Apabila pihak surat khabar menulis "redha" dengan ejaan "reda", maka ramailah yang bersuara mengatakan ejaan oleh si wartawan salah. Padahal wartawan tu eja dengan betul. Kasihan sang wartawan itu. Buat kerja betul dikata salah.

Masih tak faham?

Reda ada dua sebutan yang berbeza yang membawa dua maksud yang berlainan.

Contoh pertama:
Hujan telah reda (teduh).

Contoh untuk maksud lain:
Saya reda (bersedia dgn ikhlas hati) dengan ketentuan ini.


Jadi tolonglah jangan guna ejaan "redha" lagi. Nanti kasihan anak murid saya. Asyik keliru saja.

Saturday, January 07, 2012

Shopping sakan di Sogo

Posted by Mar at 5:35 PM 16 comments

Habuan yang kami dapat selepas shopping sakan di Sogo.

Tak rancang pun nak shopping kat Sogo sebab selalunya kalau ajak Encik Suami pergi tempat yang ramai orang mesti dia tak nak. Tapi entah angin mana datang, kali ni dia setuju pula. Jadi pergi la kami ke Sogo. Ada sale untuk S-card member.

Sampai-sampai terus renew kad dulu. Kad dah expired sejak 2009. Hahaha. Renew card, RM12. Ada kad, baru boleh masuk Sogo.

Masuk jer terus terjah bahagian baby. Mula-mula ingat nak tengok jer. Sekali nampak Little Bean Warmer + Sterilizer harga RM139.93. Paling murah pernah saya tengok. Tempat lain tak dapat harga ni. Kat Midvalley punya Baby Expo pun RM150. Terus ambil keputusan untuk beli. Kemudian Encik Suami terus-terusan hasut saya untuk lengkapkan semua pembelian barang-barang yang tak beli lagi di Sogo terus. Alasan dia sebab boleh kumpul point dan dapat voucher. Maka terjebak la saya membeli segala barang daripada yang mahal sampai yang murah kat sini. Bila fikir balik memang berbaloi. Sangat puas hati.

Nak tau apa saya beli? Ok. Jom tengok senarai. Termengah-mengah laki bini ni mengangkut barang dari Sogo ke kereta.

Little Bean Warmer + Sterilizer RM139.93
Little Bean Home & Car Bottle Warmer RM 69.93
(Beli dua barang ni dapat percuma Little Bean Duo Breeze Air Purifier + Hand-held Vacuum Cleaner)

Medela Freestyle Breastpump RM1999
(Beli breastpump dapat percuma Beaba Infrared Thermometer)

Set mandian-Pureen Travel Pack RM15.30
2 pek Pureen Baby Wipes RM10.60
Bumble Bee Waterproof Bedpad RM39.13
Anakku Cotton Balls RM6.90
Baby Kiko Manicure Set RM5.59
Baby Kiko Nasal Aspirator RM4.78
NUK 2 in 1 Bottle Brush RM16.03
Pureen Baby Oil RM7.90

JUMLAH RM2315.09

Paling best sebab dapat voucher bernilai RM230. Boleh guna dari 8 Januari 2012 hingga 8 April 2012.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Friday, January 06, 2012

Terlajak perahu boleh diundur

Posted by Mar at 11:46 PM 2 comments

Dah 7 bulan barulah terhegeh-hegeh nak sapu. Itu pun kadang-kadang lupa nak sapu.

Sudah terlambat atau masih sempat?

Belasah la, labuuuu.

Tak hilang kalu, sila pasrah dan berserah.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Tuesday, January 03, 2012

Terpengaruh

Posted by Mar at 12:54 PM 2 comments

Sana sini orang bercerita pasal Garrett Popcorn ni. Mak buyung ni pun teringin la jugak. Memang melampau punya overrated. Encik Suami memang bising la. Apa jadahnya popcorn mahal benar.

Nak puaskan hati sendiri, maka beli la juga. Berbaloi la. Caramel penuh salut popcorn. Kacang seketul seketul.

Memang sedap.
Tapi kalau hari-hari, bankrap.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Monday, January 02, 2012

Beg hospital

Posted by Mar at 1:09 PM 2 comments

Orang cakap beg nak kena ready bila dah masuk 7 bulan. Siap dah begnya semalam. Yang merah beg saya. Yang hijau beg baby. Ada barang kecil-kecil belum masuk lagi macam selipar dan peralatan mandi.

Besar kan beg saya. Sebab saya sumbat semua dalam tu. Tak mau banyak-banyak beg.

Suami kata over. Macam nak pergi bercuti kat hospital.

Gasak la, labuuuu.
Published with Blogger-droid v1.7.4

Sunday, January 01, 2012

Ada ke patut?

Posted by Mar at 9:56 PM 9 comments

Saya batuk dah seminggu. Batuk paling teruk pernah saya alami. Batuk tahap sampai terkencing-kencing. Batuk sampai tahap muntah-muntah. Sakit tekak sampai tahap telan air liur macam telan duri. Serius. Sumpah. Tak tipu.

Asal baring jer batuk. Asal baring jer batuk. Seminggu saya tidur-tidur ayam. Tidur 15 minit, batuk. Tidur 15 minit, berkejar pergi bilik air. Kan batuk saya sampai tahap terkencing-kencing dan termuntah-muntah. Moody dibuatnya seminggu ni. Sebab tak puas tidur malam.

Dalam dok batuk-batuk ni rasa bertanggungjawab pulak untuk tak nak menyebarkan virus kat orang lain. Mencari la saya mask untuk tutup mulut dan hidung. Tak mau yang jenis sangkut kat telinga. Nak yang jenis ikat sebab tak mau ganggu keayuan tudung. Kegedikan terserlah di situ.

Dua tiga hari cari mask jenis ikat tak jumpa-jumpa. Dari Selayang cari sampai Taman Permata. Sebab malas nak melayan kerenah bini agaknya, suami beri cadangan suruh guna barut baby sebagai mask. Ada ke patut? Dia kata cantik apa barut tu. Siap bunga-bunga lagi. Merepek kan dia. Nasib baik saya masih waras.
Published with Blogger-droid v1.7.4
 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal