Saturday, October 30, 2010

Kisah Si Gadis Popcorn Yang Agak Keji. Unbelievable!!!! (Part 2)

Posted by Mar at 5:58 PM 0 comments

Dah ambik popcorn, kami pun duduk kat kerusi sementara tunggu lampu nombor 4 menyala.

Sampai masanya, masuklah kami dalam panggung.

Gelak punya punya gelak.

Nangis punya nangis.

Cerita pun tamat.

Encik Suami seluk-seluk poket seluar cari duit baki popcorn tadi untuk bayar parking.

Dia panik.

Mana pulak pergi baki duit tadi. Tak ambik ke?

Sebagai isteri yang prihatin, saya ajak Encik Suami naik atas tanya pada kaunter tadi.

Gedebak gedebuk bercerita kat kaunter popcorn tadi, diorang suruh kami tunggu.

Budak yang jaga kaunter masa kami beli popcorn awal-awal tadi tak ada kat situ.

Lebih kurang 5 atau 10 minit lepas tu dapat la balik duit baki yang sepatutnya tu. Alhamdulillah. RM30 tu masih rezeki kami.

Saya akui suami saya careless sebab tak ambik duit baki.

Tapi kenapa budak tu tak serahkan terus pada kami. Bukannya kami menonong masuk panggung lepas ambik popcorn tu. Lama jugak kami duduk kat kerusi depan kaunter popcorn tu. Dia masih boleh keluar dari kaunter dan serahkan duit tu pada kami. Kalau dia sibuk di kaunter, dia boleh suruh kawan-kawan dia yang tak berapa sibuk serah pada kami sebab kami masih duduk di kerusi tu.

Saya syak gadis popcorn tu memang nak songlap duit tu. Tapi malangnya misi dia tak berjaya sebab kami datang balik tuntut baki tu.

Mujurlah dia serah balik duit tu pada kami.

Alhamdulillah.

Positif. Positif. Mungkin dia panik lalu terlupa.

Wednesday, October 27, 2010

Kisah Si Gadis Popcorn Yang Agak Keji. Unbelievable!!!! (Part 1)

Posted by Mar at 7:22 PM 1 comments
Tadi saya menonton filem Life As We Know It.
Show pukul 4.30pm.
TGV Wangsa Walk Mall. First time menonton di sini.
Bersama Encik Suami yang dipaksa bercuti oleh Ast*o. Cuti paksa untuk menghabiskan sisa cuti sebelum hujung tahun.

4.15pm kami sudah terpacak di kaunter popcorn.
Kerana nafsu iblis, kami order 2 large popcorn.
Selalu beli 1 large popcorn di TGV KLCC mesti end up we all gaduh berebut tak cukup popcorn.
So, kali ni order 2.

Sekali hambik ko.
Dia punya large memang gila large nak mamp** punya.
Tapi takkan nak cancel kan.
Redha sajalah.


(Bersambung)

Tuesday, October 26, 2010

Nasi Lemak Pertama

Posted by Mar at 12:07 PM 6 comments
Dah berbulan-bulan rasanya misi saya mencari nasi lemak paling sedap sekitar Keramat ni masih belum berjaya. Nasi lemak yang sedap pada tekak saya ialah nasi lemak yang sambalnya pedas-pedas manis dan lengkap dengan telur (rebus/goreng/dadar tak kisah pun) dan kacang serta ikan bilis goreng. Tapi paling penting sambal pedas-pedas manis itu. Masih tak jumpa lagi yang betul-betul kick.

Tah angin pus-pus mana yang merasuk badan saya ni, setelah 29 tahun hidup atas muka bumi ni, saya buat kali pertamanya telah masak nasi lemak. Nasinya jadi la kan. Tapi sambal yang saya buat, failed ok. Encik Suami selalu cakap saya kalau bab buat sambal memang tak pandai. Kalau anda hebat masak sambal atau apa-apa yang bercili, sila beri tunjuk ajar pada saya ya :)

Ni resepi nasi lemak saya.

Bahan:
4 pot beras
6 pot santan
Garam sikit
3 helai daun pandan

Cara:
Basuh beras.
Rendam beras dalam air biasa 5 minit.
Didihkan santan sekejap.
Masukkan beras, santan, garam & daun pandan dalam periuk nasi letrik.
Tekan suis. Tunggu sampai bunyik "tik", dah masak la tu.Hehehe.

Nasi lemak yang pertama saya pernah masak seumur hidup ini.

Monday, October 25, 2010

Rindu Iwana

Posted by Mar at 12:14 PM 0 comments
Sementelah saya belum punya anak sendiri, jadi saya tumpang la rindu anak orang kan. Rindu sangat dengan Iwana Humaira. Iwana dan mummy dia dah balik Bentong. Mujurlah mummy Iwana rajin juga hantar MMS pada saya. Makin montel Iwana. Makin comel. Geram saya tengok. Mummy Iwana cakap, Iwana suka sangat baring atas play gym yang saya hadiahkan untuk dia tu. Yeaayyy... suka auntie dengar :)

Iwana oh Iwana. Nanti balik sini, auntie datang jengok awak ok :)


Sunday, October 24, 2010

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Posted by Mar at 11:07 AM 1 comments



Beberapa tahun dulu saya selalu buat cheese cake guna base biskut dengan filling cream cheese. Memang sedap la. Masa tu saya siap dapat tempahan daripada kawan-kawan sepejabat. Memang hit la cheese cake saya masa tu.

Tapi saya rasa kek jenis tu is too cheesy. Saya cuba cari resepi yang guna kurang cream cheese tapi dicampur dengan tepung. Cari punya cari saya jumpa resepi ni . Menjadi kek saya. Sedap sangat. Tapi kena makan sejuk-sejuk. Letak dalam peti sejuk sehari semalam dulu, baru makan. Bila nak makan, potong lepas tu makan terus. Kalau tak nak makan simpan dalam peti sejuk. Jangan biar kat luar lama-lama pulak. Nanti kurang syiok.

Saturday, October 23, 2010

Rita Rudaini Hamil Anak Kedua

Posted by Mar at 12:01 PM 1 comments
Walaupun kadang-kadang saya tertekan kerana masih belum mengandung setelah 2 tahun 4 bulan mendirikan rumahtangga, namun saya tetap bersyukur dengan segala nikmat lain yang Allah kurniakan buat saya dan suami. Allah limpahkan nikmat dan rezeki yang tidak terhingga buat kami. Pekerjaan yang baik. Ibu bapa dan mertua yang memahami. Kebahagiaan rumah tangga. Pasangan yang serasi dan memahami. Dan pelbagai macam lagi.

Cuma nikmat untuk memiliki anak sendiri yang belum lagi Allah beri. Mungkin Allah mahu menguji kami supaya lebih kuat dan tabah menempuh hidup yang berliku-liku ini. Allah sayangkan kami, sebab tu Dia uji kami. Allah mahu kami sentiasa memohon dan mengingati Dia. Mungkin jika kami mudah mendapat apa yang kami ingini, kami menjadi alpa dan lupa pada Yang Maha Esa.

Melihat Rita Rudaini mudah hamil dan kini mengandung pula anak kedua, kadang-kadang terbit rasa iri. Tapi saya sedar. Setiap manusia akan diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran. Rita Rudaini mudah hamil tapi diuji dengan pergolakan rumahtangga dan juga krisis dengan keluarga mertua.

Saya sukar hamil tapi saya dikurniakan dengan keluarga mertua yang memahami dan menyayangi. Suami yang sangat penyayang dan penyabar. Pekerjaan yang baik serta sangat saya minati. Alhamdulillah, saya bersyukur sangat.



*Ko ingat ko selebriti fofular nak banding-bandngkan diri dengan Rita Rudaini??? Uppss... terlebih sudaaaahh.

Friday, October 22, 2010

Masih Edisi Gigih Membalas Pinggan Jiran Sebelah

Posted by Mar at 11:43 AM 0 comments

Kali ni saya buat cream puffs. First time buat sebenarnya. Resepi puffs saya ambik dari sini. Untuk inti saya guna balance buttercream untuk hiasan kek dan brownies sebelum-sebelum ni. Lebih sedap kalau guna custard rasanya. Tapi sebab tak nak membazir, guna jer la apa yang ada kat dapur ya, puan-puan.

Thursday, October 21, 2010

Brownies Hitam Manis

Posted by Mar at 12:22 PM 0 comments



Asalnya minggu lepas saya mengidam sangat nak buat dan makan brownies. Tapi sebab setakat sendiri jer nak makan macam malas pulak nak buat. Hari Ahad saya menggigih jugak buat brownies ni sebab pinggan, mangkuk dan segala aneka piring jiran sebelah masih belum dipulangkan semula. Takkan nak pulangkan pinggan kosong jer kan. Haruslah saya menggigih buat brownies plus memuaskan nafsu melahap saya ni.

Resepi brownies saya ambil di sini. Dah bertahun-tahun saya simpan resepi ni. Bila nak buat brownies, resepi ni la yang saya guna. Sebab utama, bahan dia tak pelik-pelik. Senang nak cari.

Wednesday, October 20, 2010

Gayat

Posted by Mar at 12:26 PM 0 comments

Hari Sabtu lepas saya kena pergi ke Bukit Jalil untuk Perhimpunan Kebangsaan Guru 1Malaysia. Bas datang ambil kami di sekolah. Sampai sana, jauh juga la nak berjalan dari parking lot untuk masuk ke Stadium Putra, Bukit Jalil. Berpeluh jugak la ketiak.


Masuk dalam, kami semua duduk di bahagian atas. Gayat ok. Rasa nak terjunam ke bawah. Rasanya kalau silap gerak sikit confirm boleh tergolek-golek atas peha orang yang beribu-ribu tu.


Nasib baik tak ada apa yang berlaku. Selamat sampai rumah tanpa tergolek tapi gayat memang tak hengat punya.

Tuesday, October 19, 2010

Ayam Resepi Sesuka Hati

Posted by Mar at 12:41 PM 0 comments

Ayam ni saya perap dengan kicap manis, madu, sos Worcestershire dan sos lada hitam. Dah perap, boleh goreng atau grill. Hasilnya.... sedaaappp.


Tak payah la nak beli-beli kat kedai lagi. Sekarang semua pun boleh bikin sendiri. Cheewwaahh.

Monday, October 18, 2010

Faris yang peramah dan comel

Posted by Mar at 12:35 PM 0 comments

Sangat suka dengan Faris yang comel ni. Dia anak buah Kucik, sahabat saya.


Faris sangat la peramah. Pandai layan tetamu. Pandai ambil hati tetamu. Tidak seperti kebanyakan kanak-kanak seusianya yang susah saya nak tackle, Faris sangat pandai tambat hati saya tanpa saya berusaha apa-apa pun.


Faris ada macam-macam cerita. Vocab dia banyak. Cara dia bercerita pun sangat menyeronokkan hati saya.


Saya rindu la dengan Faris.


Farissssss.


Auntie Mar rindu Faris ni.

Sunday, October 17, 2010

Siakap Tiga Rasa

Posted by Mar at 12:20 PM 0 comments
Bila sebut saya beli ikan siakap dengan Encik Suami, dia terus cakap, "Kalau masak tiga rasa sedap tu. Goreng garing-garing."


Saya terus cari resepi. Sudah siap sedia mahu memasak, dengan resepi yang sudah dicetak (eh, macam pantun.)



Suami kata, "Eh, you nak masak sweet sour ke tiga rasa?"



Sahih. Saya sudah silap dengar. Saya dengar sweet sour. Rupanya tiga rasa.



Bila saya jumpa resepi masak tiga rasa, saya rasa macam lebih kurang sama jer dengan sweet sour. Kat mana ek bezanya? Musykil ni.



Resepi saya ambil di sini.

Saya tak guna ikan kerapu. Saya guna ikan siakap.

Saya tak letak tepung jagung.

Daun ketumbar pun saya tak letak.

Untuk ikan, saya lumur dengan tepung jagung, kunyit, tepung Kentucky dan garam. Next time saya takkan guna garam langsung sebab jadi masin di tekak saya.

Saturday, October 16, 2010

Good luck & all the best!

Posted by Mar at 12:11 PM 0 comments

Mimie sudah selamat sampai di Yemen. Sana'a to be exact.


Hilanglah saya seorang kawan di Malaysia ini.


It's ok. Ini cita-cita dan impian dia.

Udara baru, suasana baru. Moga itu membahagiakan Mimie, sahabatku.


Teaching I.D for at least 2 years.


Saya pasti akan merindui Mimie.


Sekarang sudah pun.

Friday, October 15, 2010

Kek Coklat

Posted by Mar at 12:37 PM 0 comments
Saya dah lama tak buat kek coklat. Rasanya dah hampir 2 tahun. Sebenarnya saya dah lama tak baking apa-apa. Tapi sebab saya agak stress lately ni, maka saya perlu aktif baking untuk hilangkan stress.


Lepas 2 tahun tak buat kek coklat, saya buat. Naik elok tapi pahit soda. Semua orang cakap terlebih soda. Sahih saya tersalah sukatan. Patutnya letak 1 teaspoon, tapi saya letak 1 tablespoon.


Kek versi pahit sebab terlebih soda.


Masa Kak H****h ajak makan-makan di rumah dia, saya buat sebiji lagi kek coklat sebagai buah tangan untuk dia. Kali ni ok. Dah tak pahit lagi.


Kek versi bijak sedikit. Dah tak pahit dah.

Resepi saya tak ingat ambil di mana. Sesiapa yang tau asal-usul resepi ni habaq mai naaa.



RESEPI KEK COKLAT



Bahan:
250g butter
300g castor sugar
1 tablespoon ovallete (sila rujuk google untuk rupa ovallete)
250g all purpose flour (saya guna superfine flour)
2 teaspoon soda bicarbonate (kat sini yang saya salah, pastikan teaspoon bukan tablespoon ok)
1 1/2 teaspoon baking powder
Chocolate chip (saya tak letak)



Paste:
1 cawan serbuk koko
60g castor sugar
1 1/4 cawan air



Cara-cara:
1. Pukul butter, castor sugar dan ovallete hingga kembang.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul adunan tadi.

(Dua langkah di atas pukul guna mixer. Langkah 3 dan seterusnya guna whisk sahaja).

3. Masukkan tepung berselang-seli dengan paste sambil terus mengacau adunan. Ulang langkah ini hingga tepung dan paste habis.

4. Tuangkan adunan yang telah siap ke dalam loyang.

5. Bakar dalam pre-heated oven dengan suhu 160 darjah celcius selama 1 jam atau hingga kek masak.

Cucuk tengah kek dengan lidi atau cake tester untuk pastikan kek telah masak. Jika ditarik keluar licin, maka kek sudah masak. Kalau tarik keluar tapi masih ada adunan yang tak masak melekat, kena tambah masa membakar lagi.

Thursday, October 14, 2010

Moga jadi anak yang soleh

Posted by Mar at 12:14 PM 2 comments

Minggu lalu saya dan kawan-kawan sekerja melawat si kecil yang kehilangan ibu pada hari pertama dia melihat dunia. Si kecil yang hanya sempat menyusu dengan ibunya selama 5 minit. Si kecil yang bakal menjadi peneman dan cahaya hidup si ayah dan nenek yang telah kehilangan.
Kecil jer orangnya. Masa lahir 2.3kg. Sekarang dah 2.5kg. Tapi tengok susuk tubuh dan kaki si kecil, tinggi orangnya bila besar nanti.

Nenek si kecil ini beritahu kami, setiap kali sesiapa yang menyebut "Kesian dia. Dah la tak ada mak." atau apa-apa sahaja yang menjurus ke arah ketiadaan ibunya, dia pasti akan mencebik dan terus menangis seolah-olah sangat sedih dengan pemergian ibunya.

Suatu hari pasti si kecil ini akan merindui ibunya.

Si kecil sayang, moga membesar menjadi anak yang soleh ya.
Ya, hati saya masih tersentuh.

Wednesday, October 13, 2010

Homemade Pizza

Posted by Mar at 11:44 AM 0 comments
Dah beberapa kali saya buat pizza. Mula-mula memang banyak cacat celanya. Tapi makin lama makin banyak improve. Sampaikan Encik Suami pun dah bagi thumbs up untuk latest pizza yang saya buat.

Sekarang kalau tekak teringin nak makan pizza rasanya better buat sendiri jer la. Lebih jimat. Lebih fleksibel nak letak topping banyak mana pun. Tapi ingaaaatt. Tak boleh makan selalu. Nanti makin bam-bam. Takuuuttt. Sekarang pun dah bam-bam tapi berlagak cool. Hahaha.

Resepi saya guna yang ini. Tapi saya prefer tak letak oregano kat doh pizza. Untuk topping saya belasah sendiri ikut tekak yang bernafsu iblis ni. Hehehe.




Versi dalam pinggan. Serve dengan chicken wings rentong.

Versi pinggan licin licau.

Tuesday, October 12, 2010

Si Tambang

Posted by Mar at 12:42 PM 0 comments

Saya memang penakut kucing.

Kucing ni jiran saya yang punya.

Tapi turut jadi kemanjaan parents saya.

Si Tambang suka sangat lepak atas kereta saya.

Bila saya nampak dia bersenang-lenang atas kereta, saya mesti mengadu kat Mak, "Maaaakkk, tengoklah Tambang ni duduk atas kereta Mar."

Yang sebenarnya saja cemburu dengan Si Tambang.

Saya saja mengada-ngada jer mengadu dengan Mak.

Konon nak tarik perhatian Mak.


So childish kan. Hahaha.

Monday, October 11, 2010

Ketam Masak Lemak Cili Padi

Posted by Mar at 12:02 PM 0 comments
Kali pertama saya beli barang di NSK saya pergi seorang diri sebab memang lauk dah habis langsung. Encik Suami pulak balik lewat. Disebabkan saya excited nak jugak pergi NSK, saya redah jugak sorang-sorang.

Esoknya, saya bercerita dengan Encik Suami. Saya cerita la saya beli ayam, ikan dan udang. Saya cakap kat NSK ada jugak jual ketam, kerang, daging dan macam-macam lagi la. Encik Suami terus melompat cakap nak makan ketam masak lemak cili padi. Dan-dan tu kitorang pergi NSK cari ketam.

Beli ketam 3 ekor cuma RM5 jer. Balik rumah bekerja keras la saya masak ketam tu. Tu pun nasib baik Encik Suami tolong. Kalau tak tah pukul berapa dapat makannya.

Resepi ketam masak lemak cili padi saya ambil dari sini. Suami kata gulai lemak cili padi paling sedap yang pernah saya masak.

KETAM MASAK LEMAK CILI PADI
Source : Rinn

Ingredients :

4 medium crabs, cleaned and halved
5 shallots ~ minced
3 cloves garlic ~ minced
1 inch fresh turmeric
1 inch ginger
5 bird eye chillies (more if you prefer it hot) ~ minced
enough coconut milk
1 piece dried tamarind
lemon grass ~ bruised
Tomatoes ~ quartered (saya tak letak)
salt to taste
cooking oil

Method :

1. Heat cooking oil in a pot. Add in the minced ingredients till fragrant. Add in lemon grass.
2. Stir for a while then pour in the coconut milk.Keep stirring.
3. When the gravy starts boiling, add in crabs. Leave for a few minutes before adding the dried tamarind and tomatoes. If you have sliced pineapple, add in as well.
4. Add salt to taste and leave to cook.
5. Remove from heat.

Pembantu dapur saya yang paling dedikasi.

Sunday, October 10, 2010

Itu pun nak dipersoalkan ke?

Posted by Mar at 12:07 PM 2 comments
Rakan saya bersalin. Bila orang tanya tentang dia, saya pun bercerita la. Tapi lepas dengar respon yang mendengar cerita saya tu, saya jadi menyesal bercerita dengan dia.

Rakan saya sakit nak bersalin dah seminggu. Bukaan hanya 2cm dan lepas tu terhenti setakat itu sahaja. Akhirnya doktor induce. Selepas dua kali induce bukaan jadi 9cm. Memang doktor suruh dia cuba bersalin normal. Doktor cuba untuk vakum. Tapi bila check air ketuban memang dah kering langsung dan baby dah mula lemah, DOKTOR ambik keputusan untuk buat C-section sebab nak selamatkan baby sebab baby pun dah buang najis kat dalam tu.

DOKTOR sendiri cakap, nasib baiklah rakan saya cepat melahirkan anaknya, kalau tak mungkin baby tak dapat diselamatkan.

Yang buat saya marah dengan orang yang mendengar cerita saya tu, boleh ya dia respon, "Laa, kenapa operate kalau dah bukak 9cm? Dia tak larat kot ek? Nampak dia kat sekolah pun macam lemah jer."

Helloooo. Tahulah ko tu dah beranak 6 kali senang ya amat beranak kan. Tak payah la nak pertikaikan orang tu kena operate ke hapa sebab dia lemah la, tak larat la. Ya, ko memang kuat gagah perkasa. Janganlah samakan diri ko yang hebat tu dengan orang lain.

Maaf, saya sangat emo.

Saturday, October 09, 2010

Fruit Tartlets

Posted by Mar at 12:39 PM 0 comments


Saya tak ingat saya ambil resepi ni di mana. Kalau ada sesiapa yang tahu bagitau saya ya. Boleh saya letak link tuan punya resepi.

Ini kali kedua saya buat fruit tartlets kalau tak silap. Kali pertama rasanya dah lama sangat sampai saya tak ingat bila.

Kalau nak buat pastri tart ni, pastikan tekan betul-betul, nipis-nipis. Saya tak tau yang doh dia akan naik lepas dibakar. End up pastri saya agak tebal. Tapi 2nd batch bakar saya tekan sampai hampir ke acuan. Jangan risau sebab doh tu tetap akan naik sikit lepas bakar.

Bahan Pastri:
250g butter
60g gula halus
1 biji kuning telur gred A
400g tepung gandum
Bahan Filling:
250g cream cheese
50g butter
50g gula halus
(semua bahan di atas dipukul hingga lembut dan sebati)
Buah-buahan hiasan
Cara:
  1. Gaul butter dan gula hingga sebati.
  2. Masukkan kuning telur dan kacau rata.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  4. Masukkan adunan dalam acuan tart dan tekan nipis-nipis.
  5. Bakar dalam pre-heated oven 170 darjah celcius selama 15-20 minit (ikut kesesuaian oven)
  6. Keluarkan tart dan sejukkan.
  7. Letakkan filling.
  8. Letakkan buah-buahan hiasan seperti buah strawberry, kiwi, peach dan sebagainya mengikut selera masing-masing.


Friday, October 08, 2010

Posted by Mar at 12:13 PM 0 comments
Saya ada kawan baik.
Berkawan sejak darjah tiga.
Darjah tiga hingga darjah enam.
Satu kelas.
Sekolah menengah.
Satu sekolah.
Tingkatan satu hingga tiga.
Lain kelas.
Tingkatan empat dan lima.
Satu kelas.
Zaman diploma.
Satu universiti.
Satu fakulti.
Berbeza kursus.

Hari Selasa.
Saya terasa hati dengan dia.
Hanya melalui sms.
Saya sedih.
Pedih.
Penat.

Thursday, October 07, 2010

Masak-masak

Posted by Mar at 12:24 PM 0 comments

Anak murid nak datang rumah. Takkan saya nak cakap tak boleh kan. Alang-alang nak memasak saya ajak juga beberapa orang kawan untuk datang makan-makan. Tak buat open house pun. Makan-makan jer.

Penat nak cerita. Sebab dah penat memasak. Layan gambar jer la ek :)

Lemang beli.


Kuah kacang. Beli kat Restoran Matts, Taman Permata. Balik rumah letak air lepas tu didihkan atas api.


Serunding kelapa. First time buat. Boleh tahan.


Ketupat mini. Beli cap Adabi. Rebus saja.



Serunding daging. Beli jugak.


Timun untuk nasi ayam.


Tomato untuk nasi ayam


Sos cili untuk nasi ayam


Ayam goreng (perap sesuka hati saja)


Pizza sesuka hati juga. First time buat. Sedap jugak.


Kek coklat. Tak sedap sebab terlebih soda. Saya mamai kot sebab letak soda bikarbonat banyak benar.

Wednesday, October 06, 2010

Sheila Majid @ Dewan Filharmonik Petronas

Posted by Mar at 2:52 PM 5 comments




Tiket dah beli. Sejak 22 Ogos. Padahal show dia 2 Oktober. Kirim dengan H**a. Nasib baik dia kerja sana. So, dia tolong belikan tiket. Kalau dia tak tolong, mesti susah nak dapat tiket.

Masa konsert, Sheila Majid cakap tiket dah sold-out in 2 days. Siap ada yang mula beratur pukul 6.30am.

2 Oktober. Mar dan Encik Suami keluar rumah pukul 7.30pm. Lalu AKLEH kejap jer sampai. Pukul 8pm dah terpacak kat lobi DFP. First time masuk DFP. Agak jakun jugak la kitorang.

Masuk dalam. Cari seat kitorang. Row keempat dari depan ok. Excited giler. Bila Sheila Majid keluar jer rasa happy sangat sebab view sangat clear dapat tengok Sheila Majid yang comel lote itu. Encik Suami boleh cakap, "Eh, ni Sheila Majid ke Nek L*m?" (Nek L*m adalah ibu saudara Sheila Majid yang berusia hampir 80 tahun. Ada ke patut buat statement macam tu. Cheett.)

Nek L*m

Nek L*m lagi

Nek L*m masa muda-muda

Bila dah hujung-hujung show sempat jugak tergedik-gedik berjoget sambil nyanyi lagu Sinaran. Hehehe

Tuesday, October 05, 2010

Tenanglah kamu di sana

Posted by Mar at 4:15 PM 5 comments
Minggu lepas. Hari Selasa. Lebih kurang 6pm. Dapat panggilan daripada Kak A**i. Dia kata isteri S**d meninggal dunia. Menggigil lutut saya dapat berita tu. Hampir luruh jantung saya.

S**d juga guru seperti saya. Kami rakan sekerja. Sama-sama mengajar Tahun 4 tapi subjek yang berlainan. Saya tahu isteri dia mengandung anak sulung. Bunting pelamin orang cakap. Dia kahwin bulan Disember tahun lepas. Sepanjang isteri dia mengandung, selalu nampak S**d dan isteri dia turun naik pejabat sekolah mungkin uruskan GL untuk masuk wad sebab isteri dia ada sedikit masalah kesihatan sepanjang hamil. Lelah. Low BP. High BP. Macam-macam.

Hari Isnin. Cukup 38 minggu. Isteri S**d kena induce. Doktor memang tak bagi tunggu cukup bulan sebab masalah kesihatan dia. Memang doktor arahkan untuk bersalin awal.

Hari Selasa. Pagi. Isteri S**d selamat bersalin. C-section. Baby boy.

Menjelang tengah hari, arwah mengadu dengan ibunya yang dia rasa susah nak bernafas. Ibunya pujuk dan tenangkan dia supaya berehat. Mungkin itu kesan ubat bius.

2.30pm. Guard datang melawat wad minta S**d dan ibu mertuanya keluar kerana waktu melawat dah tamat. Guard pesan, "Janganlah risau. Kat sini ramai nurse boleh tengokkan." Jadi S**d dan ibu mertuanya pun balik ke rumah.

Lebih kurang 4pm. S**d dapat panggilan daripada hospital.

Arwah sangat bertuah. Mati syahid melahirkan si kecil. Paling buat saya tersentuh, arwah sempat mohon maaf dengan suaminya seolah-olah tahu yang umurnya tak panjang. Kesian tengok ibu arwah. Arwah rupanya anak tunggal. Dah ditakdirkan Allah beri peluang pada arwah untuk merasai nikmat perkahwinan, nikmat untuk hamil, nikmat untuk melahirkan anak sendiri, nikmat menyusukan anak. Walaupun hanya seketika cuma.

Moga arwah tenang bersemadi di sana.

Monday, October 04, 2010

Iwana Humaira

Posted by Mar at 8:19 PM 0 comments
Jiran belakang saya di bilik guru dah selamat bersalin pagi tadi. 7.30am kat Hospital Ampang. Seminggu jugak la dia menahan sakit. Isnin minggu lepas dia dah mula sakit. Pergi hospital, doktor check dah bukak 2cm. Selasa, masih 2cm. Rabu, doktor suruh balik rumah. Doktor suruh datang balik hari Sabtu.

Hari Sabtu. Dia pergi balik ke hospital. Doktor check lagi. Doktor kata kena induce jugak hari Ahad. Hari Isnin. Bukaan dah 9cm. Doktor suruh cuba jugak bersalin normal tapi end up kena C-section jugak sebab air ketuban dah kering plus baby pun dah mula lemah.

Syukur alhamdulillah. Selamat dah semua. Hari pertama minggu ni bermula dengan berita gembira. Iwana Humaira, selamat datang menjengah dunia.
Petang tadi saya melawat baby dan ibunya. First time saya pegang newborn baby. Nervous. Tapi lepas tu rasa syok gileerrr. Tak sabar rasanya nak ada baby sendiri.



Ada macam-macam perkara sedih berlaku minggu lepas. Nanti saya update satu persatu.

Monday, September 27, 2010

DiGi iPhone 4 Life

Posted by Mar at 1:19 PM 7 comments
Hidup ni memang tak lengkap tanpa DiGi iPhone 4. Cinta pada DiGi iPhone 4 memang saling tak tumpah umpama cinta sejati. Tanpa DiGi iPhone 4, tidur tak lena, makan tak lalu, mandi tak basah. Pendek kata memang serba tak kena la hidup ni tanpa DiGi iPhone 4. Cinta pada DiGi iPhone 4 sangat mendalam umpama mendalamnya cinta saya pada Encik Suami. Hakikatnya, DiGi iPhone 4 adalah pelengkap kecintaan saya pada minat dan kesukaan saya.

Cinta pada Dunia Masakan. Saya suka memasak. DiGi iPhone 4 lah peneman waktu saya memasak. DiGi iPhone 4 la yang membantu saya daripada sesi membeli barang memasak, tengok resepi sampailah langkah-langkah memasak satu demi. Tak mustahil nanti Encik Suami kagum dan bangga dengan skill memasak isterinya ni. Semuanya atas nama cinta saya pada DiGi iPhone 4.

Cinta pada Muzik. Saya suka dengar lagu. Dalam kereta. Kat gym. Kat bilik. Kat dapur. Kat pasar raya. Dengar lagu buat jiwa saya tenang. Tanpa muzik susah saya nak kawal stress saya selepas berhempas-pulas sehari suntuk dengan anak-anak murid kesayangan saya. Tanpa DiGi iPhone 4, mampukah saya setenang ini? Jawapannya, mungkin tidaaakk.

Cinta pada Dunia Pendidikan. Sebagai guru, ilmu saya mesti lebih daripada ilmu anak murid. Perasaan ingin tahu murid-murid zaman sekarang memang tak terjangkau dek akal. Nampak bodohlah saya kalau tak mahu update diri sendiri dengan maklumat yang macam-macam. Komet tu apa cikgu? Rupa dia macam mana? Kita boleh tengok komet tak? Kita boleh pegang komet tak? Kalau saya ada DiGi iPhone 4, haruslah saya berterima kasih pada penyelamat saya iaitu DiGi iPhone 4.
Cinta pada Kanak-kanak. Saya tak ada anak. Buat masa ini. Sangat mengidam untuk ada anak sendiri tapi belum ada rezeki lagi. Pada anak-anak buah Encik Suami, anak-anak sepupu saya dan anak-anak kawan, saya menumpang kasih. Bukan mudah untuk tackle budak-budak zaman sekarang. Rasanya lagi mudah nak tackle bapak budak kot. Oppss terlebih sudah. Kalau ada DiGi iPhone 4, lagi mudah saya tackle budak-budak. Tunjuk Elmo. Tunjuk Dora. Tunjuk Old MacDonald. Budak mana yang tak nak dekat kan. Senang kerja saya. Yeaayy. Again, thanks to DiGi iPhone 4.
Cinta pada Diet dan Senaman. Hakikat. Dah bertahun-tahun saya diet dan bersenam. Walaupun masih sukar untuk kurus, saya seboleh mungkin tak mahu meninggalkan rutin senaman dan diet saya. Demi kesihatan. Bukan kecantikan mahupun kekurusan semata-mata. Kalau ada DiGi iPhone 4, saya boleh track semua kalori yang saya ambil dan kalori yang saya bakar. Jenis makanan dan jumlah kalori bagi setiap makanan yang saya masukkan dalam mulut, boleh saya logkan dalam DiGi iPhone 4. Bila saya bersenam, DiGi iPhone 4 akan tolong saya berikan maklumat sama ada saya sudah membakar segala kalori yang saya makan hari tu. Dengan DiGi iPhone 4, makin mudah rutin diet dan senaman saya.


Cinta pada Games. Saya selalu berebut nak main game dengan Encik Suami. Berebut laptop. Berebut PS2. Game yang dia suka main, saya tak suka. Game yang saya suka, dia tak suka. Kalau ada DiGi iPhone 4, pasti kami tak berebut lagi. Kalau bosan menunggu pun, saya boleh main game.

Cuba bayangkan kalau impian saya untuk dapatkan DiGi iPhone 4 tak kesampaian. Haruslah hidup saya sunyi dan sepi. Hidup saya pasti tiada indahnya. Hidup saya pasti tiada warna.

Kalau saya ada DiGi iPhone 4, pasti hidup saya ceria, gembira, indah dan penuh warna-warni.

IMPIAN TERKINI: Mahu DiGi iPhone 4

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal