Biasanya Mar masak nasi cukup-cukup untuk dia makan jer. Kadang-kadang angin berselera dia datang nak menambah nasi tak ada pulak nasi lebih sebab bini dia memang dah masak banyak tu jer. Nak masak lagi dia tak nak sebab jenuh nak menunggu pulak. Kadang-kadang angin tak berselera dia datang, tak habis pulak nasi tu. Serba-salah dibuatnya tapi nak buat macam mana kan. Lain la kalau dia bagitau awal-awal nak makan berapa banyak hari tu. Hehehe.
Tapi masa nak pergi FRIM hari tu, Encik Suami masuk kerja pukul 3pm. Mar nak keluar pergi FRIM pukul 12.30pm macam tu. Sebelum tu Mar siap-siap la masak nasi tapi rasa macam tak sesuai pulak nak menggoreng lauk awal sangat sebab selalunya Mar goreng lauk bila dia nak makan. Goreng awal-awal tak syiok la kan. Jadi isteri beliau ini telah ubah sedikit menu. So, Mar masak la daging masak kicap.
Mar kalau masak memang main campak-campak jer la ikut bahan apa yang ada kat rumah.
1. Mula-mula Mar tumis bawang besar dan bawang putih. Kalau ada halia boleh letak sekali tapi kat rumah hari tu tak ada halia. So Mar tak letak halia hari tu.
2. Lepas tu Mar letak pulak cili merah yang dihiris nipis.
3. Kemudian masukkan pulak daging.
4. Dah tu letak la sos tiram, kicap masin, kicap manis (ikut la segala kicap yang ada kat rumah ni. Hehehe).
5. Masukkan pulak bawang besar yang dihiris bulat.
6. Dah agak-agak bawang layu, Mar letak pulak tomato yang dihiris nipis. Jangan biar lama sangat nanti lembik tak best nak makan tomato tu. Lepas tu terus la tutup api.
Tapi masa nak pergi FRIM hari tu, Encik Suami masuk kerja pukul 3pm. Mar nak keluar pergi FRIM pukul 12.30pm macam tu. Sebelum tu Mar siap-siap la masak nasi tapi rasa macam tak sesuai pulak nak menggoreng lauk awal sangat sebab selalunya Mar goreng lauk bila dia nak makan. Goreng awal-awal tak syiok la kan. Jadi isteri beliau ini telah ubah sedikit menu. So, Mar masak la daging masak kicap.
Mar kalau masak memang main campak-campak jer la ikut bahan apa yang ada kat rumah.
1. Mula-mula Mar tumis bawang besar dan bawang putih. Kalau ada halia boleh letak sekali tapi kat rumah hari tu tak ada halia. So Mar tak letak halia hari tu.
2. Lepas tu Mar letak pulak cili merah yang dihiris nipis.
3. Kemudian masukkan pulak daging.
4. Dah tu letak la sos tiram, kicap masin, kicap manis (ikut la segala kicap yang ada kat rumah ni. Hehehe).
5. Masukkan pulak bawang besar yang dihiris bulat.
6. Dah agak-agak bawang layu, Mar letak pulak tomato yang dihiris nipis. Jangan biar lama sangat nanti lembik tak best nak makan tomato tu. Lepas tu terus la tutup api.
Siap.
Tadaaaaa.
Tadaaaaa.
(Seperti biasa kualiti gambar sangat tidak memuaskan. Harap maaf.)
9 comments on "Daging Masak Kicap"
wah jadi isteri solehah ni mar...semoga suami makin dekat di hati kerana masakan mar ya...Kata org, masakan ni sentuhan kasih isteri buat suami
suami kita lak kalo makan mesti ada tempoyak hehehe :)
mia, mar buat mana yg termampu jer. nak buat yg extravaganza sgt x berapa reti :)
ida, mcm2 selera ada kan. budu la, tempoyak la, cencaluk la...mcm2 adaaa hehe
mar..kaseh pantangggg masak kicap ni.. pantang nampak..hahha tak kira la masak kicap daging ke..ayam ke..ikan ker.. nak2 kalau mama kaseh yg masak...pheww.. ilangterus diet nasi aku..haha...
mama kaseh masak mesti ada secret resepi tu sbb tu sedap menyengat..mar punya campak2 asal ada rasa jer. hehe
masakan mak sendiri mmg tiada tandingan kan
harap kualiti gambar je tak memuaskan..hehehe...
Bagus ni pandai masak, untuk sape dapat
TQ
kicap pun sodap yo mar..hehehehe [membalas kunjungan walaupun selalu berkunjng senyap2]
sodaaaappp, smpai menjilat jari hehehe
Post a Comment