Sunday, July 10, 2005

Setahun Sudah Berlalu

Posted by Mar at 12:00 AM
Pejam celik. Pejam celik. Dah setahun rupanya usia blog ini. Bermula dengan hanya sebagai pembaca, aku akhirnya terjebak dengan dunia penulisan blog. Tiga blog pertama yang aku jumpa dan bertanggungjawab mempengaruhi aku dalam dunia blog ini ialah Mal (Detik Jantung Waktu), MatJan(Jongkang Jongket) dan Am (Marliza's Heartbeat). Dari blog merekalah aku kemudian menjelajah ke banyak blog lain yang akhirnya menjadi kawan-kawan aku juga. Sempena ulangtahun pertama blog ini, aku berasa sangat terharu dan berbesar hati kerana Mal dan Mat Jan, penulis dua blog pertama yang aku ikuti telah sudi menulis sedikit kata-kata untuk aku jadikan panduan dan pembakar semangat. Aku cuba menghubungi Am melalui email tetapi tiada respon dari Am. Mungkin beliau sibuk atau alamat emailnya sudah tidak aktif lagi.

Istimewanya tiga insan ini adalah kerana beberapa sebab. Mal (Detik Jantung Waktu) adalah orang pertama yang menggalakkan aku untuk membuka blog sendiri. Mal jugalah orang pertama yang mengajar aku bagaimana untuk meletakkan gambar dalam entry. Blog Mat Jan pula adalah blog yang berjaya membuat aku rasa gembira dan mula menghargai kehidupan sebagai pelajar apatah lagi dengan latar persekitaran kami yang lebih kurang sama iaitu di UiTM, Shah Alam. Blog Mat Jan penuh dengan jenaka sinis yang penuh informasi. Ia umpama ubat ketawa dan ubat penenang di kala gundah. Manakala blog Am pula aku tertarik untuk terus mengenalinya melalui blog kerana nama kami yang sama. Kami juga belajar di tempat yang sama (walau tak pernah bersua) serta membaca majalah yang sama. Lebih menarik lagi apabila Am turut menyumbangkan artikel untuk majalah tersebut. Aku tumpang bangga dengan bakat penulisan Am.

Terima kasih kepada Mal dan Mat Jan kerana sudi menyumbangkan sedikit tulisan sempena ulangtahun pertama blog ini. Terima kasih pada semua pembaca dan kawan-kawan yang masih sudi menjengah ke blog ini walaupun jarang dikemaskini. Selamat ulangtahun pertama buat blog ini. Semoga blog ini akan terus wujud pada tahun-tahun yang mendatang.

-------------------------------------

Cempaka Sari dalam jambangan!

Mar mengingatkan saya pada ketika saya mula-mula menulis. Apa yang hendak di tulis, apa yang perlu dicoretkan setiap kali pelawat menjenguk rumah tidak berpintunya itu. Cempaka sari makin subur dan mewangi, setelah setahun menghadirkan diri. Menulis adalah terapi yang hebat sebenarnya. Merakam kehidupan, walau sekecil mana tumpuan tetap memberi impak yang tinggi pada khalayak pembaca.

Saya teringat buku “Prozac Nation” tentang gadis yang mempunyai masalah kejiwaan dan ingin membunuh diri. Pasti hidupnya akan lebih bermakna jika dia tahu meluahkan perasaan dan menemui medium seperti blog ini. Atau paling tidak memerlukan kos menulis ‘surat kepada bulan’ seperti satu drama yang ditayangan di TV baru-baru ini.

Khalayak penulis blog semakin meningkat di luar sana, tidak terkira. Namun blog seperti Cempaka Sari tetap akan diingati pengunjung kerana ia menampilkan kejujuran dan menilai kehidupan ini dari sudut yang berbeza. Hidup perlu diteruskan setiap hari, sebagaimana kita mengunjungi blog-blog kegemaran setiap awal pagi sebagai tonik penyeri kehidupan.

Untuk Mar - Selamat Ulang Tahun Cempaka Sari yang Pertama. Moga terus rajin menyalin rasa kemanusiaan pada bait-bait kata.

Ikhlas
Azhan A. Kamal
Detik Jantung Waktu


-------------------------------------

Setahun. 12 bulan. 52 minggu. 365 hari. 8,760 jam. 525,600 minit. 31,536,000 saat. Kenapa aku mulakan dengan angka-angka itu?

Ada dua sebab.

Pertama: Aku nak beritahu orang usia blog Mar sudah mencecah angka-angka tadi.

Kedua: Aku nak beritahu orang yang aku pandai matematik.

Mar terpengaruh untuk menulis blog setelah membaca blog Jongkang Jongket (Mat Jan), Detik Jantung Waktu (Mal), dan Marliza's Heartbeat. Aku pula terpengaruh untuk membaca blog Mar setelah Mar mengaku secara terbuka yang aku idolanya dan dia peminat fanatikku… dalam arena blog.

Aku mengkagumi blognya. Bukan sebab dia Presiden MJFC, tapi sebab jarang-jarang ada blog perempuan yang informatif dan kritis. Aku masih ingat lagi di awal-awal kelahiran blognya, dia menghidangkan kita dengan entry informatif ilmiah tentang baju kurung & kebaya, serta senibina constructivism. Juga ulasan kritis tajam menikam terhadap isu Puteri UMNO Ranau buat tabung khas untuk afundi Linda AF.

Entry favourite aku adalah “kasut kaca Cinderella”, yang bersifat “kontra kepada kepercayaan popular”. Sama seperti entry “T-Rex Bukan Pemangsa” oleh Dobot dan “Melepas BATOK di Tangga” oleh Moplantai (sekadar menyebut beberapa contoh).

Petikan: “Charles Perrault yang menulis kisah Cinderella ini pada tahun 1697 telah tersalah anggap dengan menulis dan mengatakan bahawa “vair” (bulu putih) adalah “verre” (kaca). Ini bererti bahawa kekeliruan antara perkataan “vair” dan “verre” telah membuatkan kasut bulu Cinderella telah ditukarkan menjadi kasut kaca tanpa disedari.”

Aku sangat suka membaca entry-entry sebegini -- yang selalunya kita dapat dari buku atau majalah -- daripada blog. Seharusnya penulis-penulis blog lain mencontohi Mar. Selain berkongsi kisah hidup sehari-hari, kongsilah juga benda-benda ilmiah yang kita baca.

Mar juga dikenali kerana ulasan siri tv Explorace. Seperti mana kita teringat Sultanmuzaffar bila menonton Akademi Fantasia, begitu jugalah kita teringat Mar bila menonton Explorace.

Dan blog Mar bukan calang-calang pelawatnya. Dibaca dan dikomen oleh pelakon Azhar Sulaiman, Vernon Kedit (manager Ning Baizura), dan seorang peserta Explorace (aku lupa nama dia).

Aku harap, Mar masuk JURING musim depan. Peserta JURING memerlukan pencabar yang gagah perkasa seperti Mar.

Di luar blog, aku pernah jumpa Mar tiga kali. Kali pertama, ketika majlis konvokesyen aku. Mar bagi hadiah buku, yay! Kali kedua, ketika malam Merdeka tahun lepas. Kali ketiga, ketika Diablog II: Menjadi Blogger Super.

Selamat Happy Birthday kepada blog Mar. Teruskan perjuangan dan jangan lupa bayar zakat. Majulah blog untuk negara.


- MAT JAN -0 comments on "Setahun Sudah Berlalu"

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal