Sunday, July 08, 2012

Pertama kali

Posted by Mar at 4:24 PM

Jiran depan rumah bagi ikan patin. Tanya suami, sesuai nak masak apa? Dia cakap gulai tempoyak.


Dia pun beli la bahan kat pasar malam. Saya pun belasah la masak dengan bantuan resepi daripada google. Amaran penting, jangan letak bawang. Bawang dikatakan akan mengganggu dan mengubah rasa tempoyak.


Suami saya agak cerewet soal makanan ni. Tapi kali ni dia kata sedap. Maknanya sedap la tu kot.


Bahan:

Ikan patin

Tempoyak

Cili padi

Kunyit hidup

Air

Daun kesom


Cara:

Siang ikan patin dan rendam dengan asam keping untuk hilangkan hanyir.


Kisar kunyit hidup dan cili padi.


Masukkan air dalam periuk. Masukkan cili dan kunyit hidup yang telah dikisar tadi. Masukkan tempoyak. Kalau mahu kuah pekat, letak tempoyak lebih. Kacau hingga sebati.


Masukkan ikan patin.


Pasang api. Renehkan atas api. Tunggu hingga mendidih dan ikan masak.


Masukkan daun kesom.


Sedia untuk dimakan bersama nasi putih.


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments on "Pertama kali"

noradzlina.kamdani on 3:12 PM said...

wah..senang ek...tp kak lin xpernah msk gulai tempoyak. biasanye kak lin goreng n msk sambal jek la...

Mar on 5:56 PM said...

sonang bonar. campak2 jer. tak payah tumis2 apa pun.

 

.T.e.n.t.a.n.g.A.k.u.D.a.n.D.i.a. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal