Tuesday, October 26, 2010

Nasi Lemak Pertama

Posted by Mar at 12:07 PM
Dah berbulan-bulan rasanya misi saya mencari nasi lemak paling sedap sekitar Keramat ni masih belum berjaya. Nasi lemak yang sedap pada tekak saya ialah nasi lemak yang sambalnya pedas-pedas manis dan lengkap dengan telur (rebus/goreng/dadar tak kisah pun) dan kacang serta ikan bilis goreng. Tapi paling penting sambal pedas-pedas manis itu. Masih tak jumpa lagi yang betul-betul kick.

Tah angin pus-pus mana yang merasuk badan saya ni, setelah 29 tahun hidup atas muka bumi ni, saya buat kali pertamanya telah masak nasi lemak. Nasinya jadi la kan. Tapi sambal yang saya buat, failed ok. Encik Suami selalu cakap saya kalau bab buat sambal memang tak pandai. Kalau anda hebat masak sambal atau apa-apa yang bercili, sila beri tunjuk ajar pada saya ya :)

Ni resepi nasi lemak saya.

Bahan:
4 pot beras
6 pot santan
Garam sikit
3 helai daun pandan

Cara:
Basuh beras.
Rendam beras dalam air biasa 5 minit.
Didihkan santan sekejap.
Masukkan beras, santan, garam & daun pandan dalam periuk nasi letrik.
Tekan suis. Tunggu sampai bunyik "tik", dah masak la tu.Hehehe.

Nasi lemak yang pertama saya pernah masak seumur hidup ini.

6 comments on "Nasi Lemak Pertama"

atud on 8:22 AM said...

org keramat ek..
boleh la kita jumpa, sembang2 pasal nak kurus n nk dpt baby... sy duduk kat uk perdana.. ;)

Mar on 1:59 PM said...

ya, org keramat :). dekat sgt dgn uk perdana. nanti senang2 kita jumpa ok :)

Anonymous said...

ni resepi mak aku..dan aku pun wat camni gak la..
blend cili, bwg besar. lps nk tumis bwg kecik msk cili n bwg besaq yg dh blend td. dah pecah minyak, letak air asam jawa.then bila nmpk nk mendidih ko letak gula melaka or gula gerek ( aku taktau org kl panggil apa tp gula tu bulat2 nipis) then kacau sampai la mendidih. test rasa sama utk imbang rs pedas & manis..
ko adjust la kan ikt sedap tekak ko

hana

Mar on 5:16 AM said...

TQ dear hana. nanti aku try aku post sini k. beb, cili tu cili kering ke cili hidup?

atud on 5:10 PM said...

mar, jom jumpa kat CF la... biasa buat training siang ke malam? best jugak kalau ada buddy kan? takde la boring buat sorang2...

Mar on 11:34 PM said...

Mar selalu dtg CF siang. malam tak pernah rasanya. malam ramai sgt org rasanya kan

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal