Teringin dah lama. Tapi sebab tempat jauh di Damansara, macam malas nak meredah. Jadi gigih la saya mencari resepi nak buat. Resepi asal daripada sini tapi saya ubahsuai ikut barang yang halal la kan.
Bahan:
500 gram daging kisar
1 biji telur
200-300ml susu atau krim (saya guna susu tapi kalau guna krim lagi sedap kot)
2 1/2 sudu besar bawang besar (potong halus)
1/2 cawan serbuk roti
2 biji kentang (dibuang kulit dan direbus)
Sedikit minyak/butter/marjerin
Garam
Lada hitam / lada sulah
Cara:
1. Tumis bawang hingga kekuningan. Ketepikan.
2. Lenyek kentang rebus tadi.
3. Lembutkan serbuk roti dengan sedikit air. Campurkan ke dalam kentang lenyek.
4. Campurkan dan gaul kesemua bahan lain. Agak-agak apabila masukkan bahan berunsur cecair supaya campuran tidak terlalu basah.
5. Bulat-bulatkan membentuk bebola daging.
6. Letak atas dulang yang ditaburkan dengan tepung supaya tidak melekat.
7. Goreng dengan api perlahan hingga masak.
Bahan untuk sos krim:
100ml krim
200ml air
1 kiub stok daging
1 sudu besar tepung gandum
Garam
Lada hitam
Cara:
1. Didihkan air.
2. Masukkan stok daging. Biar hingga larut.
3. Masukkan krim.
4. Masukkan tepung untuk memekatkan.
5. Letakkan sedikit garam dan lada hitam.
6. Dah siap boleh tuangkan sos atas bebola daging yang telah digoreng tadi.
Ini versi dengan sos lada hitam.
Baki sos krim saya makan dengan macaroni. Ala-ala macaroni chicken carbonara versi jimat.
2 comments on "IKEA Meatballs"
tengok gambar makanan tengah malam ni, boleh mendatangkan lapar
Ya ampuuunn. Lenkali terjah blog ni siang hari tau. Hihihi
Post a Comment