Thursday, January 26, 2012

Perjalanan Mencabar

Posted by Mar at 4:43 PM

Asalnya semalam nak buat Mykad struktur baharu tu. Pagi ada urusan di PNB. Lepas tu baru la pergi JPN. Mula-mula pergi JPN Taman Sri Rampai. Penuh dengan manusia yang beratur sampai ke luar. Tak turun daripada kereta pun. Lepas tu terjah pula ke JPN Taman Melawati. Malangnya, Mykad struktur baharu kat situ akan mula diproses 15 Februari. Jadi, misi buat Mykad struktur baharu semalam adalah tidak berjaya. Azam malam tadi adalah untuk bangun pagi-pagi dan terjah JPN Maju Junction hari ni.

Misi bersambung hari ini. Seawal 7.30 pagi dah terpacak di JPN Maju Junction tapi pintu masih tutup. Kat pintu tulis buka jam 7.30 pagi. Bila tengok di laman web JPN, kaunter buka jam 8.00 pagi. Jadi kami terus menunggu dengan sabar. Beberapa keluarga lain juga muncul menunggu seperti kami.

8.00 pagi. Pintu masih tutup.

8.20 pagi. Pintu masih tutup.

8.30 pagi. Pintu masih tutup.

8.45 pagi. Seorang daripada abang yang menunggu call JPN. Selesai buat panggilan, dia beritahu bahawa JPN Maju Junction rupanya dah tutup. Alaaahaaaiiii. Kenapa la tak letak apa-apa notis beritahu dah pindah kat depan pintu tu? Kan dah menyusahkan ramai orang ni. 1 jam lebih dah terbuang menunggu benda yang sia-sia.

Ikutkan hati suami, dia nak balik terus. Buat lain kali saja. Tapi saya degil nak juga buat sebab lepas ni mana ada cuti panjang macam ni lagi. Nanti dah ada baby kasihan nak kena bawa dia sekali kat tempat orang ramai macam ni. Sambil-sambil fikir dalam kereta nak buat atau tangguh kemudian, saya pun cari maklumat tempat baru JPN Maju Junction tu. Rupanya dah pindah ke Kompleks Kementerian Dalam Negeri, Jalan Sri Hartamas 1, Off Jalan Dutamas 1.

Suami tanya. Nak pergi ke? Saya kan degil. Kalau nekad buat satu benda tu mesti nak buat waktu tu juga. Jadi, pergilah kami ke sana dengan bantuan maklumat dari sini. Terima kasih kepada tuan punya blog. Kerana maklumat anda kami tak sesat.

Bila dah sampai, nak cari parking satu hal la pulak. Suami dah nak ajak balik dah sebab dia kata susah nak cari parking. Lepas tu katanya kat dalam tak tahu lagi orang ramainya macam mana. Tapi dia ikutkan la juga kepala bini dia yang degil ni. Pusing dua kali baru dapat parking. Itu pun bukan kat dalam. Tapi kat luar, tepi jalan. Lepas tu menapak la kami naik ke atas.

Sampai di kaunter terus ambil nombor. Kami dapat nombor 2117 dan 2118. Nombor di skrin waktu tu 2080. Tak tunggu lama pun. Sekejap jer sebab kaunter banyak. Orang pun tak seramai macam di Sri Rampai. Masih ada tempat untuk duduk. Masih boleh bernafas dengan tenang.

10 hari lagi siap la Mykad struktur baharu kami. Bayaran RM10. Tapi kena ambil di Putrajaya. Tak kisah la. Janji dah buat kan. Tunggu lama-lama pun lambat-laun kena tukar Mykad baru juga. Lagi pun masa ambil nanti boleh wakilkan pada suami untuk ambil.

Ok. sekarang misi sudah berjaya walaupun agak mencabar dan berliku.

2 comments on "Perjalanan Mencabar"

Anonymous said...

If some one desires expert view аbout blogging afterward
і аdvise him/her to go to seе thiѕ blog, Keep up the plеasant jоb.


Feel free to vіsit my homеpаgе ::
personal loans

Anonymous said...

cheap ativan buy ativan online - ativan overdose effects

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal