Wednesday, August 11, 2004

Posted by Mar at 7:40 AM
"Failure is the beginning of growth, not the beginning of the end."


Dalam dunia tak ada orang nak menghadapi kegagalan. Kegagalan itu memedihkan. Kegagalan itu menyakitkan. Kegagalan itu boleh memusnahkan segala-galanya. Itu semua kesan negatif kegagalan. Tak kiralah kegagalan dalam kerjaya, akademik, cinta dan sebagainya.

Aku juga pernah mengalami kegagalan. Kegagalan dalam cinta. Kegagalan dalam akademik. Aku pernah hilang semangat. Aku pernah terduduk. Aku pernah tersungkur. Tak siapa yang ada di sisiku. Aku bangkit sendiri tanpa sesiapa memaut lenganku. Hanya Mak dan Abah kekuatanku walau mereka tak tau apa sebenarnya yang berlaku. Aku pernah kehilangan punca. Semua yang aku buat tak memberi apa-apa makna dalam hidupku. Waktu tu aku hidup dalam dunia aku sendiri. Aku terlalu menderita, merintih pada diri sendiri. Aku menghadapi tekanan yang maha hebat. Aku betul-betul lemah waktu tu. Itu semua bahana kegagalan yang melanda dalam hidup aku.

Aku bersyukur kerana kegagalan itu tidak terus menghantui jiwa aku. Aku bersyukur diberi kekuatan untuk bangkit semula. Aku bersyukur tidak melakukan perkara-perkara yang boleh memakan diri aku sendiri. Aku bersyukur kerana mampu mengubah kegagalan itu kepada kejayaan dan kegembiraan walaupun bukan sepenuhnya. Aku masih lagi dalam proses menggapai impian/kejayaan yang aku idamkan :).

Membaca kisah Irawadi Muhammad, 23, pemuda yang dituduh membunuh pelajar Sarjana Bioteknologi Genetik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Norzi Ayu Md Noor, aku mengeluh sendiri. Kenapalah Irawadi boleh sampai ke peringkat itu? Kenapa dia buat tindakan melulu itu? Dia bukan bodoh. Dia sepatutnya menerima ijazah Sarjana Muda Ekonomi dengan Kepujian pada Konvokesyen UKM Ke-32 baru-baru ini. Dia telah punya lesen untuk bersinar dalam dunia kerjayanya. Tapi malangnya dia memilih untuk meranapkan masa depannya. Dia tanpa berfikir panjang telah memilih untuk hidup dalam dunia yang gelap. Itu semua didorong oleh kegagalan dalam percintaannya dengan Norzi Ayu.

Aku sedih Irawadi tidak berfikiran rasional. Aku mengeluh kerana Irawadi terlalu mengikut rasa hati. Benarlah kata pepatah, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Irawadi telah pun membinasakan kehidupan dan masa depannya. Wahai, Irawadi..Alangkah bagusnya jika kau dapat menghayati kata-kata ini.."Failure is the beginning of growth, not the beginning of the end." Kau gagal dalam bercinta bukan bererti kau akan gagal dalam perkara lain juga. Kau gagal dalam percintaan kali ini bukan bererti kau akan gagal dalam percintaan akan datang. Malangnya kau menganggap kegagalan itu penamat segala-galanya. Sungguh malang sekali :(.

Aku harap semua yang di luar sana (termasuk diri aku sendiri) takkan jadikan kegagalan dalam hidup ini sebagai penamat kepada segala-galanya. Jadikan kegagalan itu satu motivasi untuk memajukan diri..memperbaiki kehidupan. Jadikan kegagalan itu satu proses pembelajaran. It's a process of learning. A process to be more matured. Kita patut bersyukur jika mengalami kegagalan kerana hanya manusia yang disayangi Allah akan diuji dengan pelbagai dugaan dan cabaran. Semua itu sebagai persediaan untuk mengahadapi kehidupan yang penuh pancaroba ini. Bayangkanlah jika kita tak pernah langsung menghadapi kegagalan. Apabila cabaran mendatang, kita pasti panik dan hilang punca dan mulalah membuat perkara-perkara yang di luar dugaan kerana sebelum ini perjalanan hidup kita terlalu mudah.

Pilihlah antara dua.. "bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian" atau "bersenang-senang dahulu, bersakit-sakit kemudian."

0 comments on " "

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal