Sunday, April 01, 2012

Sementara Ingat

Posted by Mar at 10:03 AM
Hari Ahad. 25 Mac 2012. EDD. Pukul 3 petang.
Keluar lendir bercampur darah berwarna coklat seperti waktu awal period. Tak ada sakit langsung. Rasa biasa saja. Beritahu Mak nak tanya sama ada perlu pergi hospital atau tidak. Mak suruh tunggu bila sampai rasa sakit dulu. Tanya kawan-kawan di twitter, ada yang suruh pergi hospital, ada yang suruh tunggu sakit makin kerap datang dulu. Lepas tu siap pergi minum kat mamak Ar-Riyad Setiawangsa. Sebelum balik rumah singgah rumah Busu di Ampang Jaya untuk ambil katil baby yang kami tumpang letak masa beli dulu.

Sampai rumah masih tak rasa sakit langsung. Cuma rasa nak berak tapi tak keluar tah* dan lenguh-lenguh pinggang. Saya pergi sidai baju yang baru basuh. Lipat kain baju yang dah kering. Kemudian baring-baring sambil tengok Mentor dan google tentang tanda bersalin. Suami pula telefon ibu mertua dan biras saya untuk bertanya-tanya.

Entah macam mana saya terbaca tentang nipple stimulation untuk mempercepatkan bersalin. Saya pun suruh la suami ehem ehem. Beberapa minit selepas tu, lebih kurang pukul 11 malam, terus rasa sakit senggugut datang. Sakit senggugut tu datang kemudian hilang. Datang balik, hilang. Bila tengok jam, kekerapan adalah 5 minit sekali. Tak adanya 30 minit ke 20 minit ke 10 minit, terus-terus jer 5 minit sekali. Sakit tu boleh tahan lagi. Masih boleh tersenyum. Cuma ada panik dan cuak sikit la.

Jadi, kami ambil keputusan untuk ke hospital. Siap-siap apa yang patut. Tak ada kelam-kabut. Cuba untuk bertenang. Tenang-setenangnya. Mak ikut sekali pergi hospital. Sampai di hospital, terus pergi PAC. Check macam-macam la. Bp, air kencing. Bp memang tinggi la. Sebab sakit kan. Doktor seluk tengok bukaan. Bukan Dr. Roslan sebab doktor tu kata Dr. Roslan baru saja balik dan tidak dapat dihubungi. Dah 3 cm. Doktor kata memang dah kena masuk wad. Tapi sebab bilik untuk FPP penuh, maka saya diletakkan di wad kelas 2 untuk sementara waktu.

Sakit senggugut makin kuat. Sakit contraction la tu. Selama ni tak tau sakit contraction tu macam mana. So, sekarang dah tau. Rasa macam sakit senggugut yang melampau. Masuk wad, saya cuba untuk tidur. Tidur-tidur ayam jer dapat. Pukul 4 pagi, Dr. Yu, doktor pakar yang bertugas malam tu datang untuk tengok bukaan. Sekarang dah 5 cm. Dia cakap separuh daripada proses sudah berlaku. Saya senyum gembira sebab tak payah tunggu lama-lama. Dia kata dah kena masuk labour room. Sebelum masuk, nurse bagi makan ubat untuk turunkan tekanan darah.

Bila masuk labour room, saya rasa masa berlalu terlalu lambat. Kalau tadi bukaan tu macam laju jer saya rasa tapi sekarang perlahan macam siput. Kalau tak salah, bukaan dah 6 cm doktor masukkan ubat untuk pecahkan air ketuban. Tujuannya untuk cepatkan lagi bukaan. Dalam 6 pagi macam tu nurse tanya saya nak ubat tahan sakit atau tidak. Mula-mula saya cakap tak payah sebab sakitnya bagi saya tak teruk sangat. Masih boleh tahan. Tapi dia kata nanti makin sakit, bp lagi tinggi. Saya pun kata ok. Ubat tu cucuk di peha kanan.

Lepas jer ubat tahan sakit tu masuk, memang rasa mengantuk sangat. Rasanya saya tertidur lepas tu. Lepas tu bila terjaga pun memang mamai-semamainya. Dalam hati saya masa tu, cepatlah beranak supaya saya boleh tidur puas-puas lepas tu. Tetaplah tak beranak lagi. Tunggu dan terus menunggu. Sakit memang makin lama makin kuat. Tiap kali sakit tu datang, saya siap mengerang-ngerang dan menggeliat-geliat sikit. Suami usap-usap tangan saya sambil berzikir dan baca macam-macam ayat. Bila dia berhenti sebab kering tekak saya paksa juga dia baca lagi. Itu saja yang dapat menenangkan saya waktu tu.

Masa dalam labour room, ada seorang nurse ni tanya saya ada risau apa-apa ke sebab bp saya tinggi. Macam-macam ubat dah doktor masuk dalam badan saya. Saya beritahu la saya risau sebab baby tak keluar-keluar lagi. Dia pun ceramah saya supaya tak perlu risau sebab zaman sekarang ni bukan macam zaman dulu satu cara jer nak keluarkan baby. Sekarang ada macam-macam cara. Kalau tak normal, ada vacuum, forcep atau operate. Betul la apa dia cakap tu tapi bercakap dengan orang yang sakit dan sedang stress macam saya umpama mencurah air ke daun keladi jer la. Tambah stress saya rasanya.

Bila saya cakap pada nurse saya sakit dan rasa nak terbera* sangat-sangat, doktor pun masuk. Masih tak nampak bayang Dr. Roslan lagi masa ni. Doktor tengok bukaan. Dah 10 cm. Dah boleh teran. Teran-teran, tah* yang keluar. Dua kali kot. Saya buat tak tau. Lantak la kan. Bukan boleh tahan-tahan. Teran-teran lagi. Saya rasa meneran tu macam susah sangat. Sebab teran-teran tak keluar. Rasa macam buang masa dan tenaga. Teruk kan saya. Pemalas gila nak teran. Tapi tetap teran jugak walaupun rasa macam tak betul jer cara teran tu. Lantak.

Tak lama lepas tu, Dr. Roslan masuk. Saya pun teran-teran depan dia. Dia kata bagus saya teran. Tak tau la dia puji ke nak ambil hati ke nak bagi semangat ke apa kan. Hahaha. Tapi dia kata kedudukan baby tinggi. Ambil masa nak turun. Yer la, baby kan tak engage lagi masa saya jumpa Dr. Roslan hari Jumaat tu. Dr. Roslan kata kita cuba dalam sejam jer lagi. Takut nanti fetal distress. Tak lama lepas tu, Dr. Roslan pun cakap, "Kita operate jer la yer." Saya terus angguk dan cakap ok. Laju jer cakap ok. Dalam kepala saya supaya cepat-cepat la anak saya keluar dengan selamat. Selagi tak keluar selagi tu la saya risau.

Selepas selesai tandatangan borang kebenaran pembedahan semua, saya pun ditolak masuk ke dewan bedah. Kena cucuk epidural kot, terus la kebas separuh badan. Lepas dah cucuk-cucuk dengan jarum kot untuk pastikan saya dah tak rasa sakit, pembedahan pun bermula. Saya sedar perut digodek-godek. Hinggalah saya dengar suara anak saya menangis. Masa tu rasa lega sangat. Rasa mengantuk yang dari labour room tadi makin menjadi-jadi. Dalam hati rasa nak tidur, nak tidur, nak tidur.

Terkelip-kelip mata saya menahan mengantuk sementara tunggu doktor jahit luka pembedahan. Dr. Roslan jenguk saya di sebalik tirai siap tanya, "Mengantuk ke?" Saya jawab, "Ya, mengantuk sangat ni."

Dah siap semua, saya pun ditolak masuk ke recovery room sementara nak tunggu kebas kaki saya hilang. Sementara menunggu, nurse suakan anak saya ke buah dad* untuk disusukan. Saya baru ingat nak tidur. Hahaha. Harapaaaan. Bila kaki saya dah boleh bergerak, barulah saya ditolak masuk ke wad.

Itulah cerita bersalin saya. Kesimpulannya, salahkan ubat tahan sakit tu yang menyebabkan saya nak tidur, tidur dan tidur tanpa nak fikir benda lain lagi dah.



Khadeeja

11 comments on "Sementara Ingat"

Wawa on 10:04 AM said...

Da start rase sakit senggugut gak ni dr bagun pg td..tp tktau la contraction main2 ke ape..tgk time stp 10 mnt sakit tu datang..huhu

noradzlina.kamdani on 9:40 AM said...

erk...sampai terberak? wow..what an experience...

Nani said...

Tahniah Mar n apiz..so cute n adorable Zahra Khadeeja..smoga zahra mnjadi anak yg baik dunia akhirat..

makcik rokiah on 10:45 AM said...

tahniah :)

Bouncing and Cherubic on 12:46 PM said...

Tahniah Mar..Comel Khadeeja..Semoga jadi anak yang solehah..

Mar on 10:07 PM said...

Wawa. Semoga selamat semuanya.

Noradzlina. Nasib la. Bagi sedas dua sikit kat nurse yg bg ceramah ru. Haha

Nani. Thank you. Amin

Makcik rokiah. Thank you :-)

Bouncing and cherubic. Thank you. Amin.

Anonymous said...

I simply сοuldn't depart your site before suggesting that I extremely loved the usual info a person provide in your guests? Is gonna be back steadily to investigate cross-check new posts

my website bad credit loans
Also see my page :: bad credit loans

Anonymous said...

There's definately a lot to know about this subject. I love all the points you have made.

My weblog; personal loans

Anonymous said...

Τhanκ you fοr ѕome other informatiѵe blοg.
Wheге else may just I am getting that κind of
іnfoгmаtion writtеn in ѕuch а peгfect apρгoach?
I have a mission that I am simplу noω
opеrating on, and I havе bеen at the looκ
out for suсh infοrmаtiοn.


Fеel frеe to visit my wеb page: payday loans online

Anonymous said...

Wοw, amazing blоg layout! How long have you been blogging for?
уou made blogging look easy. The оverall look
of your web site is fantastic, as ωell
as the cоntent!

Also visit my wеb site :: payday loan

Anonymous said...

smokeless cigarettes, smokeless cigarette, electronic cigarette, e cigarette forum, best e cigarette, e cigarettes

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal